Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2011 14:10

"Potkan" Roháč je vo vydávacej väzbe: Pôjde do Maďarska?

Krajský súd v Nitre dnes rozhodol o zmene väzby Jozefa Roháča z predbežnej na vydávaciu. To znamená, že sa chystajú vydať ho do Maďarska.

Súd konal na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného v Maďarsku. Roháč podal na mieste sťažnosť, rozhodovať o nej bude Najvyšší súd Slovenskej republiky. Agentúru SITA o tom informoval hovorca súdu Oliver Kolenčík.

Jozefa Roháča, ktorého v Maďarsku podozrievajú z vraždy z roku 1998, vypočul 10. marca nitriansky krajský prokurátor. Do väznice mu priniesol originál európskeho zatýkacieho rozkazu súdu v Budapešti. Predmet výsluchu prokurátor nechcel zverejniť, podľa neho išlo o „formálny výsluch“. Podľa informácií z maďarských médií má byť Jozef Roháč zapletený do vraždy mediálneho magnáta Jánosa Fenyöa.

V minulosti najhľadanejší Slovák bol deväť rokov na úteku. Jozefa Roháča, prezývaného Potkan, zadržala v októbri 2008 v Prahe česká polícia. Pri náhodnej cestnej kontrole sa preukázal falošnými dokladmi. Vydala ho do Maďarska, kde je podozrivý z minimálne desiatich nájomných vrážd a bombových útokov. Stíhali ho za pokus o vraždu kontroverzného podnikateľa Zoltána Seresa v spolupáchateľstve a za zneužitie výbušnín.

Podľa obžaloby sa s komplicmi 3. júna 1997 snažil podnikateľa zabiť bombou na diaľkové ovládanie, vyrobenou z 3 320 g Semtexu. Pripevnili ju na vozidlo podnikateľa, výbušnina však z vozidla spadla. Roháča oslobodil prvostupňový súd v Budapešti spod obžaloby za plánovaný pokus vraždy v októbri 2010. Odsúdil ho však za zneužitie výbušnín na dva roky väzenia, ktoré si už vo väzbe v Maďarsku odsedel, takže rozhodli aj o jeho prepustení, zároveň ho na tri roky z Maďarska vyhostili.

V Maďarsku ho podozrievajú, že stojí za bombovým útokom z júla 1998, pri ktorom v centre Budapešti zahynuli štyria ľudia a 20 sa zranilo. Obeťou útoku sa stal podnikateľ a podľa polície aj boss tamojšieho podsvetia Tamás Boros a traja náhodní okoloidúci.

Na Slovensku bol v minulosti Jozef Roháč obvinený spolu s Imrichom Oláhom, ktorý už nežije, z vraždy Róberta Remiáša. Tomu v roku 1996 vybuchlo auto v bratislavskej Karlovej Vsi. Remiáš bol údajne spojkou bývalého príslušníka SIS Oskara Fegyveresa, ktorý v minulosti uviedol, že za únosom syna exprezidenta Michala Kováča do Rakúska stála tajná služba. Bratislavská krajská prokurátorka na návrh vyšetrovateľa trestné stíhanie v kauze Remiášovej vraždy voči obvinenej dvojici v roku 2006 zastavila.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!