Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2011 11:32 | Správy | Peniaze

Odborári budú protestovať proti Zákonníku práce! Začnú v Michalovciach

Vláda podľa odborárov po čase uťahovania opaskov "hádže slučku na krk zamestnancov".

Prvý protest OZ KOVO proti pripravovanej novele Zákonníka práce bude 1. februára v Michalovciach. Ako v piatok oznámil člen Predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica, odborári sa stretnú pred areálom firmy Yazaki po skončení rannej zmeny so začiatkom o 13.55 hod. "Nechceme poškodzovať ekonomiku a brzdiť chod firiem. Na zhromaždení chceme zamestnancom vysvetliť, aké negatívne dopady budú mať na nich pripravované zmeny v Zákonníku práce, a zburcovať ich, aby vyjadrili svoju nespokojnosť protestmi,“ povedal Balica. Doložil, že na zhromaždení sa zúčastní aj predseda OZ KOVO Emil Machyna a predseda Integrovaného odborové zväzu Dušan Barčík, ktorí v pondelok zverejnia aj termíny ďalších protestov.

Podľa Balicu vláda po čase uťahovania opaskov "hádže slučku na krk zamestnancov". Charakterizoval tak snahy vlády o zmeny súčasného Zákonníka práce, ktoré podľa neho požadujú zamestnávatelia. Podľa mienky odborárov Zákonník práce je na európskej štandardnej úrovni a meniť ho netreba. Zamestnávateľmi navrhované zmeny budú mať podľa nich negatívne dopady na zamestnancov, zneistia ich a zhoršia ich sociálne postavenie. "Preto OZ KOVO v decembri minulého roka vyhlásili štrajkovú pohotovosť, v rámci ktorej organizujeme rôzne protestné aktivity," vysvetlil Balica.

„Máme obavu, že vláda a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny si ich (zamestnávateľov - pozn. red.) názory osvoja a v skrátenom legislatívnom konaní prijmú nedobré zmeny Zákonníka práce v skrátenom legislatívnom konaní a potom bude už neskoro čosi robiť, preto protestujeme už teraz,“ povedal Balica. Dodal, že cieľom týchto zmien je predovšetkým ušetriť náklady zamestnávateľov na pracovnú silu a zvýšiť profit firiem neberúc ohľad na zamestnancov. Podľa Balicu zavedením týchto opatrení sa očakáva že zamestnávatelia celkovo ušetria okolo 20 % z terajších nákladov.

Odborári tvrdia, že zákon bude garantovať iba minimálnu mzdu a nie ako dosiaľ aj podľa jednotlivých šiestich kategórií, predĺženie skúšobnej lehoty na šesť mesiacov a skrátenie výpovednej lehoty na jeden mesiac, či prepustenie bez udania dôvodu. Sú proti zrušeniu spolurozhodovania odborov o organizácií práce, ako je dĺžka pracovného času, nadčasy, dovolenky, zavádzanie a meranie spotreby práce, prepúšťanie, žiadna ochrana tehotných a zdravotne postihnutých zamestnancov, zavedenie flexikonta bez dohody s odbormi.

Novelu Zákonníka práce pripravuje ministerstvo práce, pričom na rokovania o budúcej podobe normy pozvalo zamestnávateľov aj odborov. Účasť na rokovaní však odborári odmietli s tým, že nepoznajú paragrafové znenie. To však má byť hotové až koncom februára. Zverejnenie navrhovaného okruhu zmien ministerstvo práce avizovalo na koniec januára.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť