Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2024 10:00 | Správy | Domáce správy

Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ

Chceme zareagovať na stupňujúce sa útoky z konkurenčných médií, najmä z Denníka N, v ktorých sa objavuje kritika našej práce. Vo svojich výstupoch tvrdia, že sme provládne médiá, čo je spôsobené vraj primárne tým, že nás vlastní Penta. Útoky na našu prácu sa dostali do stavu, keď sa kritici už ani neunúvajú uvádzať konkrétne fakty.

Agresivita týchto útokov spolu s absenciou vecnosti a akejkoľvek snahy o konštruktívnu diskusiu tlačí slovenské mediálne prostredie do zjednodušeného vnímania reality. Kto nie je s nami, je proti nám!

Tvrdenie, že Penta využíva médiá vo svojom vlastníctve na podporu súčasnej vlády, sa tak stáva konštatovaním, ktoré sa genericky používa týmito kritikmi takmer pri každej diskusii o stave slovenských médií.

Dajme však filozofiu bokom a poďme sa pozrieť na prax. Rámce na tvorbu obsahu v našich tituloch tvorí legislatívne prostredie, najmä mediálne zákony, fakt, že sme súkromné a nie štátne či verejnoprávne médium, tiež vlastnícke pozadie a najmä náš čitateľ, ktorý od nás očakáva obsah zodpovedajúci nášmu zameraniu (bulvár). Z pohľadu toho, čo sa nám najviac vyčíta, že sme vlastnení Pentou, máme na úrovni vydavateľstva dokument – vydavateľskú doktrínu, ktorá definuje vzťah medzi vlastníkom, vydavateľom a redakciami. O jej obsahu je kedykoľvek možné viesť diskusiu.

Naše redakcie a ľudia, ktorí v NMH pracujú, sú vnútorne vyrovnaní s tým, že NMH vlastní Penta. Ak by to tak nebolo, tak by v tomto vydavateľstve, pochopiteľne, nepracovali. Pracujú ich tu však stovky.

Vlastníctvo Pentou neznamená uniformitu názorov. Čo sa, žiaľ, o kolegoch z titulov, ktorí nás tak radi kritizujú, nedá povedať. V našich redakciách o plánovaní a tvorbe obsahu debatujeme. Akékoľvek rozpory či rozdielne názory na obsah, či jeho vhodnosť, sa dejú v otvorenej diskusii. Tak ako naše redakcie, tak ani naši čitatelia nepredstavujú homogénnu masu, ktorá má na spoločensko-politické dianie jednotný názor. Vedenie vydavateľstva a aj zástupcov nášho vlastníka pre médiá vnímame ako partnerov, ktorí spolu s nami zdieľajú spoločný cieľ. A tým sú úspešné tituly. Nepoznáme jediné súkromné médium ani na Slovensku a ani v inej civilizovanej krajine, kde by redakčným étosom mal byť boj s vlastníkom či s vedením.

Aj my robíme chyby a dopúšťame sa nepresností či konkrétnych individuálnych zlyhaní presne tak, ako sa ich dopúšťajú kolegovia v konkurenčných tituloch. To, že vnímame dianie na Slovensku inak ako naši konkurenti, neznamená, že sme provládne médiá, resp., že nám náš vlastník či vydavateľ diktuje obsah. Vyjadrenia tohto typu urážajú nás aj našich kolegov. Našou vizitkou sú mnohé politické kauzy, ktoré sme odkryli. Nám by nenapadlo kolegov z iných redakcií verejne osočovať a upodozrievať z toho, že články píšu v rozpore so svojím presvedčením. Nuž, ale ako sa vraví, podľa seba súdim teba.

Naše tituly sú z hľadiska zásahu a čítanosti jednoznačnými lídrami slovenského trhu. Pracujeme na tom, aby sme nášho čitateľa oslovovali multimediálne. Údaje o čítanosti našich printových titulov a návštevnosti našich webov hovoria skôr o tom, že čitateľa získavame, a nie ho strácame. Situácia na mediálnom trhu už roky nie je jednoduchá a profesia novinára čelí množstvu výziev, od tlaku na výkon cez potrebu neustálej zmeny až po nástup umelej inteligencie. Máme pochopenie pre to, že to môže aj u kolegov v konkurenčných médiách vyvolávať stres a napätie. Nemyslíme si však, že riešením tejto situácie je paušálne kritizovanie. Tým je len dlhodobá schopnosť získavať a udržať si svojho čitateľa.

 

Miloš Baranec, šéfredaktor Plus JEDEN DEŇ

Veronika Bocková, šéfredaktorka Nový Čas

Ľudmila Lacková, šéfredaktorka PLUS 7 DNÍ

Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?
Slafkovský sa ešte doliečuje v zámorí
Slafkovský chýbal na zraze reprezentácie: Je jeho štart v Česku ohrozený?!
Tom Cruise (61)
Foto
Tom Cruise nakrúca Mission: Impossible 8: Sledujte, ako brázdi ulice Paríža na motorke
Prvý pohľad na odkrytú hrobku faraóna
Vedec objasnil egyptskú ZÁHADU starú vyše sto rokov: Faraónova kliatba odhalená!
Kury, ktoré sa hnevajú, majú v okolí zobáka výraznú červeň.
Výskum na sliepkach odhalil niečo nečakané: V tomto sú rovnaké ako ľudia!
Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.
Izrael má zarobené na problém: Ďalšie obvinenie z genocídy! Táto krajina ho bude žalovať
Kolumbijský prezident Gustavo Petro
Krajina ruší vzťahy s Izraelom: Čo ju k tomu viedlo? Šéf izraelskej diplomacie si následne nedával servítku pred ústa
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…