Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2011 11:41 | Šport | Hokej

Nádej hokeja: Jurčo bol najvyššie draftovaným Slovákom v NHL

Najvyššie draftovaným slovenským hokejistom je pre rok 2011 podľa očakávania útočník St. Johnu Sea Dogs Tomáš Jurčo.

Čerstvého držiteľa v zámorí ceneného Memorial Cupu si vybral Detroit Red Wings v 2. kole z celkovo 35. miesta.

Jurča spomínali hokejoví experti pred piatkovým začiatkom dvojdňového draftu aj v súvislosti s prvým kolom. Napokon sa v zámorí už etablovaný mladík do elitnej tridsiatky "vyvolených" nedostal, no minul ju len o kúsok.

Po Jurčovi siahol semifinalista minulosezónnej play off, kde by mohol byť spoluhráčom takých hviezd ako Henrik Zetterberg, Pavel Dacjuk či Nicklas Lidström. Súčasťou organizácie "červených krídel" je aj ďalší slovenský útočník Tomáš Tatar.

Talentovaný Košičan sa síce medzi najlepšiu desiatku draftovanýách Slovákov nezmestil, no po roku 2005 zaknihoval najvyššie miesto vo výbere. Práve v tom roku si slovenský hokej zapísal posledný úspešný rok účasťou v 1. kole - Mareka Zagrapana si vybralo z 13. miesta Buffalo. Absolútnym, a pre dnešné časy neprekonateľným, maximom zostáva 3. miesto Mariána Gáboríka z roku 2000.

Výskyt Slovákov na zozname sa na začiatku piateho kola hneď strojnásobil. Skauti z Detroitu znovu zalovili pod Tatrami, keď ich zaujal na konci 4. kola, na 115. mieste krídelník Marek Tvrdoň z Vancouvru Giants (WHL). Následne hneď v úvode 5. kola (celkovo 122. miesto) získal práva na obrancu Martina Gernáta z košickej juniorky Edmonton. V šiestom kole si potom vedenie NY Rangers vyhliadlo obrancu Petra Čerešňáka (zo 172. miesta), ktorý je odchovancom trenčianskeho mládežníckeho hokeja.

Najlepšie vyšiel draft Švédom

Jednotkou tohtoročného draftu sa stal v noci na sobotu 18-ročný Kanaďan Ryan Nugent-Hopkins, ktorého si vybral Edmonton Oilers. Stredný útočník Red Deer Rebels z WHL sa teraz pokúsi preraziť v naslabšom tíme NHL ihneď v prvej sezóne po drafte tak, ako jeho minuloročný predchodca Taylor Hall. Slovenský hokej medzi prvou tridsiatkou vybraných zastúpenie nemal, draft pokračoval ďalšími kolami v sobotu popoludní SELČ.

Dvojku vo výbere malo Colorado, ktoré si ihneď vybralo Európana - stal sa ním krídelník Gabriel Landeskog zo Švédska, ktorého však už počas uplynulých dvoch sezón formovala pre zámorský hokej ontárijská OHL. Florida potom siahla po Jonathanovi Huberdeauovi, ktorý spoločne s Tomášom Jurčom v St. John Sea Dogs získal v uplynulej sezóne Memorial Cup a stal sa aj jeho najužitočnejším hráčom. Prvý obranca a súčasne hráč z európskej ligy prišiel na rad na 4. mieste - Adam Larsson zo Skelleftey zakotvil u "diablov" v New Jersey. Následne zvýraznil súčasnú vysokú "konkurencieschopnosť" Švédov center Djurgardenu Mika Zibanejad, ktorý má iránsko-fínske korene (šťastie skúsi v Ottave ako draftová šestka) i obranca Färjestadu z 10. miesta Jonas Brodin (Minnesota). Celkovo sa ocitlo v hľadáčiku skautov z NHL 29 Švédov, čo je o polovicu viac než vlani.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?