Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2011 00:00 | Šport | Futbal

Marián Masný: Dnešní hráči by nám mohli čistiť kopačky

Jeho umenie mohli obdivovať nielen na Slovensku. Po Mariánovi Masnom by v čase najväčšej slávy siahol ktorýkoľvek popredný európsky klub.

Žil však v období, keď to nebolo až také jednoduché. Vtedajší politický režim aj futbalistom skôr život komplikoval, ako ho uľahčoval. Mohol si zahrať o Pohár európskych majstrov v atraktívnom gréckom tíme Olympiakos Pireus, ktorý mu ponúkal lukratívnu zmluvu. „Bol to pre mňa dobrý kšeft,“ tvrdí s odstupom času Marián Masný, ktorý sa na desať rokov stiahol z verejného života a až teraz prehovoril o svojom živote po odchode z výslnia.

Aký bol váš futbalový osud po odchode zo Slovana, kde ste boli v rokoch 1971 - 1983?

- Dostal som zaujímavú ponuku z gréckeho Olympiakosu Pireus. Bol to dobrý kšeft. Pekné Atény, horúce podnebie a mohol som si zahrať Pohár európskych majstrov. Všetko bolo dohodnuté. Vystúpenie na MS 1982 v Španielsku, kde sme skončili v skupine, však posúdili ako neúspech a všetci sme dostali zákaz odísť do zahraničia. Napokon som odišiel aspoň do klubu v Neusiedler am See, ktorý hral v tých časoch prvú rakúsku ligu.

Nemierili ste vyššie?

- Myslel som si, že odtiaľ sa mi podarí dostať do Austrie alebo Rapidu, ale v zime som si poranil koleno a vrátil som sa na Slovensko. Lekári zistili, že mám poškodený meniskus, ale nie do takej miery, aby to bolo nevyhnutné operovať. Tri roky som ešte hral za Petržalku, ktorá mi prirástla k srdcu a chodil som tam aj ako divák.

Futbalovú kariéru ste však dohrávali v nižších rakúskych súťažiach...

- Koleno mi síce zapúchalo, ale hrať sa s tým dalo. Dvanásť rokov som najprv ako hráč a potom aj ako tréner strávil v Mönchhofe. Odtiaľ mám peknú spomienku na zápas proti slávnej Austrii Viedeň. Mal som 48, hrával som už len sporadicky, ale vtedy som nastúpil na mieste libera a predo mnou hral ďalší Slovák Vlado Ekhardt. Dokázali sme s nimi remizovať 1:1.

Čo ste robili potom?

- Stal som sa trénerom Lehníc, ktoré hrali okresnú súťaž.

Ako ste sa dostali do Lehníc?

- Predo mnou tam pôsobilo niekoľko slovanistov. Trénovali tam Lajo Cvetler či Jožo Kováč. Ten ma tam aj uviedol. Hrali okresnú súťaž a chceli postúpiť. Náš konkurent v súboji o postup mal však dobrého sponzora a lepších hráčov. Navyše, hoci som sa poctivo pripravoval, na tréning prišlo šesť-sedem hráčov a čo som mal s nimi robiť?!

Trénovali ste aj iné mužstvá?

- Mal som síce najvyššiu trénerskú triedu, ale neobnovil som si ju. Po zlých skúsenostiach som bol znechutený, navyše, vyšiel som z rytmu a prestalo ma to lákať. Rozhodol som sa s futbalom skončiť.

Koľko ste zarábali?

- Za víťazný zápas doma sme dostávali asi 1 000 korún, vonku to bolo 1 500 korún. Keď bol dobrý mesiac, mali sme aj 5 000 korún, čo boli vtedy slušné peniaze. Keď sme sa stali v roku 1976 majstrami Európy, dostali sme 10 000 korún, kým Nemci mali sľúbených 10 000 mariek. Potom nám síce niečo prihodili, ale štát na tom zarobil vyše milióna mariek.

Futbal hrali aj vaši synovia Marián a Michal. Zahrali ste si aj spolu?

- Raz na halovom turnaji a zobrali sme so sebou aj Ekhardta. Turnaj sme vyhrali a usporiadatelia sa sťažovali. Zazlievali nám, že sme sa tak posilnili.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície