Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2011 00:00 | Šport | Šport mix

Armstrong čelí novým obvineniam z dopingu: Podvodník alebo hrdina?

Ide o najväčší športový podvod uplynulých 15 rokov? Alebo o jeden z najinšpiratívnejších príbehov muža, ktorý porazil rakovinu a sedemkrát vyhral Tour de France?

To je otázka, ktorá trápi fanúšikov amerického cyklistu Lanca Armstronga (39).

S najnovšími obvineniami proti Armstrongovi prišiel týždenník Sports Illustrated. Ten okrem iného tvrdí, že Armstrong mal prístup k prípravku HemAssist nazývanému aj umelá krv. Ten sa mal používať v medicíne pri veľkých stratách krvi. Prípravok totiž umožňuje zvýšený prenos kyslíka v krvi, čo by pomohlo športovcom zvýšiť ich výkonnosť.

"Sú to tie isté staré správy od dávno zdiskreditovaných zdrojov. Nemám sa čoho obávať. Na žiadnej úrovni," povedal Armstrong na najnovšie obvinenia. V podobnom duchu sa k najnovším informáciám vyjadril aj slovenský cyklista Peter Velits:

"Pripadá mi to už ako neustále otravné vyťahovanie starých záležitostí. Tie sa navyše netýkajú a nemajú nič spoločné s mojimi výkonmi."

Obvinení proti Armstrongovi je viac ako dosť. Pravda je však zatiaľ taká, že prichádzajú od ľudí, s ktorými sa rozišiel v zlom, a od cyklistov, ktorí boli sami prichytení. Ani jeden zo "žalobcov" však Armstronga nikdy nevidel priamo užívať doping a Texasan počas svoje kariéry nezaznamenal ani jeden pozitívny dopingový test. Zatiaľ teda o Armstrongovom dopingu chýba to hlavné - dôkaz! Ak sa objaví, bude to koniec jednej legendy.

795522:gallery:true:false:true

Plusy a mínusy Lanca Armstronga

+ Armstrong počas svojej kariéry absolvoval stovky dopingových testov. Ani jeden z nich nepotvrdil, že by sa úmyselne dopoval.

+ Aj napriek všemožným obvinenia zatiaľ neexistuje jediný dôkaz, ktorý by Američana usvedčil z dopingu.

+ Armstrongovi pri dopingovom teste v roku 1999 síce našli v tele zvýšené množstvo kortikosteroidov. Neprekročili však zakázanú hranicu a Armstrong mal od lekára povolené užívanie lieku, ktoré mohlo spôsobiť zvýšené hodnoty.

+ Noviny The Sunday Times sa po rozhodnutí súdu Armstrongovi museli ospravedlniť za článok, v ktorom ho obvinili z užívania dopingu.

+ Armstrong takmer prišiel o život v boji s rakovinou. Zdá sa nepravdepodobné, že by si po tomto boji ničil zdravie užívaním dopingu.

- Armstrong spolupracoval s kontroverzným lekárom Michelem Ferrarim, ktorý sa zaplietol s dopingom. Podľa najnovších informácií Armstrongov tím spolupracoval s Ferrarim aj po tom, čo oficiálne oznámil, že sa s ním rozišiel.

- V roku 2005 denník L'Équipe napísal, že šesť vzoriek Armstrongovho moču z Tour de France z roku 1999 neprešlo novými testami a bolo v nich objavené EPO. Následne vyšetrovanie Medzinárodnej cyklistickej federácie (UCI) potvrdilo, že vzorky neboli správne skladované.

- Bývalý Armstrongov kolega z tímu U. S. Postal Floyd Landis ho obvinil z dopingu počas Tour v rokoch 2002 a 2003. Šéf tímu U. S. Postal Johan Bruyneel mal navyše podplatiť prezidenta UCI Heina Verbruggena, aby zatajil Armstrongov pozitívny dopingový nález z roku 2002.

- Bývalý kolega z tímu Motorola Stephen Swart tvrdí, že Armstrong jeho a ďalších presvedčil k užívaniu EPO. "Boli to jeho slová, ktoré nás presvedčili?“ tvrdí Swart. Ani on však Armstronga nikdy nevidel EPO užívať.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali