Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2011 15:22 | Šport | Futbal

Zápasy ME 2012 bude rozhodovať pätica arbitrov

Experiment UEFA s päticou arbitrov sa v tejto sezóne osvedčil v zápasoch Ligy majstrov.

Rada Medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) na zasadnutí vo Walese schválila návrh, podľa ktorého bude všetky zápasy na futbalových majstrovstvách sveta Európy 2012 v Poľsku a na Ukrajine rozhodovať pätica rozhodcov. Informovala o tom Európska futbalová únia (UEFA) na svojej oficiálnej stránke. IFAB tiež rozhodla o ročnom predĺžení testov nových technológii, ktoré by mali v sporných situáciách odhaliť, či lopta prešla za bránkovú čiaru alebo nie. Komisia pre vytváranie futbalových pravidiel tiež zakázala nosiť futbalistom od 1. júla tohto roka ochrany krku, tzv. nákrčníky, ktoré hráči používali predovšetkým v zimných mesiacoch.

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter v tejto súvislosti povedal, že hoci doteraz bol striktne proti používaniu dodatočnej techniky vo futbale, na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta v roku 2014 v Brazílii by privítal využitie systému na určenie toho, či bola lopta za bránkovou čiarou. Zároveň však dodal, že by sa musel nájsť 100-percentne spoľahlivý projekt, ktorý by bol schopný do jednej sekundy všetko vyhodnotiť. Zodpovední pracovníci z FIFA zatiaľ testovali v zürišskom technologickom inštitúte 10 takýchto systémov, ani jeden však nesplnil prísne nastavené kritériá. "Otázkou technológie sa budeme zaoberať ešte ďalší rok a výsledky potom predložíme na budúcoročnom zasadnutí IFAB v Londýne. Tam sa prijme definitívne rozhodnutie. Ak sa nájde funkčný systém, Rada povie áno a potom už nič nebude brániť tomu, aby sme túto technológiu použili počas svetového šampionátu v Brazílii," povedal šéf svetového futbalu. Blatter tiež pripustil možnosť, že systém s piatimi rozhodcami bude využitý aj na MS 2014.

FIFA a najmä jej prezident Sepp Blatter sa dlho bránili zavedeniu technológie elektronickej kontroly polohy lopty v blízkosti bránkovej čiary. Prvok modernizácie pravidiel a pomoci rozhodcom pri posudzovaní sporných situácií sa však dostal znova na program dňa po fatálnej chybe arbitrov v osemfinálovom zápase MS 2010 v JAR, keď neuznali regulárny gól anglického stredopoliara Franka Lamparda do "siete" Nemecka. Televízny záznam dokázal, že lopta odrazená od hornej žrde jednoznačne skončila za bránkovou čiarou a odtiaľ zamierila von z bránky.

Podrobnosti o doterajších desiatich ponukách prenikli na verejnosť len veľmi útržkovo. Isté je, že spoločnosť Cairos patriaca pod Adidas navrhla mikročip v lopte. Systém "Jastrabie oko" známy z tenisu sa v Zürichu ani netestoval, pretože je založený na záberoch zo šiestich kamier a musel by sa prispôsobiť podmienkam futbalových štadiónov, čo by bol náročný

Rada Medzinárodnej futbalovej asociácie pozostáva zo zástupcov štyroch národných asociácií krajín na Britských ostrovoch, štyri hlasy má Medzinárodná futbalová federácia. Každý návrh musí získať šesť hlasov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Americký prezident Joe Biden.
Biden by mal zatlačiť na Izrael: Žiadajú ho o to demokrati z americkej Snemovne reprezentantov
Na oblohe sa objavil záhadný úkaz.
Na oblohe sa objavil čudný úkaz: Vidieť to mohli aj Slováci! No UFO to nebolo...
Martine Schindlerovej hudobnú novinku produkoval človek, ktorý spolupracoval aj so svetoznámym raperom.
Foto
Sexica Schindlerová má za sebou priam svetový počin: Aha, čo speváčku spája so Snoop Doggom!
Eva sa o pravnuka s ťažkou diagnózou stará už 14 rokov, do ústavu by ho nedala za nič na svete
Foto
Michalovčanka Eva (81) sa sama stará o chorého pravnuka: Na kočík mi chýba 1000 eur!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Aktualizované
Progresívne Slovensko si zvolilo predsedu: Je ním opäť Michal Šimečka?
Ilustračné foto
Podľa Rakúska je rozšírenie EÚ obrovský úspech: Optimálne využili jej hospodársku spoluprácu
Slovenský raper Michael Kmeť (37) alias Separ
Foto
Raper Separ rozbieha nový biznis ďaleko za hranicami: Na odľahlom mieste sa črtá poriadny LUXUS
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Ukrajina hlási požiare a zranených: Rusko opäť útočili dronmi
Archív
Peniaze za rekonštrukciu budovy stále neprišli: Dokedy bude budova Najvyššieho súdu čakať?
Ministerstvo obrany SR
Ministerstvo obrany hľadá nových riaditeľov: Pozrite sa, dokedy sa možno prihlásiť
Agáta Hanychová sa vysmievala z plastiky Dary Rolins.
Hanychová si robila srandu z plastiky Dary Rolins, keď vtom... Agáta, toto je ešte väčší trapas
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
Váš Tip
Slovenská pošta chystá unikát: Známka, ktorou si pripomenie 100. výročie tohto dôležitého okamihu!