Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2011 13:00 | Správy | Servis

Koniec roka sa blíži: Čo ak si nestihnete vyčerpať dovolenku

Nenechajte vašu dovolenku prepadnúť! Šéf vám môže prikázať, aby ste si ju vyčerpali ešte v priebehu tohto roka.

Prenášanie dovolenky Zákonník práce umožňuje, ale iba za istých podmienok. Základným pravidlom je dohoda medzi firmou a zamestnancom. V zásade platí, že dovolenku si treba minúť do konca kalendárneho roka. Čo sa stane, ak to nestihnete?

Podľa zákona je zamestnávateľ povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň 4 týždňov dovolenky v roku, ak má na ne nárok. „Ak si ich zamestnanec nevyčerpá, zamestnávateľ má možnosť prikázať mu, aby to stihol ešte v danom kalendárnom roku. Ak tak neurobí, môže mu prepadnúť,“ uviedla Da-niela Šulcová z ministerstva práce. Ak však zamestnancovi ostáva nevyčerpaných napríklad 5 týždňov dovolenky, podľa Zákonníka práce mu 4 týždne prepadnú a zostávajúce dni, čiže v tomto prípade 1 týždeň, musí zamestnávateľ preplatiť.

Do konca roka ostávajú necelé dva mesiace, z toho iba 35 pracovných dní. Preto si u šéfa čím skôr zistite, či si voľno môžete presunúť do ďalšieho roka. Jeho povinnosťou je totiž preniesť iba dovolenku, ktorá vám ostala pre chorobu, pre nástup na materskú či rodičovskú dovolenku, alebo preto, že ste si ju nemohli vyčerpať pre prekážky v práci.

Desatoro podľa Zákonníka práce

1. Plánovanie

Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek. Držia sa pritom zásady, aby si ju mohol vyčerpať vcelku a do konca kalendárneho roka.

2. Podľa záujmov zamestnanca

Pri určovaní dovolenky treba prihliadať na úlohy zamestnávateľa aj na záujmy zamestnanca. Čiže firma vás nemôže nútiť, aby ste si voľno čerpali iba vtedy, keď jej to vyhovuje.

3. Kedy vám nemôžu určiť čerpanie

Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky, keď je zamestnanec chorý (uznaný za dočasne práceneschopného), ak je na materskej alebo rodičovskej dovolenke.

4. Prenášanie do ďalšieho roku

Ak si nemôžete brať dovolenku, lebo zamestnávateľ neurčí jej čerpanie alebo pre prekážky v práci, musia vám ju poskytnúť tak, že sa skončí najneskôr do konca ďalšieho roka.

5. Na materskej

Ak si nemôžete minúť dovolenku pre čerpanie materskej alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho roka, firma ju musí poskytnúť aj po skončení rodičovskej.

6. Choroba alebo úraz

Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku preto, lebo ochorie alebo má úraz, zamestnávateľ mu ju musí podľa Zákonníka práce poskytnúť po skončení jeho práceneschopnosti.

7. Prerušenie dovolenky

Ak nastúpi zamestnanec na dovolenku a ochorie alebo začne ošetrovať chorého člena rodiny, dovolenka sa mu prerušuje. Dovolenka sa prerušuje aj nástupom na materskú a rodičovskú dovolenku.

8. Odvolanie z dovolenky

Zamestnávateľ musí nahradiť zamestnancovi náklady, ktoré mu vznikli preto, že mu zmenil čerpanie dovolenky alebo ho z dovolenky odvolal.

9. Výška náhrady mzdy

Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume priemerného zárobku. Za časť dovolenky, ktorá presahuje 4 týždne základnej výmery dovolenky, ktorú nemohol zamestnanec vyčerpať ani do konca nasledujúceho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

10. Zaplatia, iba ak končíte

Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy. Jedinou výnimkou je podľa Zákonníka práce iba taká situácia, keď si dovolenku zamestnanec nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

Hromadné voľno

- Zamestnávateľ môže určiť hromadnú dovolenku, ak je to nevyhnutné z prevádzkových dôvodov najviac na 2 týždne.

Pozor! Od septembra môže firma určiť hromadné voľno aj na 3 týždne, ak ide o vážne prevádzkové dôvody. Zamestnancom to musia oznámiť najmenej 6 mesiacov vopred.

Dĺžka dovolenky

- Nárok na dovolenku máte po odpracovaní aspoň 60 dní v kalendárnom roku.

- Základná výmera dovolenky je 4 týždne (20 dní).

- Ak u zamestnávateľa nepracujete celý rok, máte nárok na pomernú časť - za každý mesiac je to 1/12 dovolenky za kalendárny rok.

Príklad: Ak odpracujete vo firme napríklad 5 mesiacov, máte nárok na 8 dní voľna (1/12 x 20 dní x 5 mesiacov). Ak odpracujete 8 mesiacov, máte nárok na 13 dní (1/12 x 20 dní x 8 mesiacov).

Dovolenka vám určite neprepadne
- ak čerpáte materskú alebo rodičovskú dovolenku
- ak ste dočasne práceneschopní
- ak ste boli uvoľnení na výkon verejnej alebo odborovej funkcie

Novinka!

Od januára začne platiť novinka v Zákonníku práce, podľa ktorej budú mať zamestnanci od 33 rokov nárok na 5 týždňov voľna (25 pracovných dní). Dlhšiu dovolenku získajú všetci, ktorí v priebehu kalendárneho roka dovŕšia 33 rokov - čiže tí, ktorí budú mať narodeniny v januári 2012, ale aj v decembri 2012.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?