Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2011 18:35 | Správy | Zahraničné správy

Teror v Bielorusku: 11 mŕtvych a 126 zranených po útoku v metre

Zrejme teroristi majú na svedomí útok na metro v Minsku. Miestni majú strach, že pôjde o sériu výbuchov! Nemocniciam dochádza krv pre zranených.

V hlavnom meste Bieloruska v Minsku vybuchla bomba v metre. Za útok sú zrejme zodpovední teroristi. Výbuch bol oficiálne kvalifikovaný ako teroristický útok.

Výbuch nastal v centre bieloruskej metropoly, v blízkosti obchodného domu Gum a McDonald´s. Nálož vybuchla na stanici, ktorá sa nachádza pri sídle prezidenta Alexandra Lukašenka. Ide o veľkú prestupnú stanicu s názvom Októbrová. K nešťastiu došlo o 17:55 miestneho času (16:55 stredoeurópskeho času).

"Spája dve línie metra a nachádza sa pri veľkom nákupnom centre Gum. Výbuch poškodil líniu metra Moskovská," povedala pre Čas.sk z miesta nešťastia Jana Pavlová. Výbuch nebol hlučný, avšak ľudí zmietla veľmi silná tlaková vlna. "V televízii ukazujú strašné zábery," hovorí Pavlová.

Nemocniciam sa míňajú zásoby krvi

Podľa najnovších informácií zomrelo už 11 ľudí a ďalších 126 ľudí sa zranilo. Pri útoku zomrel 13-ročný chlapec a ďalšie dieťa nespresneného veku a pohlavia. Novinár bieloruskej televízie STV sa emotívne spýtal, pre koho musel 13-ročný chlapec stratiť svoj život.

Médiá informujú o tom, že nemocnice v pondelok krv a lieky majú, vyzvali však ľudí, aby zajtra prišli darovať krv.

Mesto Minsk je v stave zvýšeného nebezpečenstva.

Ministerstvo vnútra vyzýva občanov, aby nerobili paniku. Nabáda k bdelosti, aby sa predišlo ďalším možným útokom. Zatiaľ sa ku krvavému činu nik neprihlásil. V meste vládne zvýšená bezpečnosť. V televízii menovite vyhlasujú, ktorý zranení kde leží. Prezident Lukašenko už rozdelil úlohy a urýchlene žiada výsledky vyšetrovania krvavej tragédie. Neskoro večer prišiel k metru položiť kvety. Okolie stanice zaplavujú kvetinami aj obyvatelia mesta.

Počas explózie bolo na mieste veľké množstvo ľudí. Všetkých zranených a mŕtvych už zo stanice metra vyniesli. "Na každom rohu je množstvo policajtov," povedala pre Čas.sk Jana Pavlová, ktorá v Minsku žije.

Podľa informácií Čas.sk na mieste nešťastia neboli Slováci ani Česi. Priatelia Jane Pavlovej povedali, že v nemocniciach chirurgovia nevedia, čo skôr. Nemocnice sú preplnené. Na miesto útoku prišlo až 98 sanitiek.


V metropole vládne panika. "Ľudia z okolia a všetci, čo mali ruky a nohy, pomáhali. Nad stanicou metra sú totiž domy. Ešte šťastie, že výbuch nebol taký silný, žeby sa zrútili domy," povedala Pavlová.

K nešťastiu došlo v momente, keď súprava metra zastavila na stanici a cestujúci vychádzali zo vozňov. Výbuch sa pravdepodobne odohral v druhom vozni vlakovej súpravy. O jeho príčinách sa však zatiaľ iba špekuluje. Podľa očitých svedkov k nemu prišlo po tom, ako z vozňa začal stúpať hustý dym.

Možná súvislosť s predchádzajúcim útokom

Ľudia nevychádzajú z domov. Boja sa, že pôjde o celú sériu útokov. Úrady zrejme na príkaz ukončili všetky kultúrne akcie v Minsku. Vyšetrovatelia preverujú muničné sklady. Existuje totiž podozrenie, že odtiaľ získali útočníci výbušniny. Prezident Lukašenko v televízii vylúčil útok zahraničných teroristov: "Darček neprišiel zo zahraničia."

Vyšetrovatelia hľadajú súvislosť s pondelkovým útokom a výbuchom v Minsku spred troch rokov. Vtedy došlo k útoku počas osláv nezávislosti uprostred veľkej skupiny ľudí.

Na teroristický útok takejto veľkosti si obyvatelia hlavného mesta nespomínajú.

Ruský prezident Medvedev ihneď podáva Bielorusku pomocnú ruku. Lukašenkovi ponúkol tím špecialistov a lekárov, ktorí majú s podobnými útokmi skúsenosti. Je ochotný ihneď ich vyslať na miesto tragédie.

Zo vstupu do stanice Kastryčnickaja (Októbrová) podľa nich stúpal hustý dym a vychádzali z neho desiatky dezorientovaných ľudí. Tlačová agentúra RIA Novosti uvádza, že silný výbuch zranil najmenej 10 osôb. Príčina explózie zatiaľ nie je známa.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, na fialovom koberci Let's Dance... Uf! Má Slovensko nový sexsymbol?
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy