Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2011 07:24

Vo Fukušime sú poškodené palivové tyče: Radiácia stúpla 100-tisíc násobne

Palivové tyče v 4. bloku japonskej atómovej elektrárne Fukušima sú zrejme poškodené. Úroveň radiácie presahuje normálne hodnoty až 100-tisíc násobne.

Japonsko bude možno potrebovať alternatívny plán na to, aby dostalo situáciu v krízovej jadrovej elektrárni Fukušima-I pod kontrolu. Odčerpávanie vysoko rádioaktívnej vody, brániacej oprave chladiacich systémov, totiž postupuje pomaly, uviedol dnes japonský Úrad pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť (NISA).

"Môže byť ťažké úplne odčerpať kontaminovanú vodu a tým umožniť pokračovanie prác. Možno budeme musieť rozmýšľať o iných možnostiach," povedal generálny riaditeľ NISA Hidehiko Nišijama.

Pracovníci v elektrárni medzitým pokračovali v úsilí ochladiť reaktory, z ktorých po poškodení pri marcovom zemetrasení a cunami a následnom zlyhaní chladiacich systémov uniká radiácia. Do reaktorov č. 1 až 3 ráno ďalej pumpovali vodu, informovala tlačová agentúra Džidži Press. Na zabránenie možnému výbuchu nahromadeného vodíka okrem toho reaktor č. 1 naďalej plnili dusíkom.

Pracovníci sa v nebezpečnej blízkosti zúčastňujú chladenia vodou zničeného reaktora číslo štyri.

Prevádzkujúca spoločnosť Tepco v stredu potvrdila, že niektoré z tyčí použitého paliva uskladnené v budove reaktorového bloku č. 4 sú poškodené, väčšina z nich je však pravdepodobne v dobrom stave, informovala tlačová agentúra Kjódo. Poškodenie po prvý raz odhalila analýza vzorky vody odobratá v utorok z nádrže s použitým palivom, v ktorej namerali vyššie než obvyklé množstvá rádioaktívneho jódu 131, cézia 134 a cézia 137. Podľa predstaviteľov NISA úroveň radiácia presahuje normu 100-tisíc násobne.

Japonská vláda pri nových testoch opätovne zistila vysoké úrovne rádioaktivity v 11 druhoch zeleniny pestovanej v prefektúre Fukušima, ako aj v rybách chytených pri jej pobreží, informovala televízia NHK. V stredu vzhľadom na prekročenie povolených limitov radiácie zakázali predaj húb šiitake pestovaných vo východnej časti prefektúry.

Začalo sa pátranie po obetiach v okolí elektrárne

V Japonsku začali pohotovostné sily pátrať po nezvestných obetiach zemetrasenia a cunami v blízkom okolí poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima-I. Približne 300 mužov bolo dnes v nasadení, aby prehľadali oblasť v okolí desiatich kilometrov od elektrárne, informovala japonská tlačová agentúra Džidži Press s odvolaním sa na políciu.

Okrem pátracej skupiny bude v oblasti pracovať tiež tím merajúci rádioaktívne žiarenie, ako aj ďalší tím, ktorého úlohou bude vyťahovanie a odvoz tiel.
Od zemetrasenia a cunami, ktoré zdevastovali severovýchodné Japonsko 11. marca, identifikovali dosiaľ viac než 13.300 obetí na životoch. Viac ako 15.000 ľudí je stále nezvestných.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku