Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2010 17:52 | Správy | Domáce správy

Poslanci ustúpili prezidentovi, plat riaditeľa telerozhlasu radikálne okresali

Poslanci parlamentu schválili návrh, aby sa plat riaditeľa telerozhlasu skresal. Mesačne tak nedostane 9-násobok, ale "iba" 4-násobok priemernej mzdy.

Herci sa búria proti praktikám v STV: Podpísali výzvu!>>

Nový riaditeľ telerozhlasu bude zarábať druhý najvyšší plat v štáte!>>

Parlament dnes prelomil prezidentove veto, keď opätovne schválil 80 hlasmi zákon o Rozhlase a televízii Slovenska (RTS). Na základe neho sa Slovenská televízia (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) zlúčia od 1. januára budúceho roku do jednej inštitúcie. Koaličnú väčšinu podporili svojimi hlasmi aj dvaja poslanci z klubu SNS. Na opätovné prijatie normy bolo potrebných 76 hlasov.

Poslanci o podobe zákona rozhodli v skrátenom legislatívnom konaní na začiatku aktuálnej schôdze NR SR 30. novembra. Prezident SR Ivan Gašparovič im však normu vrátil s 15 pripomienkami, pričom najdiskutovanejšou z nich bola výška platu riaditeľa tejto verejnoprávnej inštitúcie.

Hlave štátu sa zdala príliš vysoká, preto prišla s návrhom, aby mesačný plat šéfa inštitúcie nedosahoval deväťnásobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy (približne 6700 eur), ale iba štvornásobok. Tento jeho návrh poslanci podporili. Podporu v pléne našla aj výhrada spresniť ustanovenie o voľbe a odvolávaní členov rady v NR SR. Ostatné pripomienky poslanci neprijali.

Od Nového roka vznikne nová inštitúcia

RTS má byť národnou, nezávislou, kultúrnou, informačnou a vzdelávacou inštitúciou, pričom majetok rozhlasu a televízie sa stane jej majetkom. Postavenie, poslanie a rozsah hlavných činností RTS zostanú oproti SRo a STV nezmenené.

Právna norma má pomôcť vyriešiť zlú finančnú situáciu najmä v STV a skvalitniť vysielanie oboch médií. Na čele inštitúcie bude stáť spomínaný generálny riaditeľ volený parlamentom verejnou voľbou a deväťčlenná rada RTS. Jeho úlohou bude konsolidácia stavu televízneho vysielania a príprava podmienok fungovania od roku 2012. Jeho začiatkom príde k zmene spôsobu financovania. RTS dostane zo štátneho rozpočtu jednorazový príspevok a zrušia sa súčasné platby zo strany verejnosti, známe ako koncesionárske poplatky.

Ak nebude generálny riaditeľ zvolený do vzniku inštitúcie, o dočasnom štatutárnom zástupcovi RTS rozhodne predseda NR SR. Vybrať si môže medzi generálnym riaditeľom STV Štefanom Nižňanským a šéfkou SRo Miloslavou Zemkovou. Zákon rieši aj spôsob odvolania generálneho riaditeľa RTS. Podnet na takýto krok môže podať Rada RTS parlamentnému mediálnemu výboru.

Namiesto súčasných 36 členov rád a dozorných komisií ich bude pôsobiť iba deväť. Voliť a odvolávať ich budú členovia zákonodarného zboru. Zastúpenie v nej budú mať odborníci z oblasti práva, ekonómie, rozhlasového a televízneho vysielania. V rade budú pôsobiť šesť rokov, zvoliť ich možno najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Na budúci rok sa prijatím zákona predpokladajú úspory v minimálnej výške 1.653.725 eur najmä v administratívnej a ekonomickej agende, ako aj v oblasti techniky a technológie, výroby programu a v obchodnej činnosti. Ministerstvo predpokladá nemalú úsporu aj znížením počtu členov orgánov STV a SRo.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument