Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2010 14:43 | Správy | Peniaze

Veritelia neschválili predaj nováckej chemičky: Čo s ňou bude?!

Veriteľský výbor na svojom stredajšom stretnutí neschválil predaj spoločnosti Novácke chemické závody, a.s. jedinému záujemcovi, firme M-Energo, s.r.o.

Pre agentúru SITA to potvrdil po rokovaniach vlastník spoločnosti M-Energo Miroslav Remeta. "Veritelia na rokovaní neprijali žiadne rozhodnutia, to znamená neschválili ani našu ponuku," povedal Remeta. M-Energo malo za NCHZ, ktoré sú v konkurze, ponúknuť 2 milióny eur.

Ktorí z veriteľov boli proti ponuke spoločnosti M-Energo, Remeta bližšie nekonkretizoval: "Tie hlasovania boli zložité. Jednoducho naša ponuka nebola prijatá. Som teraz zvedavý, dokedy to novácke závody vydržia," zdôraznil Remeta, pričom nevedel povedať, aký sa dá očakávať ďalší postup v prípade konkurzu nováckej chemičky. "Aj veritelia sa po svojom rozhodnutí začali pýtať, čo bude ďalej. Aj my ako jeden z veriteľov sa pýtame, čo ďalej. Budeme čakať, ako sa s tým právne vysporiada štát, správca konkurznej podstaty či súdy,“ konštatoval.

Jediným známym odporcom predaja NCHZ spoločnosti M-Energo bol Fond národného majetku SR. Ten sa obával, že v prípade predaja nováckych závodov stratí akúkoľvek možnosť uspokojiť svoju pohľadávku vo výške 22 miliónov eur.

Novácke chemické závody by mohol získať aj štát. Ten na základe zákona o strategických podnikoch, ktorý prijala bývalá vláda, môže ponuku spoločnosti M-Energo dorovnať alebo prevýšiť, a tak prednostne získať právo na odkúpenie nováckej chemičky. Minister hospodárstva Juraj Miškov však odmieta využiť zákon o strategických podnikoch. “Ten zákon je zlý, ten zákon je čistý socializmus. Existencia sporného zákona by nemala viesť k tomu, aby sme ho využívali. Tento zákon je z môjho pohľadu protiústavný a patrí do roku 1948,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Miškov.

"Pre mňa je dôležité, aby tých 1 800 ľudí neprišlo o prácu a aby sme mali aj dostatok finančných zdrojov na to, aby sme aj tie pohľadávky, ktoré tam sú a sú nekryté, vedeli ustáť tak, aby sme nemuseli prepúšťať," uviedla k situácii v NCHZ premiérka Iveta Radičová. "Hľadáme riešenia ako zreštrukturalizovať chemické závody a v prípade prepustenia 300 až 400 zamestnancov v dôsledku reštrukturalizácie, aby sme im okamžite vedeli poskytnúť prácu v novovznikajúcom priemyselnom parku v tejto oblasti," dodala.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?