Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2010 10:57 | Správy | Zahraničné správy

Voľby v Bielorusku: Lukašenkových protikandidátov zmlátili a uväznili!

Včerajšie prezidentské voľby v Bielorusku sprevádzala vlna násilia a demoštrácií. Jedného z opozičných kandidátov dokonca policajti ubili do bezvedomia.

Bieloruská polícia zatkla v noci z nedele na pondelok na masových demonštráciách v Minsku najmenej štyroch z deviatich opozičných kandidátov v nedeľňajších prezidentských voľbách. Informovali o tom ich volebné centrály. Podľa agentúry AFP policajti zatkli Nikolaja Statkeviča, Rygora Katuseva, Vitalija Rymanševského aj Andreaja Sannikova. Toho policajti ešte pred zatknutím brutálne zmlátili. Krátko predtým na hlavnom minskom námestí vyhlásil, že vláda prezidenta Alexandra Lukašenka sa už skončila.

Už krátko po zatvorení volebných miestností policajti na námestí v Minsku zbili do bezvedomia ďalšieho opozičného kandidáta Vladimira Nekľajeva. Práve ten podľa odhadov volebných výsledkov skončil na druhom mieste za Lukašenkom.

Opozičného prezidentského kandidáta Uladzimira Ňakľajeva zbili policajti do bezvedomia.

694605:article:true:true:true

Voľby označuje opozícia aj zahraničie za frašku. V uliciach Minska protestovalo podľa zahraničných agentúr až 40 000 stúpencov opozície, z nich niekoľko tisíc sa snažilo vniknúť do vládnych budov na hlavnom Námestí nezávislosti, no zabránila im v tom polícia. Pri brutálnom zákroku polície utrpeli zranenia desiatky ľudí. Stovky ľudí policajti zatkli. Agentúra AP hlási, že zranenia hlavy a chrbta utrpel aj jej reportér.

Demonštranti pôvodne zaplnili najväčšie námestie v Minsku, tam však pre nich nebol neskôr dostatok miesta, keďže mesto na námestí postavilo obrovské klzisko, a tak sa postupne presunuli na Námestie nezávislosti, kde sa nachádzajú všetky najdôležitejšie štátne inštitúcie.

Automatickým víťazom volieb bol už vopred súčasný prezident Lukašenko. Podľa odhadov ktoré v nedeľu večer po zatvorení volebných miestností zverejnila bieloruská štátna televízia ONT, získal Lukašenko necelých 80 percenta hlasov a zostane tak na prezidentskom poste aj vo štvrtom funkčnom období v rade za sebou.

Bieloruským prezidentom sa opäť stal Alexander Lukašenko.

576263:article:true:true:true

Lukašenko, pre ktorého sa na Západe vžilo pomenovanie "posledný diktátor Európy", ešte pred voľbami vyhlásil, že nie je potrebné prezidentský post prepustiť ďalším, keďže on sám na prezidentovanie "až teraz naozaj dozrel". Lukašenko kraľuje Bielorusku už od roku 1994. S týmito voľbami ešte medzinárodní pozorovatelia vyslovili spokojnosť, tie nasledujúce, ktoré sa konali v rokoch 2001 a 2006, však už označili za zmanipulované. Lukašenko sa dokonca preslávil priznaním, že voľby zmanipuloval, ale údajne opačným smerom - vo svoj neprospech, aby to nevyzeralo príliš podozrivo.

Lukašenko tvrdý zásah polície obhajuje

Alexander Lukašenko však tvrdý zásah polície pri povolebných protestoch ocenil. Podľa Lukašenka sa policajti postavili proti "barbarstvu a deštrukcii". Na tlačovej besede prezident odsúdil opozičný banditizmus a zdôraznil, že "v Bielorusku nebude revolúcia alebo kriminalita".

OBSE voľby kritizuje: Bielorusi si zaslúžili viac

Medzinárodný tím pozorovateľov OBSE na prezidentských voľbách v Bielorusku dnes označil organizáciu prezidentských volieb v tejto bývalej republike Sovietskeho zväzu za nekvalitnú a zároveň odsúdil "prehnaný" zásah polície proti opozičným lídrom a demonštrantom.

"Tieto voľby neznamenali pre Bielorusko nový začiatok, ktorý krajina potrebuje," konštatoval šéf pozorovateľskej misie OBSE Tony Lloyd.
Víťazom volieb sa presvedčivo, už štvrtý raz po sebe, stal doterajší prezident Alexander Lukašenko so ziskom takmer 80 percent hlasov voličov.

Ako uviedla tlačová agentúra Reuters, najmenej sedem opozičných kandidátov na prezidenta ešte aj dnes zostáva vo väzení po tom, ako ich zadržala polícia zasahujúca na povolebnej demonštrácii v metropole Minsk. Pozorovatelia OBSE na margo priebehu volieb konštatovali, že kým počas volebného dňa sa dal vnímať celkovo pozitívny priebeh hlasovania, "proces sa výrazne zhoršil počas prepočítavania hlasov". Približne polovica prepočítavaní, hodnotených pozorovateľmi, bolo vykonaných "zle alebo veľmi zle".

"Bielorusi si zaslúžili viac. Teraz predovšetkým očakávam, že vláda prijme zodpovednosť za zatýkanie prezidentských kandidátov, novinárov a aktivistov za ľudské práva," uviedol Lloyd.

Volebný posudok pozorovateľov OBSE je kľúčový pre poskytnutie finančnej pomoci EÚ pre Bielorusko.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!