Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.12.2010 20:05 | Šport | Hokej

Extraliga: V Bystrici rozhodli nájazdy, Slovan vyhral v predĺžení

Dnešné zápasy slovenskej hokejovej extraligy boli pomerne vyrovnané - minimálne počtom gólov. Až v dvoch zápasoch sa muselo predlžovať.

HC'05 Banská Bystrica - HC Košice 2:1 po sam. nájazdoch (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 39. M. Hudec (Hvila, Paľov), rozhodujúci sam. nájazd: M. Hlinka - 18. Dravecký (Jenčík, Homer)

Vylúčení: 7:10 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - J. Tvrdoň, Horínek, 2119 divákov

Prvý zaujímavý moment nastal v 7. min, keď sa hra prerušila a diváci zahádzali ľad "plyšákmi", ktoré putujú do Detskej fakultnej nemocnice pod Urpínom. Úvodnú vážnejšiu šancu si vypracoval v 14. min domáci Tománek, z troch metrov mieril pred Hudáčkom nepresne. Hostia z Košíc hrozili rýchlymi kontrami, po jednej z nich sa ocitol na ľavej strane v dobrej šanci Jenčík, ktorý neprekonal Šimonoviča, ale v 18. min sa to práve po akcii Jenčíka podarilo Draveckému, keď si zblízka vychutnal "parádičkou" brankára Banskej Bystrice - 0:1.

V druhej tretine mali najprv viac z hry východniari. Po nedorozumení v domácej obrane sa dostali k dvom dobrým možnostiam v 22. min Frolík a Andrašovský, ich strely vyrazil pozorný Šimonovič. V 25. min hrali "barani" presilovku, v ktorej mal obrovskú šancu Šechný, ale úplne voľný pri ľavej žrdi Hudáčka neprekonal. V 29. minúte sa Tománek preštrikoval pred bránku, po jeho strele puk pečiatkoval bočnú i hornú žŕdku, podľa videorozhodcu sa však nedostal za čiaru. Tento moment akoby ešte viac nakopol Banskobystričanov: v následnej presilovke mali tlak, ale chýbala vyložená pozícia. Až v 39. min sa Hudáček potil, keď najprv po prihrávke Šechného z ľavej strany neuspel zblízka Paľov - namiesto puku skončil v bránke domáci útočník. Vyrovnať sa podarilo až Hudecovi po prihrávke Hvilu z ľavého kruhu: zblízka prekonal Hudáčka, keď mu poslal puk pomedzi betóny - 1:1. Pár sekúnd pred koncom druhej časti mohlo byť všetko inak, pretože Košice sa dostali do prečíslenia dvoch na jedného. Kristek našiel Miklíka, ktorý však pri ľavej žrdi neprekonal Šimonoviča.

V tretej tretine oba tímy chceli strhnúť úspech na svoju stranu, ale nevyťažili z presiloviek a aktéri sa nepresadili ani v hre štyroch proti štyrom. V 53. min Vorel našiel pred bránkou Miklíka, ktorý netrafil puk, a o chvíľu neskôr z ľavej strany neskóroval ani Andrašovský. Domácich mohol dostať do vedenia Tománek, ktorý v 55. min tvrdo vystrelil a v 57. min po Hudecovej akcii zblízka neprekonal Hudáčka - v koncovke mu chýbalo aj povestné šťastie. Dvadsať sekúnd pred záverečným klaksónom sa Hvila dostal do šance, ale Bartoš mu nedovolil zakončiť.

V predĺžení robili Košičanom problémy Hudec s Tománkom, ale nepodarilo sa im rozvlniť sieť. Päť sekúnd pred koncom nadstaveného času Homer nešportovo päsťou zložil na ľad Hudeca, ktorý so zranenou rukou odišiel do šatne. Rozhodca Konc však udelili obom tresty rovnako a rozhodovalo sa v samostatných nájazdoch. V ôsmej sérii sa postaral o dva body pre Banskú Bystricu Hlinka.


HK Poprad - HC Slovan Bratislava 4:5 po predĺžení (0:2, 2:1, 2:1 - 0:1)

Góly: 28. A. Lapšanský (Kmiť, A. Kroták), 38. Klouda (J. Kopecký, Jasečko), 53. T. Jaško (P. Svitana, Lundberg), 60. Kmiť (A. Kroták, R. Suchý) - 5. D. Skokan, 14. D. Skokan (D. Buc), 23. D. Buc (D. Skokan, J. Cíger), 51. Bulík (D. Skokan), 64. Jackman (Šatan, Hujsa)

Vylúčení: 3:6 na 2 min, navyše: Cartelli (Slovan) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Ország - Gajan, M. Korba, 4400 divákov

V prvej tretine si Poprad vypracoval viacero šancí a tlačil svojho súpera, ale bezvýsledne. Puk sa síce väčšinou točil v obrannom pásme hostí, no Rybár spoľahlivo vyriešil všetky náznaky. Bratislavčania sa sústreďovali na dodržiavanie herného plánu a viackrát pohrozili nebezpečnými protiútokmi. Keď "kamzíci" nebrali výstrahy vážne, zobral puk do svojej moci Skokan a spoza brány zaskočil Melicherčíka. Poprad bol mierne zaskočený, ale snažil sa čím skôr dostať späť do zápasu. Manévre Krotáka ani Jaška sa však neskončili úspechom. Znova trestal Skokan, ktorý svojim druhým gólom v zápase dostal Slovan do dvojgólového vedenia.

Poprad sa v druhej dvadsaťminútovke nadychoval k zvratu. Stačilo však jedno zaváhanie na obrannej modrej a štvrtý útok Slovana strelil ďalší gól, tentoraz Bucom. Keď sa zdalo, že je pre domácich najhoršie, tí zabodovali zbraňou súpera - z rýchleho protiútoku a prihrávky Kmiťa vyťažil Lapšanský a vrátil Popradu nádej. Domáci mali následne k dispozícii dve početné výhody, a hoci gól visel vo vzduchu, Slovan obstál. V 33. min mohol Lapšanský dať i druhý gól, ale Rybár bol proti a v pravej chvíli vsunul do dráhy puku svoju lapačku. O chvíľu nato sa v ďalšej početnej výhode v samostatnom úniku ocitol Jaško, ale nedal. Presnejšiu mušku však čoskoro predviedol Klouda, ktorý prekvapil Rybára a znížil na rozdiel jediného gólu - 2:3.

Domáci sa v tretej časti snažili zo všetkých síl vyrovnať. V 47. min musel hlavný rozhodca Ország konzultovať spornú situáciu po Mlynarovičovej strele, gól napokon nebol uznaný. Slovan potom znova využil nepozornosť hostiteľov vo vlastnej tretine a Bulíkom zvýšil na 4:2. Poprad sa však nevzdal a nový muž v jeho kádri Tomáš Jaško vzápätí znížil a pripravil hosťom ešte ťažké chvíle. Heroickú snahu v závere tretej tretiny napokon korunoval Kmiť a dotiahol duel do predĺženia. V ňom hral Slovan presilovku a obranca Jackman počas nej rozhodol o tom, že dva body putujú do Bratislavy.


HK 36 Skalica - MsHK DOXXbet Žilina 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
b 10. R. Školiak - 10., 19., 55. Smotrila. Rozhodovali: Jonák - M. Orolin, P. Šefčík, vylúčenia: 0:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, striedanie: 41. Tomek za Lakosila (Skalica), 1432 divákov.

