Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2011 14:35

Al-Kájda potvrdila smrť bin Ládina († 54): Vaše šťastie sa zmení na smútok!

Štyri dni po vyhlásení amerického prezidenta Baracka Obamu, že americké sily zabili Usámu bin Ládin, prišlo aj oficiálne vyhlásenie teroristickej skupiny al- Kájda.

Medzinárodná sieť al-Káida dnes potvrdila smrť svojho lídra Usámu bin Ládina. Organizácia to oznámila vo vyhlásení, ktoré podľa monitorovacieho inštitútu SITE zverejnila na džíhádistickej webovej stránkej.

"Zdôrazňujeme, že krv svätého vojnového šejka Usámu bin Ládina, Boh mu žehnaj, je svätá nám i všetkým moslimom a nebude preliata nadarmo," uvádza sa vo vyhlásení.

"S Božou pomocou zostaneme kliatbou prenasledujúcou Američanov a ich pomocníkov, budeme ich prenasledovať v ich krajinách i mimo nich," pokračuje dokument. "Ich šťastie sa už čoskoro premení na smútok. Ich krv sa zmieša s ich slzami," vyhlásilo "generálne vedenie" al-Kájdy.

Oznámenie otvára cestu pre vymenovanie bin Ládinovho nástupcu. Podľa predpokladov sa ním stane Ajmán az-Zawahrí (59), ktorý už dlho skupinu prakticky riadi.

Al-Kájda tiež vyzvala Pakistancov, aby povstali proti svojim lídrom. Zároveň oznámila, že čoskoro zverejnia bin Ládinovo zvukové posolstvo nahraté týždeň pred jeho smrťou.

Autentickosť vyhlásenia s dátumom 3. máj nemožno podľa agentúry AP nezávisle potvrdiť, zverejnili ho však na stránkach využívaných al-Kájdou.

Bin Ládin trpel nedostatkom peňazí

Pakistanská tajná služba dospela k záveru, že bin Ládin v posledných dňoch svojho života "trpel nedostatkom peňazí" a že al-Kájda sa rozštiepila na dve frakcie - tú väčšiu vedie doterajší muž číslo dva v al-Kájde, Ajmán az-Zawahrí (59). Povedal to vo štvrtok večer vysokopostavený predstaviteľ na brífingu pre malú skupinu pakistanských novinárov.

Predstaviteľ neuviedol podrobnosti, na základe čoho dospela tajná služba k záverom o zlej bin Ládinovej finančnej situácii a o jeho rozkole so zástupcom az-Zawahrím. Vodca al-Kájdy očividne žil v komplexe v Abbottabade bez strážcov či oddaných stúpencov, ktorí by sa chopili zbraní na jeho obranu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády
Foto
Hudáček perlil v priamom prenose: Bol som na záchode...
Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy