Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2011 06:00 | Šport | Motorizmus

Rely Dakar: Svitka trápi hlad, Matoška s prepichnutými ústami

Štefanovi Svitkovi sa zo slovenských motocyklistov darí na Rely Dakar najlepšie. Zatiaľ je spokojný s terénmi, priebehom etáp aj rýchlosťou svojej jazdy.

Ale mimo trate to podľa neho nie je ono. V bivaku sa jazdci stretli s nečakaným nedostatkom jedla. "Nenajeme sa, akosi šetria...!" tvrdí Štefan Svitko.

Svitkovi to počas jeho druhého Dakaru ide, drží sa v prvej dvadsiatke. Aj on však už má za sebou pád, ktorému sa nevyhol v 2. etape na 170. kilometri, krátko po dotankovaní.

"Motorka strašne oťažela a ja som si neuvedomil, že musím o niečo skôr brzdiť. V tom teréne s ostrými zákrutami to bolo zrazu úplne iné, nedobrzdil som a bol som na zemi. Našťastie sa nestalo nič ani mne, ani motorke, obaja máme len pár škrabancov," opísal pád Svitko.

Po 2. etape mal však nepríjemný pocit, že dostane penalizáciu. Organizátori totiž dôsledne kontrolujú rýchlosť a Svitko si myslel, že to v jednom úseku "prešvihol".

"Videl som hliadky, ktoré merali a nevedel som, či som v jednej dedine stihol dobrzdiť zo 120 na predpísaných 50 km/h. Tresty za prekročenie rýchlosti v dedine alebo meste sú nekompromisné, strážia to ešte aj navigačné prístroje, ktoré má každé vozidlo," hovorí Svitko, ktorý sa v úvode rely sťažuje najmä na tankovanie: "Je strašné, čo nám tu tankujú do nádrží. Palivový filter mám úplne zničený, netuším, na čom vlastne jazdíme, možno na čistú ropu. Dúfam, že sa to na ďalších čerpačkách zlepší."

Je zaujímavé, že na Dakare, kde doteraz nikdy nebol problém s jedlom, patria kuchyňa a jedáleň k najslabším článkom bivaku. Najväčšie sťažnosti sú od jazdcov, ktorí nemajú tak ako absolútna špička zabezpečenú kompletnú starostlivosť tímom, a tých je väčšina.

"Je to veľmi slabé," tvrdí Svitko. "Podstatne horšie ako vlani. Človek by sa chcel po tej drine poriadne najesť, ale to sa nedá. Jazdec dostane náramok, na ten má nárok len na jednu porciu a to je všetko. Zo stravovacieho stanu vám už ani nedovolia vyniesť minerálku," povedal Svitko.

 

Ešte dobre, že ho doma nabalili! Radkovi Matoškovi (39) sa zišla lekárnička, ktorú dostal od manželky Zuzany pred odchodom na Dakar. Pri jazde sa mu dosť nepochopiteľne dostal pod prilbu konár kríka a prepichol mu tvár. Našťastie mal v lekárničke špeciálnu sterilnú pásku.

Páska Steril-strip sa používa v chirurgii namiesto šitia a rana, ak nie je hlboká, sa ňou zalepí. K slovu sa dostala hneď v cieli druhej etapy.

"Vetvička mi trocha porezala peru," zľahčoval Radek Matoška. "Rozmýšľal som, že si to dám vydezinfikovať a zašiť v sanitke organizátora, ale nie je to príliš hlboké, takže na to stačí aj tá páska, čo mám z domu," dodal Matoška, ktorý síce ani s ranou pod spodnou perou nestratil svoj typický úsmev, ale pri bozkávaní by asi mal problémy. Do dvoch týždňov, keď sa bude doma vítať s rodinou, by to však mal mať už v poriadku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?