Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2011 11:45 | Správy | Servis

Prinášame vám 9 rád, ako si v ťažkých časoch udržať prácu

Situácia na trhu práce sa stále výrazne nezlepšuje, nezamestnanosť láme rekordy a bez každomesačnej výplaty je okolo 13 % Slovákov.

Jedna kríza ešte neprehrmela a už sa hovorí o ďalšej. Nový Čas vám poradí, ako si udržať prácu aj v týchto ťažkých časoch. Mali by ste sa správať tak, aby bol s vami váš zamestnávateľ spokojný a v prípade, že bude musieť prepúšťať, neskončil pracovný pomer práve s vami. Stratiť prácu nie je nič príjemné ani v lepších časoch, ako sú tie dnešné.

Nezamestnanosť v niektorých regiónoch presahuje aj 30 % a voľných miest stále pribúda len veľmi pomaly. Dôležité je, aby z vás vyžarovala chuť pracovať. „V zásade platí pravidlo, že zamestnanci, ktorí si plnia svoje povinnosti, sa o svoje miesto báť nemusia. Udržať si pracovné miesto je tak „najľahšie“ podávaním výkonov, ktoré sú v súlade s nadstavenými cieľmi a očakávaniami priameho nadriadeného, prípadne manažmentu spoločnosti,“ povedal Miroslav Garaj z Grafton Recruitment Slovakia.

Podobne to vidí aj kolega z inej personálnej agentúry. „Nedajte zamestnávateľovi šancu, aby sa zamýšľal nad tým, čo s vami urobí, ukážte mu, že keby o vás prišiel, bola by to pre neho strata,“ povedal Peter Paška z personálnej agentúry ProAct People Slovensko. Dobré body získate aj tým, ak ste ochotní pracovať aj cez víkend. Myslite však aj na to, že by ste sa nemali v zamestnaní zodrať, ale stíhať aj osobný život.

Strata zamestnania sa nevyhýba žiadnej vekovej kategórii

Nezamestnanosť sa týka všetkých vekových kategórií. Najhoršie sú na tom mladí absolventi bez skúseností, ale zle sú na tom aj tí skôr narodení. Ľudí po 50-ke je na úradoch práce evidovaných vyše 93-tisíc, to je skoro štvrtina ľudí bez práce.

Zamestnávatelia sa obávajú, že by si horšie privykli na novú prácu. Ich výhodami sú však skúsenosti a stabilita. Z nezamestnaných Slovákov je až takmer štvrtina vo veku 50 rokov a viac. „Nad celoslovenským priemerom je väčšina regiónov, mierne nižší podiel starších nezamestnaných hlási iba východ Slovenska,“ povedala Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Podľa nej sú v situácii, keď majú päť krížikov na chrbte, no do dôchodku stále pomerne ďaleko. „Práve táto skupina to z hľadiska uplatnenia sa na trhu práce nemá ružové, a to ako u žien, tak i u mužov,“ dodala Sadovská. Napriek ich dlhoročným skúsenostiam sú zamestnávatelia pri ich prijímaní opatrnejší, obávajú sa napríklad o ich schopnosť adaptovať sa či rekvalifikovať.

Nájdite si prácu po 50-ke

  • Zlepšujte svoje znalosti: sledujte novinky v odbore, navštívte jazykový kurz.
  • Nebojte sa zmien: skúste prácu aj v oblasti, v ktorej ste doteraz nepracovali.
  • Dokážte sa predať: zdôraznite svoje schopnosti, fl exibilitu a akčnosť.
  • 5. Skúste uľahčenie práce Je niečo, čo by ste mohli robiť inak, aby to uľahčilo prácu? Veľa ľudí si z predchádzajúceho zamestnania prinesie nové nápady. Samozrejme, že musia byť akceptovateľné aktuálnym zamestnávateľom a po jeho schválení. Inak by to mohlo napriek vašej snahe dopadnúť presne naopak.
  • Stavte na stabilitu: vyzdvihnite, že sa už nenaháňate za kariérou, chcete stabilnú prácu.
  • Nedajte najavo prevahu: pravdepodobne na pohovore bude niekto o 20 rokov mladší ako vy, nedajte najavo, že na vaše skúsenosti nemá.
  • Hľadajte všade: využite všetky zdroje - inzeráty, internetové portály, ale aj stránky firiem.

Peter Paška z ProAct People Slovensko radí: Takto neprídete o miesto

  1. Buďte dochvíľni!
    Pracovníkov, ktorí chodia neskoro do práce, nestíhajú sa vrátiť načas z obeda či prestávky, nebodaj odchádzajú z práce skôr a stále sa na niečo vyhovárajú, nemajú nadriadení príliš v láske. Byť načas na svojom mieste a dodržiavať termíny bude určite veľké plus, ktoré si vážia nadriadení, ale aj kolegovia. Nenadarmo sa hovorí : „Dochvíľnosť je výsada kráľov.“
  2. Buďte usilovní
    Väčšine zamestnávateľov neprekáža trochu času stráveného na internete alebo nejaký ten súkromný hovor cez pracovný čas, ale je dôležité odovzdať svoju prácu načas a v 100-percentnej kvalite. Verte tomu, že ak príde k redukovaniu pracovných miest, väčšinou zostávajú najproduktívnejší zamestnanci.
  3. Získavajte „body“ flexibilitou!
    Keď firma potrebuje niekoho, kto by zabezpečil mimoriadnu úlohu, prípadne vzal prácu počas víkendu alebo nadčas, je vhodné premýšľať o dobrovoľníctve, ak to váš osobný rozvrh dovolí. Takýchto pracovníkov si firma váži.
  4. Buďte tímoví hráči Zamestnanci, ktorí dobre vychádzajú s kolektívom a pomáhajú ostatným určite nezostanú nepovšimnutí, je to ich výhoda, keď príde na lámanie chleba.
  5. Skúste uľahčenie práce!
    Je niečo, čo by ste mohli robiť inak, aby to uľahčilo prácu? Veľa ľudí si z predchádzajúceho zamestnania prinesie nové nápady. Samozrejme, že musia byť akceptovateľné aktuálnym zamestnávateľom a po jeho schválení. Inak by to mohlo napriek vašej snahe dopadnúť presne naopak.
  6. Ponúknite pomoc!
    Jedným z najlepších spôsobov, ako získať istotu svojho zamestnania, je dobrovoľná iniciatíva, keď napríklad ponúknete svoju pomoc s rôznymi projektmi nad rámec svojich povinností a prevezmete na seba určitú zodpovednosť za ne.
  7. Nesťažujte sa!
    Sťažovateľov nikto nemá rád bez ohľadu na to, či sú sťažnosti na mieste. Keď je trh práce hore nohami v prospech zamestnávateľa, ako je tomu teraz, zvážte svoje výhrady. Ak je už naozaj potrebné sa sťažovať, ponúknite zároveň aj riešenie, bude to chápané oveľa profesionálnejšie.
  8. Nenoste si súkromie do práce!
    Stráviť pracovný deň rozprávaním o svojich súkromných záležitostiach či problémoch môže u vedenia vzbudil dojem, že sa dostatočne nevenujete svojim povinnostiam a osobné problémy vám bránia vykonávať prácu dobre. Preto si ich nechajte pre seba, svoju rodinu či blízkych priateľov. Samo osebe to nie je profesionálne.
  9. Buďte pozitívni!
    Negativizmus je nákazlivý, ale rovnako tak aj pozitívny prístup. O čo viac zostanete pozitívne naladení v ťažkej situácii, tým lepšie budete môcť danú situáciu vyriešiť.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!