Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2012 19:20 | Správy | Zahraničné správy

Európa mrzne! Počasie zabilo už viac než 220 ľudí

V dôsledku mimoriadne studeného počasia už v Európe zahynulo vyše 220 ľudí, najmä vo východnej časti kontinentu.

Od konca týždňa prišlo o život vyše 100 ľudí na Ukrajine - mnohí na uliciach. V Rumunsku chladné počasie usmrtilo 24 ľudí, v Poľsku 17, na Slovensku zamrzli najmenej dvaja ľudia a jeden vo Francúzsku. V Rusku úrady len v januári zaznamenali 64 obetí mrazov. V mnohých školách v Európe sa pre počasie nevyučuje, dokonca ani v Ríme. Na Šumave v Česku padol rekord.

UKRAJINA, RUSKO, BIELORUSKONa Ukrajine, kde boli teploty mínus 32 stupňov Celzia, už zamrzlo 101 osôb, oznámilo ministerstvo civilnej obrany v Kyjeve. Viac ako 1200 ľudí museli ošetriť pre omrzliny v nemocnici. Ukrajinská vláda zvýšila na takmer 3000 počet miestností, kde sa ľudia môžu zohriať a dostanú teplé nápoje a jedlo. V krajine je zavretých 90 percent škôl.

Ruská vláda po prvý raz oznámila oficiálne čísla o počte obetí mrazov - v januári zamrzlo 64 ľudí. V noci na dnes v Moskve ošetrili 20 ľudí s omrzlinami. V dôsledku hrubej vrstvy ľadu po prvý raz po mnohých rokoch prerušili trajektovú dopravu z Vladivostoku na Puťatinov ostrov. V Bielorusku zatvorili vyše 900 škôl.

POĽSKO, ČESKOV Poľsku za niekoľko dní zahynulo najmenej 17 osôb. Poľský minister vnútra Jacek Cichocki vyzval regionálne úrady, aby sa väčšmi postarali o starých a chorých ľudí.

Na Šumave v Česku namerali v piatok na meteorologickej stanici Kvilda-Perla v okrese Prachatice rekordných mínus 38,1 stupňa Celzia. Vlakovú dopravu obmedzili zamrznuté výhybky alebo prasknuté koľajnice.

NEMECKOV uplynulých dňoch zamrzlo niekoľko ľudí aj v Nemecku. V noci na piatok meteorológovia opäť namerali arktické teploty - napríklad v Deutschneudorfe v Sasku bolo mínus 26,4 stupňa Celzia. V Nemecku má naďalej mrznúť, níž nad Baltským morom však prinesie do severného Nemecka trochu sneženia.

Nemecké železnice v piatok nehlásili žiadne väčšie poruchy v železničnej doprave. Na niektorých riekach v Nemecku ale zastavili dopravu, napríklad na Labe v úseku medzi Dömitzom a Geesthachtom. Naďalej zamŕza Odra, hraničná rieka s Poľskom.

Nemecká havarijná služba ADAC mala vo štvrtok deň s najväčším počtom výjazdov tejto zimy - zasahovali v 27.512 prípadoch. V pohorí Harz sú zas najlepšie podmienky na zimné športy. Výška snehu miestami presahuje 50 centimetrov, všetky zjazdovky a trasy sú pripravené.

FRANCÚZSKOVo Francúzsku dnes zomrel na podchladenie 82-ročný muž. Podľa záchranárov trpel Alzheimerovou chorobou a vyšiel si v pyžame na prechádzku. Vo viacerých častiach Francúzska pripravili núdzové ubytovanie pre bezdomovcov. Vzhľadom na počasie sa v krajine očakáva rekordná spotreba plynu a elektriny. V mnohých francúzskych domácnostiach sa tradične vykuruje elektrinou.

TALIANSKO, ŠPANIELSKONa severe Talianska zostali tisíce ľudí bez elektriny, vlaky zaviazli v snehu. V Španielsku teploty vystúpili nanajvýš na päť stupňov Celzia. Počas víkendu by teploty mali klesnúť na mínus 10, na horách až na mínus 13 stupňov Celzia.

Najnižšie teploty v Španielsku namerali v roku 1956, keď bolo v katalánskej provincii Lleida mínus 32 stupňov Celzia. Inak sa zima v Španielsku sotva ohlásila, pred niekoľkým dňami tam namerali 15 stupňov Celzia. Chladnejšie bolo len v Katalánsku, na Malorke a na severe krajiny.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú