Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2011 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Polícia obvinila 23 piťovcov: Kto je kto a v čom majú prsty?

Nie sú to žiadne neviniatka! Polícia v utorok dolapila 20 ľudí, ktorých považuje za členov bratislavského podsvetia.  Obvinila 23. Čo majú títo ľudia na rováši?

Osoby, ktoré sú považované alebo boli v minulosti členmi skupiny Juraja Ondrejčáka (35) - teda piťovcov, figurovali vo viacerých súdnych procesoch - či už v pozícii obžalovaných, následne zbavených spod obžaloby, alebo svedkov v závažných známych kauzách. Ide o streľbu v bratislavskom Irish Pube, ktorej vinník dodnes nie je odsúdený, vraždu študenta Daniela Tupého, komplikovanú kauzu bytovej mafie či vybavovanie si účtov medzi jednotlivými mafiánskymi gangmi. Kto je kto v skupine zvanej piťovci a v čom má prsty?

Juraj Ondrejčák alias Piťo

1077564:article:true:true:true

  • podľa niektorých zdrojov bol podmienečne odsúdený za útok na Róberta Okoličányho, považovaného za bossa východoslovenského podsvetia. Podľa iných zdrojov Róbert Okoličány tvrdí, že ho Piťo nikdy nenapadol. Samotný Piťo. má relatívne čistý register trestov.
  • figuroval ako jeden z desiatok svedkov v procese s trojicou takáčovcov obžalovaných zo známych mafiánskych vrážd Petra Havasiho a Karola Patasyho staršieho. Tento proces stále pokračuje na Okresnom súde Bratislava I. Medzi desiatkami svedkov figuroval okrem iných aj bývalý príslušník SIS Michal Hrbáček a ďalšie známe mená.

Mikuláš Polóny
1077562:article:true:true:true

  • bol pôvodne obžalovaný a následne na 14 rokov odsúdený za mediálne známu vraždu v Irish pube v centre Bratislavy, ktorá sa odohrala v roku 1999. Prvotný rozsudok vrátil naspäť nižšiemu súdu Najvyšší súd  a v roku 2008 Krajský súd v Bratislave Mikuláša Polónyho definitívne oslobodil spod obžaloby. Vrah z Irish pubu doteraz nie je známy. Irish pub pôvodne mala na starosti ochranka piťovcov.

Karol Patasy mladší

552112:article:true:true:true

  • niektorými médiami považovaný za "trojku" v hierarchii piťovcov bol v roku 2010 definitívne Krajským súdom v Bratislave oslobodený spod obžaloby z vraždy Petra Klemana, ktorá sa odohrala pred petržalským podnikom Boston pub v roku 2004. V súčasnosti podľa jeho vyjadrení pre médiá sa so skupinou už nestýka a venuje sa svojej rodine a práci v rodinnej firme.
  • bol obžalovaný z ovplyvňovania jedného zo svedkov v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Ovplyvňovania sa mal dopustiť vo väzbe. Patasy to kategoricky odmietal. Svedok Milan ipnický, ktorý bol pôvodne utajený a na vlastnú žiadosť sa dal odtajniť, je však súdom a polícii známa firma - bol obžalovaný okrem iného z lúpežného prepadnutia a deliktov s drogami. Jednému z obžalovaných v kauze vraždy Tupého dokonca dlhoval peniaze.
  • je obžalovaný aj za útok na verejného činiteľa a výtržníctvo. Tento prípad prejednáva naďalej Okresný súd Bratislava I.
  • čelí obžalobe s viacerými osobami na Okresnom súde Bratislava II v kauze takzvanej bytovej mafie Zuzany Znamenákovej, ktorá je považovaná za šéfku skupiny. Mal kúpiť jeden z podvodne získaných bytov a následne ho so ziskom predať. Obžalovaný vinu popiera.
  • vypovedal ako svedok v procese so spomínanou trojicou obžalovaných v kauze vrážd Havasiho a jeho otca Karola Patasyho staršieho. Podľa jeho názoru za vraždou jeho otca nestoja takáčovci, ale príbuzný zavraždeného Klemana.

Marek O.

  • považovaný za jedného z najvyšších členov skupiny piťovcov tiež figuruje ako svedok v procese vrážd Karola Patasyho staršieho a Petra Havasiho. Trojica obžalovaných takáčovcov sa podľa iného korunného svedka práve po týchto vraždách pripravovala na likvidáciu piťovcov. Meno Mareka O. sa objavilo už v prvých tzv. mafiánskych zoznamoch.

Róbert Janeček alias Biznis
572496:article:true:true:true

  • plus ďalšie dve osoby - syn podnikateľa Ladislava Reháka a Roland Zdychavský - boli Okresným súdom Bratislava II v roku 2010 zbavení spod obžaloby v prípade vydierania exúčtovníčky podnikateľa. Prokuratúra sa najskôr odvolala na Krajský súd v Bratislave. Následne však svoje odvolanie vzala späť. Bývalá účtovníčka však v súčasnosti čelí obžalobe v tejto istej kauze za spreneveru minimálne 167.970 eur, ktoré mala spreneveriť firmám podnikateľa. Prípad pojednáva v súčasnosti Okresný súd Bratislava II. Obžalovanú chráni polícia.

Tibor V.

  • je obžalovaný na Okresnom súde Bratislava I spolu s ďalšími dvoma mužmi. Podľa prokuratúry ide o členov drogového gangu. V minulosti mal potýčku s bossom bratislavského podsvetia, dnes už nebohým Janom Takáčom. Pri roztržke v bratislavskom bare Cassey utrpel vážne strelné poranenia Takáčov ochrankár. Tibor V. si odpykal niekoľkoročný trest odňatia slobody.

Dávid Vyskočil

279568:article:true:true:true

  • ktorý bol v minulosti obžalovaný a zbavený viny z útoku na študenta Daniela Tupého, bol obvinený z ublíženia na zdraví a tiež z nebezpečného vyhrážania, ktorého sa mal dopustiť na Dávidovi Bodó. Bodó sa však v minulosti dopustil viacerých závažných trestných činov - mediálne smutne známej vraždy študentky Anikó, opakovaného znásilnenia na iných dvoch mladých ženách, úverového podvodu a ublíženia na zdraví. Za tento čin bol Dávid Bodó Krajským súdom v Bratislave odsúdený na trest odňatia slobody vo výške 23 rokov.

1077795:article:true:true:true

Piťovcami boli označení aj piati obžalovaní z vraždy študenta Daniela Tupého - Richard Hrotko alias Bejby, vyššie spomínaný Dávid Vyskočil, Ján Sedlák, Michal Blažíček alias Jašter a Róbert Janeček alias Biznis. Napokon však na súde bolo dokázané, že niektorí z kvinteta (najmä Ján Sedlák, ktorý v tom čase pracoval ako taxikár pre Slovenskú televíziu) sa v čase spáchania činu vôbec nepoznali. Podľa neoficiálnych informácií, práve naopak, v skupine obžalovaných figurovali najmenej dve osoby, s ktorými boli piťovci v danom období už v antagonistickom vzťahu.

1077796:article:true:true:true

Okresný súd Bratislava I nakoniec päticu spod obžaloby oslobodil. Prokuratúra sa najskôr voči verdiktu nižšieho súdu odvolala, napokon odvolanie stiahla späť, najmä z dôvodu dôkaznej núdze. Juraj Ondrejčák od začiatku neoficiálne zdôrazňoval a ohradzoval sa, že s týmto činom nemá jeho skupina absolútne nič spoločné. Ani po šiestich rokoch, ktoré nedávno uplynuli od vraždy študenta, tento prípad nie je objasnený.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka