Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2011 21:26 | Šport | Hokej

Jubilejné 40. kolo Extraligy: Nitra podľahla Košiciam, Slovan zdolal Zvolen

V jubilejnom 40. kole hokejovej Slovnaft Extraligy bratislavský Slovan si poradil so Zvolenom, Žilina podľahla Popradu a Košice zdolali Nitru.

HK Poprad - MsHK DOXXbet Žilina 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Góly: 14. Lundberg, 44. Škovira (J. Kasík), 50. J. Kopecký (T. Jaško, Kledrowetz) - 29. Rúfus (Hreus, Vala)

Žilina sa na svojho súpera pripravila dôkladne a v úvode ho nepustila k jeho povestnej nátlakovej hre.

Popradčania si však napriek tomu vytvorili hernú prevahu, všetky nepríjemné situácie však bezpečne vyriešil spoľahlivý Laco. V 14. min bol však prikrátky na individuálnu akciu Lundberga, ktorý spomedzi kruhov otvoril skóre - 1:0.

V prostrednej časti úroveň hry poklesla, keď sa na hokejky oboch tímov vkradlo príliš veľa nepresností.

Hostia mohli vyrovnať v 23. min. Slovák sa postavil na samostatný nájazd za predchádzajúci faul Kledrowetza, mieril však len do popradského gólmana. Žilina však predsa len vyrovnala v 29. min, keď Rúfus pohotovu strelou využil početnú výhodu - 1:1. V 32. min unikol v oslabení Kokavec, nájazd však zakončil strelou vedľa bránky. V závere tretiny mohli domáci ďakovať Melicherčíkovi, že neinkasovali gól do šatne.

V záverečnej časti zapli Popradčania na vyššie obrátky a pred Lacom často horelo. V 44. min prevzal puk za modrou čiarou Škovira, preštrikoval sa spleťou hráčov a strelou do vinkľa strhol vedenie opäť na stranu domácich - 2:1. O tri minúty neskôr bol blízko vyrovnania Troliga, ktorý zaviezol puk do pásma a nastrelil žŕdku.

Laco podržal svojich aj pri nájazde Kloudu, keď vystihol jeho zámer. Akciám popradských hráčov však nemohol odolávať donekonečna, čo sa potvrdilo v 49. min, keď ho prestrelil Kopecký - 3:1. Dvojgólový náskok si domáci tím bezpečne postrážil až do konca stretnutia.

Ján Jaško (tréner Popradu): "Musíme sa opäť dostať do rytmu, pretože vianočná a novoročná prestávka nás z neho vyviedla. Je dobré, že sme začali nový rok víťazstvom, aj keď sa nerodilo ľahko. Dve tretiny sme sa nevedeli dostať do tempa a k našej tradičnej nátlakovej hre."

Róbert Rehák (asistent trénera Žiliny): "Vedeli sme, že ak chceme so silným súperom urobiť dobrý výsledok, nesmieme hrať otvorenú partiu. Táto taktika nám dve tretiny vychádzala a súpera sme nepustili do veľkých šancí. V tretej tretine sme však prestali aktívne korčuľovať, urobili sme chyby v našom systéme, čo skúsení hráči Popradu využili."

 

MHC Mountfield - HC'05 Banská Bystrica 5:3 (1:2, 2:0, 2:1)

Góly: 13. Važan (Themár, Drgoň), 21. Jabrocký (M. Beran), 29. Važan (Themár, I. Ďatelinka), 49. Macejka (Markovič, Galamboš), 51. P. Klepáč (Macejka, Markovič) - 9. Ján Sýkora (Tománek, M. Hudec), 11. Rumpel (Kútny, Cebák), 41. M. Hudec (Tománek, Cebák),

Stredoslovenské derby začali lepšie hostia, ktorí boli aktívnejší, lepšie korčuľovali a vytvorili si v prvej tretine viac gólových príležitostí. V 9. min hrali "barani" presilovku, Uram nevyhodil puk, Tománek ho posunul na osamoteného Jána Sýkoru pred bránkou, a ten zoči-voči Dzubinovi nezaváhal - 0:1. Keď o dve minúty pridal Rumpel druhý gól Bystrice, s domácimi to nevyzeralo dobre. Z útlmu ich dostal kontaktný gól v presilovke. V 13. min vydoloval Themár puk pre Važana - 1:2.

Vstup do druhej tretiny mali lepší Martinčania. V oslabení už ušla dvojica Uram - Jabrocký a martinský kanonier utešenou strelou vyrovnal. Vyrovnávajúci gól domácim okysličil krv, prebrali potom iniciatívu. V 26. min sa natlačil Jabrocký pred Šimonoviča, ktorý držal svoje mužstvo nad vodou. V 29. min už Martin viedol. Themárovu strelu Šimonovič s námahou vyrazil pred seba a Važan bol opäť v správnej chvíli na správnom mieste - 3:2. Po 35. min mal "všade bol" Važan na hokejke hetrik, ale Šimonovič jeho úmysel vystihol. Tlak domácich silnel, ale "barani" odolali v závere druhej tretiny aj 57-sekundovej presilovke o dvoch hráčov.

Hostia potom na začiatku tretej tretiny podobnú príležitosť premenili. V presilovke piatich proti trom Hudec vyrovnal. Dva zlepené góly Martina v rozpätí 78 sekúnd rozhodli o osude zápasu. Najskôr sa v 49. min presadil Macejka a potom ten istý hráč poslal puk ako na podnose Klepáčovi - 5:3. Presilovková výhoda o dvoch hráčov v závere tretej tretiny dala "baranom" ešte nádej na kontaktný gól, ale v eufórii hrajúci domáci už drámu nedopustili a Bystričanov na domácom ľade po prvýkrát zdolali.

Jaroslav Husár (tréner MHC Mountfield): "Hrali sme dobre, ale potom sme po našich individuálnych chybách dvakrát inkasovali. Bolo dobré, že sme v prvej tretine strelili kontaktný gól. Zlom v zápase nastal po našom vyrovnávajúcom góle na 2:2. Chlapci si potom viac verili, lepšie kombinovali a skóre otočili. Som rád, že sme v dramatickom závere udržali víťazstvo."

Milan Staš (tréner Banskej Bystrice): "Mali sme dobrý vstup do zápasu, viedli sme 2:0, ale zbytočným vylúčením sme dovolili súperovi znížiť na 1:2. Druhá tretina bola z našej strany katastrofálna. Súper to využil a zaslúžene vyhral aj preto, lebo sme v nervóznom dueli urobili viac chýb."

 

Dukla Trenčín - HK 36 Skalica 4:1 (1:0, 3:1, 0:0)

Góly: 16. M. Hruška (Jánoš, Naurov), 24. O. Ďuriš (M. Filo, Sekeráš), 31. R. Tvrdoň (S. Tomko, Tybor), 36. Gašparovič (Tybor, R. Tvrdoň) - 35. Zálešák (R. Školiak, Gründling)

Už v úvodných sekundách zápasu sa dostal do sólového nájazdu hosťujúci Zálešák, no neuspel. Hre to však paradoxne nedodalo potrebnú iskru, mužstvá sa v prvej dvadsaťminútovke nedokázali dostať do potrebnej prevádzkovej teploty. Skóre otvoril v 16. min domáci Hruška, ktorého nahodený puk od modrej čiary zapadol za brankárov chrbát, Lakosil mal však zakrytý výhľad a už nestihol zareagovať - 1:0.

V 24. min pretlačil puk cez gólmana do siete O. Ďuriš, ale už o chvíľu mali hostia veľkú príležitosť skorigovať svoje dvojgólové manko. Osemdesiatjedensekundovú presilovku piatich proti trom však Skaličania zahrali nemohúcne a v polovici zápasu za to pykali, keď trenčiansku kombináciu zakončil do odkrytej bránky Tvrdoň a zvýšil na 3:0. V 35. min síce po prihrávke spoza bránky pohotovo zblízka znížil Zálešák, ale vzápätí kontroval prudkou strelou Gašparovič a štvrtý gól domácich musel potvrdiť až videorozhodca. Hra sa v týchto fázach celkom dobre rozprúdila, a hoci šancí nebolo príliš veľa, diváci sa mali na čo pozerať.

V záverečnej časti už Trenčín kontroloval vývoj stretnutia i svoj bezpečný náskok, pretože hostia sa nedokázali dôslednejšie natlačiť do ofenzívy a duel ešte zdramatizovať. Domáci prevýšili súpera dôrazom a v priemernom zápase bez väčších problémov získali dôležité víťazstvo.

Juraj Jakubík (asistent trénera Trenčína): "Po predchádzajúcich neúspešných výsledkoch hráči pristúpili k tomuto zápasu zodpovedne s cieľom získať dôležité víťazstvo. Rozhodujúcim faktorom pre jeho zisk bolo, že v polovici duelu za stavu 2:0 sme sa dokázali ubrániť dlhej skalickej presilovke piatich proti trom. V tomto momente sa tak skončili šance nášho súpera na úspech v tomto stretnutí, keďže sa nám darilo aj strelecky. Verím, že sme našich fanúšikov potešili víťazstvom."

Peter Oremus (tréner Skalice): "Prístup mužstva k tomuto zápasu neznesie prísnejšie kritériá s výnimkou našej prvej útočnej formácie. V extraligových bojoch totiž očakávame od tímu oveľa väčšiu bojovnosť a hernú efektivitu."

 

HC Košice - HK Nitra 3:2 po predĺžení (0:0, 2:2, 0:0 - 1:0)

Góly: 29. Kristek (Vorel, Michal Grman), 30. P. Bartoš (Dravecký, S. Gron), 63. Andrašovský - 22. Korhoň (T. Chrenko, Šumichrast), 39. Korhoň (T. Chrenko, Michal Novák)

V prvej tretine boli aktívnejší Košičania, ale gólovo to nedali najavo. Tabačekova strela skončila v lapačke Čiliaka, Dravecký mieril vedľa bránky a v 4. min pri presilovke piatich proti trom trafil Homer žŕdku. Nitra pohrozila v 8. min Korhoňom, ale Hudáček jeho pokus vyrazil. V 19. min zastavil Čiliakov betón Miklíkov pokus a tesne pred prvou prestávkou po druhý raz v zápase zvonila žŕdka Nitry po strele Grona.

Hneď v úvode druhej tretiny využili hostia presilovku a Korhoň prestrelil Hudáčka, Vorel bol potom sám pred Čiliakom, ale neprekonal ho. V 28. min bolo vyrovnané po tom, ako Kristek švihom spomedzi kruhov trafil do vinkľa. V 30. min dostal kapitán Košíc Bartoš svoj tím do vedenia - 2:1. S. Saliji potom mieril nad bránku, Frolíkov pokus z otočky neprekvapil nitrianskeho brankára. V 39. min pri početnej výhode po druhý raz v zápase Hudáčka prekonal Korhoň, ktorý bol medzi kruhmi osamotený - 2:2.

Nitra mohla rozhodnúť stretnutie pri päťminútovej presilovke, ale nepotrestala vylúčenie Tomíka a okrem strely Štefanku brankára Hudáčka ani neohrozila. V 53. min hľadal medzeru medzi Čiliakovými betónmi Gron a po ňom to skúšal Huba. Ďalšiu možnosť rozhodnúť nevyužil Jenčík. Tri body mal na hokejke Samir Saliji, z dobrej pozície však netrafil bránku. V samom závere tretieho dejstva sa nepresadili Bartoš a ani Vorel.

O zisku dvoch bodov pre domáceho favorita rozhodol v predĺžení Andrašovský.

Rostislav Čada (tréner HC Košice): "Museli sme sa vyrovnať s húževnatou obranou súpera, dlho sa nám to nedarilo, strelecky sme neboli produktívni. Nie sme spokojní s tým, že sme dva góly inkasovali v oslabení. Paradoxne päťminútové oslabenie sme potom ubránili bez problémov a v predĺžení sme využili taktickú chybu súpera."

Branislav Okuliar (tréner HK Nitra): "Chalani dodržali to, čo sme si povedali. Podali sme zodpovedný a taktický výkon. Mali sme to dobre rozohrané, využili sme dve presilovky, ubránili sa v oslabeniach a mohli sme získať aj tri body. Malá chyba v predĺžení znamenala

 

HKm Zvolen - HC Slovan Bratislava 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Góly: 7. Michal Chovan (tr. strieľanie) - 8. L. Hudáček, 36. D. Skokan (L. Hudáček, Cartelli), 55. Kapuš (Róbert Huna)

Prvá tretina bola v jasnej réžii Zvolena, v nej totiž bol strelecky aktívnejší ako Slovan (19:5). Skóre mohol otvoriť už v 40. sekunde Barinka, ktorý sa dostal pred Rybára z pravej strany, ale neprekonal ho. Až v 7. min si mohli diváci zakričať gól, keď Bohunický fauloval v úniku Michala Chovana a ten nariadené trestné strieľanie premenil - 1:0. Za jeho gól išlo desať eur UNICEF-u a desať vyžrebovanému divákovi. Vo Zvolene budú totiž nadeľovať peniaze za každý strelený gól v domácom prostredí. "Bryndziari" sa však dlho z gólu netešili, pretože presne o minútu trestal chybu L. Čierneho Hudáček, ktorý prešiel po ľavej strane a presne vystrelil - 1:1. Brankár Pavol Rybár bol veľkou oporou hostí, peknými zákrokmi sa prezentoval najmä v 12. a 13. min po strelách Kovářa a Vosátka.

Druhá tretina bola z iného partesu. Viac šancí mali hostia. Do vedenia mohli ísť v 26. min, keď Hujsa našiel Jackmana pred odkrytou bránkou, ale obranca Slovana sa nepresadil aj pre nie celkom vydarenú prihrávku. Odplácať však mohol na opačnej strane Záhorovský, ak by po aktivite celého útoku trafil poloprázdnu bránku hostí. V 29. min zvonila žŕdka domácej bránky po strele Hudáčka z ľavej strany. Slovanistov nakopla aj prvá presilovka v polovici zápasu, z tlaku neskórovali Jackman, Skokan a Hujsa. Hosťom to vyšlo až v druhej presilovej hre v 36. min. Po strele Hudáčka z pravého kruhu sa dostal k vyrazenému puku Skokan a pred Kristínom nezaváhal - 1:2.

V tretej tretine sa domáci snažili o vyrovnanie. Dobré príležitosti mali Michal Chovan a Baláž, no hru začali kúskovať zbytočné šarvátky, čo viac vyhovovalo bratislavskému tímu. Hostia sa napokon presadili v 55. min. Róbert Huna poslal prihrávku z pravej strany na ľavú voľnému Kapušovi, ktorý stanovil konečný výsledok na 3:1 v prospech Slovana.

Ernest Bokroš (tréner Zvolena): "Keď prehrávame, nemôžeme byť spokojní. Snahu hráčom nemôžem uprieť, keď vystrelíme na brankára štyridsaťkrát a nedáme ani jeden gól, teda dáme ho iba z trestného strieľania, to je veľmi málo od našich útočníkov. Nepremeníme tie najvyloženejšie šance, trikrát sme nedali gól do prázdnej bránky a k tomu sme nevyužili ani dva čisté nájazdy. Útočníci zlyhávajú, a to sa odrazí na chybe v defenzíve. Najväčší problém máme v útočníkoch, ktorí nedokážu premeniť vyložené šance. Ak ich premeníme, body zbierame."

Zdeno Cíger (tréner HC Slovan Bratislava): "Spokojný som s výkonom aj s výsledkom. Som rád, že chlapci odčinili posledný domáci zápas s Nitrou a pristúpili k duelu vo Zvolene zodpovedne. Hrali veľmi disciplinovane, podali kolektívny výkon a šance sa chytili najmä mladí hráči. Ukázali, ako sa bojuje o "fleky" a bolo ich na ľade vidieť. Musíme však ešte zlepšiť efektivitu v dôležitých gólových situáciách."

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!