Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2024 08:43 | Správy | Domáce správy

Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov. Môže však reagovať na konkrétne kroky, ktoré nová vláda po nástupe do funkcie robí. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Reagoval tým na vyjadrenie europoslankyne Miriam Lexmann, podľa ktorej KDH nechce, aby boli slovenskí občania trestaní za zvolenie vlády Roberta Fica (Smer-SD) odobraním eurofondov. V tomto zmysle KDH zaslalo aj list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyen. Podľa Hrabka sa nedá vylúčiť, že KDH list zaslalo aj v súvislosti s rozbiehajúcou sa kampaňou pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP).

"Je to posolstvo dovnútra Slovenskej republiky, nie navonok," konštatoval Hrabko. Ak by chcelo KDH skutočne zastaviť riešenie témy v súvislosti s eurofondami na úrovni Európskej únie, neobracalo by sa podľa neho listom na predsedníčku EK, ale začalo by rokovať vo vnútri Európskej ľudovej strany (EPP), do ktorej patrí. "To by bola iná káva," upozornil Hrabko, s tým že EPP je aktuálne najsilnejšou politickou silou v europarlamente a zmena jej názoru by mala veľkú politickú váhu.

Na margo rozhodnutia strany Hlas-SD nominovať na post predsedu parlamentu aktuálneho ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richarda Rašiho Hrabko povedal, že si strana uplatnila nárok, ktorý jej vyplýva z koaličnej zmluvy. "Koaličná zmluva je podpísaná a platí dovtedy, kým nepríde k jej zmene alebo ju niektorý člen koalície nevypovie," konštatoval. Kým však koaličná zmluva platí, je podľa Hrabka v záujme členov koalície ju dodržiavať. "Premiérovi Ficovi musí záležať na tom, aby vzťahy v koalícii boli pracovné, nemusia byť priateľské. Aby dohody, ktoré sa podpísali, boli rešpektované a dodržiavané," doplnil Hrabko.

Odvolanie Jána Mazáka z postu predsedu Súdnej rady podľa Hrabka znamená, že popri Národnej rade SR bude ďalšia z kľúčových inštitúcií dočasne riadená podpredsedom. "Mazák je prvým predsedom Súdnej rady, ktorý bol zo svojej funkcie odvolaný, doteraz sa to nestalo," poznamenal. Pripomenul, že odvolaním z predsedníckej funkcie nestratil funkciu člena Súdnej rady. Rozhodnutie o predsedovi považuje Hrabko za výsostne vnútornú záležitosť Súdnej rady. "Súdna rada riešila svoj problém a riešila ho opakovane, prvé hlasovanie o zbavení funkcie predsedu Mazáka bolo už koncom minulého roka. Dôvody, ktoré uvádzali a uvádzajú navrhovatelia, boli a ostávajú veľmi vážne," uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
(ilustr. foto)
Pri opaľovaní to nepreháňajte! Šokujúce, čo sa deje v našom tele: Na TOTO si dávajte veľký pozor
(ilustračné foto)
Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku: EÚ aj NATO reagujú!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemecko tvrdí, že odhalilo PLÁN Ruska! Strašné, čo pripravovali na TOMTO území: Spomína sa aj Česko
(ilustračné foto)
Úrady zvýšili stupeň ohrozenia na MAXIMUM: Takmer 10-tisíc obyvateľov príde o domov!
Ilustračné foto
Majiteľov čakal po príchode do bytu ŠOK: A toto je akože čo?! Zovrie vám krv v žilách
S Flašíkom sa prišli rozlúčiť viacerí politici.
Foto
Rozlúčka s Flašíkom († 66) plná známych tvárí: Pred krematóriom čakal trúchliacich ŠOK! To musíte vidieť
Ilustračné foto
Vedci žasnú: Stalo sa to vôbec PRVÝKRÁT! Padnete na zadok, čo dokázal orangutan
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Premiér Fico by mal zastupovať Slovensko na mierovej konferencii: Týka sa Ukrajiny, kedy sa uskutoční?
Vláda našla 140 pochybení v právnom štáte
Zistenia k publikácii MS sa majú riešiť na májovom zasadnutí, informuje členka súdnej rady
(ilustračné foto).
Krajinu zasiahlo zemetrasenie: Ľudia v panike vybehli von! Očakávajú ešte... To snáď nie
Polícia vyšetruje krádež v jednom z obchodov v Bratislave.
Hanba na tri zimy: Poznáte ženu na VIDEU? Zdvihne vám tlak, čo sa stalo v Bratislave