Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2011 14:35 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Požiar v českej továrni: Kontrola odhalila nedostatky už skôr

Hasiči sa ani po vyše 32 hodinách nevedia dostať k ohnisku požiaru! V troskách budovy vybuchuje plyn zo splodín a stabilita objektu je narušená a teplota príliš vysoká.

Rozsiahly a zložitý požiar továrne na spracovanie plastov v moravskom mestečku Chropyně v Zlínskom kraji, kde začalo horieť v noci zo štvrtka na piatok, hasiči uhasili zatiaľ len z dvoch tretín. Návrat v piatok evakuovaných 390 obyvateľov okolitých troch ulíc je preto zatiaľ stále neistý.

"Sme na hranici technických a ľudských možností," povedal pre TASR Ivo Mitáček, hovorca hasičského zboru Zlínskeho kraja.

Hlavné ohnisko požiaru je ukryté pod troskami budovy a konštrukcií. Zasahujúci hasiči preto dnes privolali na pomoc špecializovanú hasičskú rotu s ťažkou technikou. Vodiči ťažkých nakladačov musia kvôli dymu z horiacich plastov zasahovať s dýchacími prístrojmi.

Vyšetrovatelia a kriminalisti predbežne vypočuli svedkov, ktorí v dobe požiaru v budove pracovali na nočnej zmene. Príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe, pretože plamene sa objavili na treťom podlaží v miestach, kde bol sklad a kde sa v tom čase nemal nikto pohybovať. Vyšetrovatelia ešte nemohli vstúpiť do požiariska, pretože tam kvôli nestabilným konštrukciám naďalej platí zákaz vstupu a je tam aj vysoká teplota.

Hasiči a polícia sa však budú môcť pri vyšetrovaní požiaru oprieť o správu hasičov, ktorí boli v továrni na kontrole len pred týždňom. Kontrolóri tam isté nedostatky zistili, ale samotnú správu z kontroly majiteľovi objektu ešte ani nestihli zaslať.


 

V továrni, kde sa plamene objavili asi hodinu po polnoci v noci na piatok, bolo uskladnených asi 1500 ton plastov a plastového odpadu. V čase vypuknutia požiaru na nočnej zmene pracovalo šesť zamestnancov. Na požiar na treťom podlaží ich upozornil vrátnik. Zamestnanci sa sprvu pokúšali požiar hasiť vlastnými silami, ale intenzita horenia ich prinútila miesto opustiť.

862574:article:true:true:true

Požiar vypukol v juhomoravskom mestečku Chropyně neďaleko Kroměříža.
Do hasenia štvorpodlažnej budovy sa zapojilo 30 profesionálnych a dobrovoľných hasičských jednotiek a na pomoc prišla aj hasičská helikoptéra. Miesto požiaru je od hraníc so Slovenskom vzdialené vzdušnou čiarou asi 55 kilometrov. Stĺp dymu z požiaru bol v piatok viditeľný aj z česko-slovenskej hranice. Napriek tomu, že fúka vietor od západu, a dym je unášaný smerom na Slovensko, podľa hovorcu zlínskych hasičov koncentrácia škodlivín by nemala presahovať povolené limity.

Z obavy o zdravotný stav obyvateľov veliteľ zásahu hasičov popoludní nariadil povinnú evakuáciu obyvateľov troch ulíc päťtisícovej Chropyně. Trvá evakuácia asi 390 obyvateľov okolitých ulíc. Evakuovaní ľudia našli dočasný domov v budove miestneho internátu a v telocvični. Do ulíc s opustenými obydliami polícia vyslala svoje hliadky. Podľa Iva Mitáčka hodnoty škodlivín a pevných látok v ovzduší už nie sú kritické, ale sú naďalej vysoké, preto sa evakuovaní obyvatelia do svojich domov zatiaľ nemôžu vrátiť.

 

862195:article:true:true:true

Z podniku na spracovanie plastov vyšľahli plamene hodinu po polnoci. Svedkovia uviedli, že plamene boli až 20 metrov vysoké. Hustý čierny dym z požiaru je vidieť zo širokého okolia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?