V úvode zápasu sa obe mužstvá snažili rýchle dostať pred súperovho brankára. Najmä domáci Kutálek a Prokop spálili sľubné šance. Skalica hrala od 5. minúty presilovku po vylúčení Troligu. Gólové šance spálili Zálešák a vzápätí aj Šátek. Ďalšiu presilovú hru hrali domáci od 9. minúty, keď na trestnej lavici sedel Ďurkech, to už R. Školiak nezaváhal a dal do odkrytej Lacovej brány na 1:0. Hneď z protiútoku z veľkého uhla sa podarilo vyrovnať na 1:1. Smotrilovi. Ďalšie vylúčenie Rúfusa domáci nepotrestali. Skaličania znervózneli a doplatili na zlú rozohrávku vo vlastnej obrannej tretine, keď v 19. minúte opäť skóroval R. Smotrila.

Aj v druhej časti hry pokračovali domáci v nervóznom výkone, čo Žilinčania využívali na rýchle protiútoky. Domáci sa predbiehali v zahadzovaní šancí. Nevyužili ani presilovku Troligu v 25. minúte. Laco likvidoval všetky strelecké pokusy najmä 1. a 2. skalickej útočnej formácie. V 35. minúte po Jarolínovej strele zvonila žŕdka Lacovej bránky po Jarolínovej strele. Domáci ani túto časť zápasu nezvládli k spokojnosti, a Žilinčania bez problémov kontrolovali jednogólové vedenie.

V úvode tretej tretiny začali šancou Žilinčania, no Tomek, ktorý vystriedal Lakosila bol na mieste. V poslednej časti zápasu domáci zúfalo dobíjali Lacovu bránu, no najlepší muž Žilinčanov bol pre nich neprekonateľnou prekážkou. Zo streleckej efektivity a účelnej hry ich vyškolil svojim tretím gólom R. Smotrila v 55. minúte, ktorému sa podaril v Skalici čistý hetrik. Domáci svoju streleckú nemohúcnosť potvrdili aj v posledných troch minútach zápasu, keď sa im podarilo hrať presilovku päť na troch pri odvolaní vlastného brankára. Na výsledku sa už nič nezmenilo a Žilinčania si tak odvážajú zo Skalice všetky tri body.


MHC Mountfield - HKm Zvolen 5:3 (0:1, 3:2, 2:0)

Góly: 27. Jabrocký (P. Klepáč), 29. P. Klepáč (Jabrocký, Macejka), 38. Murček (Dzubina), 48. Appel (Važan, Galamboš), 60. Jabrocký (Uram) - 14. Záhorovský (Kovář, J. Valach), 22. Kovář (Záhorovský, Hranáč), 28. V. Baláž (L. Jurík, Michal Chovan)

Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: Velebný na 10 min za nešp. správanie - J. Valach na 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - R. Bednár, Tornay, 1200 divákov

Priemerný hokej v prvej tretine nenadchol riedko zaplnené tribúny. Obaja súperi sa zamerali na dôslednú obranu, na ľade prevládal boj nad hernou jednoduchosťou. Azda najkrajší moment tejto časti prišiel v 13. min, ale Macejkovo sólo skončilo iba na žŕdke Škrečkovej bránky. Hneď z protiútoku sa potvrdilo známe "nedáš, dostaneš". Záhorovský "lišiacky" pomedzi Križanove betóny otvoril skóre.

V druhej tretine sa roztrhlo vrece s gólmi. Ako prvý z neho vypadol ten Kovářov v presilovke, ktorým išiel hosťujúci Zvolen už do dvojgólového vedenia. Martinčania sa však v 27. min dostali šťastným presným zásahom Jabrockého do zápasu - 1:2. Túto situáciu si dal arbiter Kubuš ešte odobriť videorozhodcom. V rovnakej minúte sa zároveň zranil brankár domácich Križan a vystriedal ho Dzubina, ktorý si ešte nestačil riadne siahnuť na puk a už ho lovil zo siete. O 65 sekúnd po Jabrockého presnom zásahu totiž Baláž s prehľadom vrátil Zvolenčanom dvojgólový náskok. Lenže o 28 sekúnd bol Martin po Klepáčovej strele od mantinelu opäť v hre - 2:3. Aj na druhej strane sa potom menil brankár: neistého Škrečka striedal Kristín. Hokejisti spod Pustého hradu boli stále aktívnejší, častejšie ohrozovali Dzubinu, ktorý sa však už dostal do "prevádzkovej teploty". V 35. min bravúrne kryl Záhorovského tutovku. V 38. min Zvolenčania zle striedali, Dzubina našiel na modrej číhajúceho Murčeka, ktorý si vychutnal Kristína a svojim premiérovým gólom v drese Martina vyrovnal - 3:3. Bol to 100. gól MHC Mountfield v aktuálnej sezóne.

O zavŕšenie obratu sa postaral v 48. min Appel, ktorý zoči - voči Kristínovi chladnokrvne zasunul puk medzi jeho betóny - 4:3. O minútu mohol poistiť náskok domácich Uram, ale Kristín sa už nenechal prekvapiť. "Bielomodrí" umne bránili svoj náskok, hostia hrali v závere už vabank a 19 sekúnd pred koncom pristúpili aj k power-play. Skóre zápasu napokon pečatil strelou do prázdnej bránky Jabrocký sekundu pred záverečnou sirénou.


Dukla Trenčín - HK Nitra 6:4 (4:0, 0:2, 2:2)

Góly: 4. Tybor (R. Tvrdoň, Jánoš), 10. Jánoš (Tybor, Bolf), 17. Tybor (Pardavý, M. Hruška), 19. Naurov (M. Filo, Koložváry), 56. Gašparovič (Pardavý, R. Tvrdoň), 56. Tybor (M. Hruška, Jánoš) - 22. Šumichrast (J. Polák), 37. Šumichrast (Spilar, M. Štefanka), 48. Korhoň (Šumichrast, Michal Novák), 59. H. Ručkay (M. Štefanka, Spilar)

Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška - Bundil, Výleta, 1880 divákov

 

Trenčiansky uragán v prvej tretine sfúkol protivníka z ľadu, pričom Nitrania to súperovi umožnili aj svojimi štyrmi vylúčeniami - kuriózne všetkými za hákovanie. Domáci trikrát presilovku využili. V 4. min po vyšachovaní obrany bleskovou kombináciou zakončil Tybor do prázdnej bránky a v 10. min zvýšil nekompromisnou "delovkou" Jánoš. V 12. min si hostia vzali oddychový čas, ale ani to im nepomohlo. V závere úvodnej časti mali domáci početnú výhodu o dvoch hráčov a skórovali dvakrát - najskôr po akcii na jeden dotyk cez celé útočné pásmo doklepával Tybor a onedlho trafil z otočky Naurov.

Nitrianski brankári sa vystriedali a hostia po prestávke začali byť citeľne aktívnejší. V 22. min Šumichrast zblízka prefíkane technicky pod hornú žŕdku znížil. Na ľade už bolo obojstranne viac nepresností, ale v 37. min sa hosťom opäť podarilo skorigovať svoj odstup, keď dorážkou skákajúceho puku skóroval opäť Šumichrast.

Trenčín musel prejsť z "úsporného režimu" opäť do stavu pohotovosti, pretože Nitra sa ani po sprche z úvodnej tretiny nevzdala a v 48. min Korhoň zblízka znížil na rozdiel už len jediného gólu. Opatrné preťahovanie sa zakončili domáci v 56. min dvoma presnými zásahmi v rozpätí 35 sekúnd, keď najskôr Gašparovič zužitkoval Pardavého prihrávku spoza bránky a potom Tybor tečom z bezprostrednej blízkosti zavŕšil svoj hetrik. Na konci ešte do odkrytej bránky trafil Ručkay. Trenčín si v strednej fáze zbytočne skomplikoval situáciu, ale jeho víťazstvo je zaslúžené.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu