Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2011 12:19 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Srbská polícia: Chytili sme člena narkomafie, mal slovenský pas

Na srbsko-macedónskej hranici zatkli troch ľudí, ktorí podľa polície spolupracujú s hľadaným narkobarónom Darkom Šaričom. Jeden z nich mal slovenský pas.

Šarič je obžalovaný za pašovanie viac ako dvoch ton kokaínu, ktoré zaistili v uruguajskom prístave. Medzi zatknutými je aj Boban Stojiljkovič, ktorý ma slovenské občianstvo a na jeho bratislavskej adrese bol prihlásený aj hľadaný Darko Šarič. Uvádza to dnešné internetové vydanie belehradského denníka Blic.

Stojiljkovič spolu s Markom Dabovičom cestovali roku 2009 do Brazílie, aby zorganizovali prepravu kokaínu. Blic ďalej uvádza, že Stojiljkovič používal slovenský pas a pokladajú ho za jedného zo šéfov pljevaljskej narkomafie na Slovensku. Zadržaným pripisujú pokus o pašovanie 990 kilogramov drogy, ktorá mala byť časťou spomínanej zásielky zadržanej v Uruguaji a obvinili ich z toho.

Boban sfalšoval papiere potrebné na občianstvo!

Stojiljkovič dostal slovenské štátne občianstvo v máji 2004. "Nakoľko formálne splnil všetky zákonné podmienky," povedala Natália Hattalová z Komunikačného odboru ministerstva vnútra.

Ministerstvo dostalo po udelení občianstva k Stojiljkovičovi informácie od anonyma. "Neskôr sa na základe anonymného udania zistilo, že táto osoba nemala nikdy pobyt (na Slovensku - pozn. red.), je pravdepodobné, že ide o vojnového zločinca z občianskej vojny v Srbsku a stanovisko cudzineckej polície k udeleniu štátneho občianstva bolo sfalšované," uviedla v stanovisku Hattalová.

Falošne sa k papierom dostal aj narkobarón

V minulosti vyvolala na Slovensku rozruch informácia, že aj Šarič mal slovenský pas. Bývalý minister vnútra Róbert Kaliňák v roku 2006 informoval, že Darko Šarič pri žiadosti o slovenské občianstvo doložil falošné dokumenty. Jeho pas bol zabavený slovenskými úradmi.

V roku 2004 mu vypršalo povolenie na pobyt na Slovensku. U nás sa však opäť objavil v roku 2005 na turistické víza. V posledný deň pred vypršaním platnosti víz, 7. mája 2005, sa oženil so slovenskou občiankou. S manželkou sa potom rozviedol v januári 2006. V dobe, keď Šarič dostal slovenský pas, bol šéfom rezortu vnútra Vladimír Palko.

Srbská polícia predpokladá, že Boban bol slovenskou spojkou v obchode s drogami.

Rezort vnútra konštatuje, že nikoho nemožno pozbaviť slovenského štátneho občianstva. V súčasnosti už zo zákona platí, že štátne občianstvo aj napriek udeleniu nevzniklo. To sa vzťahuje na prípady, ak sa preukáže jeho udelenie na základe falošných dokladov alebo bez znalostí skutočností, ktoré na rozhodovanie o štátnom občianstve mohli mať podstatný vplyv a žiadateľ ich neoznámil. "Táto úprava však platí až od roku 2005. Proces udeľovania štátneho občianstva prešiel v posledných rokoch výrazným sprísnením, preto by sa prípady ako Stojiljkovič už nemali opakovať," dodala Hattalová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí