Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2010 00:00 | Správy | Peniaze

Návrat k slovenskej korune: Stálo by to minimálne miliardu eur!

Malo by mať Slovensko plán B? Podľa šéfa parlamentu Richarda Sulíka pre prípad, že by sa muselo pre krach eura vrátiť k slovenskej korune. Koľko by to stálo?

Predseda Smeru Fico ho zato nazval prekliatím nášho politického systému, premiérka Radičová tvrdí, že o žiadnej novej korune vláda ani na sekundu neuvažovala. Ak by k tomu naozaj došlo, následky by boli katastrofálne a Slovensko by to podľa odborníkov stálo minimálne miliardu eur.

Richard Sulík uviedol, že Slovensko by malo mať plán B návratu k slovenskej korune. Reagoval tak na krízu eurozóny, vysokú zadlženosť krajín a nedodržiavanie stanovených pravidiel, ktoré môžu viesť ku krachu celého systému. Podľa neho je nezodpovedné, aby ostatné krajiny preberali dlhy iných štátov prostredníctvom eurovalu. „Týmto spôsobom sa dá zachrániť Grécko a Írsko, možno Portugalsko. Pokúsiť sa zachrániť Španielsko je hazardom s eurom, nehovoriac o Taliansku, ktorého dlh je o polovicu vyšší ako dlhy Grécka, Írska, Portugalka a Španielska spolu,“ povedal Sulík.

Premiérka Iveta Radičová v reakcii na Sulíkove slová odmietla, že by sa pripravoval nejaký plán B. „O žiadnej novej korune vláda ani sekundu neuvažuje. Považujem tieto úvahy za veľmi nebezpečné,“ povedala Radičová.

Líder Smeru Robert Fico tvrdí, že Sulíkove slová ohrozujú stabilitu eura. „Musí zvážiť a vážiť každé jedno slovo, ktoré povie, pretože vie, že to má vplyv prinajmenšom na vnútorné pomery na Slovensku,“ povedal. „Euro je jediná perspektíva, ktorú máme,“ zdôraznil.

Ak by sa naozaj eurozóna rozpadla, Slovensko by sa k národnej mene muselo vrátiť. Takýto teoretický scenár pripustil aj minister financií Ivan Mikloš. „Veď už sme prešli z československej koruny na slovenskú. Ale tie náklady a dôsledky by neboli ani malé, ani ľahké,“ dodal.

Bývalý splnomocnenec za zavedenie eura Igor Barát to považuje za absolútne nereálne a rozpad eurozóny vylučuje. „Hypoteticky, náklady na zavedenie eura na Slovensku dosiahli rádovo miliardy korún, teda stovky miliónov eur. Rovnako by to bolo pri znovuzavedení koruny. To by boli však len primárne náklady, ktoré by súviseli s legislatívou, informačnými systémami, vytlačením bankoviek, distribúciou...“ myslí si Barát.

Veľmi ťažko sú vyčísliteľné tzv. sekundárne náklady, ktoré by vznikli z toho, že podnikateľské subjekty by museli niesť tzv. kurzové riziko a museli by zápasiť s výkyvmi národnej meny. „Stovky miliónov eur by to stálo len malé Slovensko, obrovský nemecký, francúzsky trh by to stálo bilióny eur. Vylučujem, že by sa návratom ku korune začal seriózny politik vôbec zaoberať,“ uzavrel Barát.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka