Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2011 18:50 | Správy | Zahraničné správy

Protesty na Blízkom Východe: Deň hnevu zachvátil päť krajín!

V Jemene, Kuvajte, Bahrajne, Saudskej Arábii i v Jordánsku sa v piatok konali opozičné protesty a demonštrácie.

Pád súčasných režimov, či iné požiadavky voči úradujúcim kabinetom prišli počas "Dňa hnevu" do ulíc žiadať obyvatelia Jemenu, Kuvajtu, Bahrajnu, Saudskej Arábie aj Jordánska. V niektorých krajinách použila polícia na rozohnanie demonštrantov streľbu, inde zasahovali slzotvorným plynom.

JEMEN

V jemenskom hlavnom meste Saná spustili bezpečnostné zložky streľbu do opozičných demonštrantov. Ide zatiaľ o najväčšiu marcovú opozičnú demonštráciu, ktorej účastníci volajú po zemne režimu. V konzervatívnej metropole sa na demonštráciách zúčastnili aj tisícky žien. V južnom prístavnom meste Aden bola situácia v piatok podobná. Polícia potláčala protesty streľbou do civilistov. Podľa lekárov utrpelo zranenia šesť ľudí, pričom jeden je v kritickom stave. V oboch mestách prišlo zmenu režimu podľa organizátorov podporiť desaťtisíce občanov.

Desaťtisíce zväčša mladých ľudí už niekoľko týždňov vyzývajú prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, aby nasledoval príklad egyptského prezidenta Husního Mubaraka a odstúpil. Jemenčania inšpirovaní protivládnymi protestmi v Egypte a Tunisku žiadajú uskutočnenie ekonomických reforiem a skoncovanie s rozsiahlou korupciou. Nespokojní sú tiež so zlými životnými podmienkami v krajine, s rastúcou chudobou a nedodržiavaním ľudských práv.

KUVAJT

Slzotvorným plynom potlačili kuvajtské elitné poriadkové jednotky piatkový opozičný protest v meste Džahra západne od hlavného mesta Kuvajt. Asi 500 cudzincov, ktorí v Kuvajte žijú už viac ako 50 rokov, sa hneď po piatkových modlitbách dožadovalo, aby im úrady udelili občianstvo a iné práva. Vyšli do ulíc aj napriek varovaniu ministerstva vnútra.

BAHRAJN

Tisícky opozičných aktivistov skandovali v piatok v bahrajnskom meste Rífá heslá namierené proti kráľovi Hamadovi bin Ajsovi al-Chalífovi v malom ale strategicky dôležitom štáte Perzského zálivu. Demonštranti pochodovali smerom ku kráľovskému palácu. Paralelne sa v meste konala aj provládna sunnitská demonštrácia. Bahrajnská polícia následne rozohnala demonštrantov slzotvorným plynom, aby zabránila stretu opozičných šiitov so sunnitmi, ktorí boli ozbrojení.

Šiiti tvoria v Bahrajne síce väčšinu obyvateľstva, no moc má už 200 rokov sunnitská kráľovská rodina. Šiiti protestujú, že sú diskriminovaní a žiadajú viac pracovných príležitostí a vyššie mzdy.

SAUDSKÁ ARÁBIA

V saudskoarabskej metropole Rijád umiestnili úrady pred piatkovým Dňom hnevu stovky policajtov a vrtuľníky. Bezpečnostné zložky blokovali vstup do hlavného mesta a počas piatkových hlavných modlitieb kontrolovali autá a chodcov. Podľa svedkov sa zatiaľ v meste neobjavili žiadni demonštranti. Demonštrácie organizovali pomocou sociálnej siete Facebook.

Saudskoarabské ministerstvo vnútra už minulú sobotu zakázalo všetky demonštrácie a označilo ich za ilegálne. Ultrakonzervatívne kráľovstvo týmto opatrením zareagujovalo na rastúci odpor zo strany miestnej opozície. V minulých týždňoch sa na východe kráľovstva konali viaceré protestné zhromaždenia príslušníkov šiitskej menšiny.

JORDÁNSKO

Stovky ľudí pochodovali v piatok ulicami severojordánskeho mesta Zarka, ktoré je považované za baštu opozície. Podľa organizátorov ich bolo v meste vzdialenom asi 25 kilometrov od hlavného mesta Ammán okolo 1500. Aktivistov obkolesila poriadková polícia. Podľa lídra miestnej opozície už ľuďom dochádza trpezlivosť, pretože vedenie krajiny na ich požiadavky reaguje pomaly.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?