Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2010 14:37 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Policajný škandál: Mala to byť akcia roka Slovákov, všetko skazili Turci!

Niekoľko krajín organizovalo akciu zameranú na odhalenie zločineckej organizácie, pri ktorej český vodič viezol do Turecka látku na výrobu heroínu.

Podľa slovenskej polície medzinárodnú akciu zameranú na odhalenie nadnárodnej zločineckej organizácie, ktorá vyrábala drogy a obchodovala s nimi, spackalo Turecko. Vyplynulo to z dnešnej tlačovej konferencie, na ktorej o akcii informoval policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Polícia niekoľkých európskych krajín, vrátane slovenskej, poslala do Turecka vodiča českej prepravnej spoločnosti s 20-tonovým nákladom anhydridu kyseliny octovej potrebného na výrobu heroínu. Kamionista o policajnej akcii nevedel. Látka bola deklarovaná ako dezinfekčný prostriedok a prijímateľom v Turecku mala byť humanitná organizácia, ktorá však o ničom nevedela.

Tento fakt bol na začiatku odhalenia políciou kontrolovanej dodávky. Mohlo ísť o nepatričnú horlivosť tureckých colníkov alebo policajtov. Nie je však vylúčené, že utajená akcia, ktorej cieľom bolo odhalenie veľkovýrobcov a veľkododávateľov drog v Turecku, bola prezradená.      

Vodič o ničom nevedel, zadržali ho

V Turecku v colnom sklade colníci vodiča zadržali, zatkli a do Česka pustili až po Vianociach. To aj napriek tomu, že o akcii vedela aj turecká polícia.

Spišiak na tlačovej besede povedal, že látka bola ukradnutá vo výrobni jedného európskeho štátu. Dostala sa do Maďarska, odtiaľ mala cez Slovensko putovať do Turecka, kde si ju mal prevziať odberateľ, ktorý by z nej dokázal vyrobiť 400 kilogramov heroínu. Jeho cena na čiernom trhu by sa ratála na milióny eur.

Takéto množstvo heroínu malo potom smerovať späť na Slovensko a do iných európskych krajín.

Zástupcovia slovenskej polície a polície ďalších európskych krajín sa 4. novembra stretli v Eurojuste v holandskom Haagu, kde si dohodli podrobnosti medzinárodnej policajnej akcie. Podrobne bola informovaná aj turecká strana, ktorá s akciou súhlasila.

Spišiak práve preto nechápe, prečo prestalo Turecko spolupracovať. Problém nastal, keď sa zásielka dostala do tureckého colného skladu, kde spravili previerku nákladu, zmarili vyšetrovanie a zadržali náklad i vodiča, čo bolo v rozpore s dohodou.

Prepravcu si vybrali sami zločinci!

Policajný prezident pripomenul, že zločinecká organizácia si sama vybrala prepravnú spoločnosť. Polícia začala firmu skúmať. Zistili, že minimálne vodič nie je do obchodu zaangažovaný. Bez jeho vedomia ho chránili počas celej cesty do Turecka.

Policajné zložky niekoľkých krajín chceli touto akciou dokázať trestnú činnosť nadnárodnej zločineckej organizácie. Po spackaní operácie tureckou stranou sa polícii nepodarilo identifikovať objednávateľa, na slovensku zadržali a obvinili dvoch členov tejto organizácie. Spišiak nešpecifikoval ich národnosť, uviedol len to, že sú z krajiny Európskej únie.

Spišiak na stretnutí s novinármi aj o sóde bikarbóne

"Cieľom bolo identifikovať laboratóriá, nie vymeniť prevážanú látku. Keby sme tam namiešali sódu bikarbónu, alebo niečo iné, zločinecká organizácia by výmenu objednanej látky za dodanú určite zistila," povedal policajný prezident Spišiak v súvislosti s organizovaním akcie na zabránenie výroby 400 kíl drog. "Musím povedať niečo zaujímavé, aby ste niečo uverejnili," dodal Spišiak.

"Polícia tovar na výrobu heroínu neobjednala, nezabezpečovala prepravu, len z úzadia situáciu monitorovala," povedal Spišiak, ktorý tvrdí, že ak vodič kamiónu, ktorý látku prepravoval, bude žiadať odškodnenie, bude s ním slovenská polícia rokovať. "Celý čas ho policajné zložky štátov, cez ktorého prechádzal, chránili a tým sme mu zachránili život. Nič nevedel a preto nič nemohol prezradiť. Zachránili sme mu život," uzavrel Spišiak.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený