Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2012 06:50 | Šport | Futbal

Masaker na futbale! Na štadióne zomrelo 74 ľudí a tisíce sa zranilo

Pri strete fanúšikov dvoch egyptských futbalových klubov po zápase v egyptskom Port Saíde zomrelo 74 ľudí a minimálne 1000 osôb je zranených!

Časť obetí sú podľa úradov zamestnanci usporiadateľskej služby. Pre najväčšu tragédiu v histórii egyptského futbalu vyhlásila egyptská vláda na štvrtok výnimočný stav.

Násilnosti prepukli po zápase miestneho klubu Al Masrí s jedným z najlepších egyptských celkov Al Ahlí, ktorí v stretnutí nečakane podľahli 1:3.

1173705:gallery:true:false:true

Podľa televíznych záberov vbehli fanúšikovia domáceho klubu na ihrisko a zaútočili na hosťujúcich hráčov a ich priaznivcov. Väčšina zranených utrpela otras mozgu a tržné rany. Štadión sa ocitil v plameňoch.

K výtržnostiam prišlo len niekoľko sekúnd po konečnom hvizde v súboji, ktorí neočakávane vyhral domáci outsider nad favoritom 3:1. Podľa svedectiev napadli domáci priaznivci hosťujúcich hráčov aj ich fanúšikov. Hráči našli ochranu v šatniach, na tribúnach, ale na hracej ploche vypuklo šialenstvo.

"Toto nie je futbal, toto je vojna. Ľudia umierajú priamo pred našimi očami. Nie sú tu bezpečnostné sily ani ambulancie, nič sa tu nedeje. Žiadam, aby ligu zrušili. je to strašná situácia a na dnešný deň nemožno nikdy zabudnúť," opísal dojmy pre miestnu televíziu hráč Ahli Mohamed Abo Treika.

Krátko po zápase v Port Saide zrušila egyptská federácia všetky ligové stretnutia. Násilnosti na štadiónoch v severoafrických krajinách výrazne stúpli po nedávnych revolučných zmenách v tejto časti sveta. Člen parlamentu v Port Saide Albadry Farghali v priamom televíznom prenose obvinil z tejto katastrofy vládu, v ktorej sú podľa neho stále ľudia z obdobia vlády zvhrhnutého vládcu Husního Mubaraka. "Takú spúšť umožnili bezpečnostné zložky. Nechali násilie zájsť príliš ďaleko. Zvrhli sme síce hlavu štátu, ale Mubarakovi ľudia sú naďalej na svojich miestach," nahnevane skonštatoval Farghali.

Očití svedkovia uviedli, že problémy na zelenom koberci v Port Saide nastali potom, ako fanúšikovia Ahli s roztvorenými transparentmi napadli domácich priaznivcov, pričom hostia prišli na plochu už vyzbrojení aj kovovými tyčami. Šokovaní fanúšikovia Al-Masry reagovali atakovaním hráčov súpera a následne si išli vybaviť účty aj na tribúny, kde medzitým vzniklo niekoľko požiarov. K väčšine úmrtí došlo pri panike ušľapaním v dave alebo pádom z tribúny.


Do chaotickej a neprehľadnej situácie sa snažila zapojiť aj egyptská armáda, ktorá poskytla dva vrtuľníky na odvoz hráčov, tímu a zranených z plochy do vojenskej nemocnice.

Najväčšie nešťastia na futbalových štadiónoch:

5. apríla 1902 - Glasgow, Škótsko - 25 fanúšikov neprežilo pád čerstvo postavenej tribúny West Tribune Stand na štadióne Ibrox Park a ďalších 500 fanúšikov sa zranilo počas medzištátneho zápasu medzi Anglickom a Škótskom.

9. marca 1946 - Bolton, Anglicko - 33 fanúšikov zomrelo a viac ako 500 sa zranilo po páde dvoch bariér na štadióne v Burnden parku počas zápasu pohára FA medzi Boltonom Wanderers a Stoke City.

24. mája 1964 - Lima, Peru - 318 futbalových fanúšikov zabili a vyše 500 sa zranilo počas výtržností a panike v zápase olympijskej kvalifikácie medzi Argentínou a Peru po tom, čo rozhodca neuznal gól.

17. september 1967 - Kayer, Turecko - 44 obetí si vyžiadala bitka počas ligového zápasu po diskutabilnom góle.

23. júna 1968 - Buenos Aires, Argentína - 74 fanúšikov neprežilo nával, keď sa snažili vyjsť zo štadióna po zápase medzi River Plate a Bocou Juniors a ďalších 150 sa zranilo.

2. januára 1971 - Glasgow, Škótsko - 66 priaznivcov Glasgowu Rangers zomrelo počas zápasu proti ich mestskému rivalovi Celticu, keď sa zrútili bariéry na schodisku číslo 13 a zapríčinili reťazovú reakciu, ktorá so sebou zmietla viacero divákov.

17. februára 1974 - Káhira, Egypt - 49 ľudí zomrelo a 50 sa zranilo pri tom, ako sa dav pokúšal vojsť na štadión Zamalek.

8. február 1981 - Atény, Grécko - 21 ľudí ušliapal dav pri zavretej bráne po skončení zápasu gréckej ligy medzi Olympiakosom Pireus a AEK Atény.

20. októbra 1982 - Moskva, Rusko - 340 ľudí zomrelo počas zápasu Spartaka Moskva proti Haarlemu. Krátko pred konečným hvizdom sa totiž polícia pokúšala niektorých divákov zo štadióna vyniesť, avšak po góle strelenom v nadstavenom čase, sa chceli vzrušení fanúšikovia vrátiť a udupali ľudí v strede. Išlo o druhú najväčšiu katastrofu v dejinách futbalu.

11. mája 1985 - Bradford, Anglicko - 56 ľudí zomrelo a ďalších 200 sa zranilo. Odhodená cigareta zapríčinila vzplanutie drevenej terasy na štadióne Valley Parade v Bradforde počas zápasu proti Lincolnu City.

29. mája 1985 - Brusel, Belgicko - 39 fanúšikov neprežilo pád steny po bitke medzi priaznivcami Liverpoolu a Juventusu počas zápasu európskeho pohára na Heysel Stadium v Bruseli. Viac než 400 divákov utrpelo zranenia.

10. marec 1988 - Tripolis, Líbya - 30 mŕtvych si vyžiadal pád tribúny počas priateľského zápasu medzi Líbyou a Maltou.

12. marca 1988 - Káthmandú, Nepál - 93 ľudí zomrelo a viac než 100 sa zranilo pri tom, ako sa pokúšali ujsť pred krupobitím cez uzamknuté východy.

15. apríla 1989 - Sheffield, Anglicko - 96 fanúšikov prišlo o život počas semifinálového zápasu FA Cupu medzi FC Liverpool a Nottinghamom Forest. Polícia otvorila jeden z hlavných vchodov, čo zapríčinilo vstup priveľkého množstva fanúšikov na štadión a zrútenie tribúny.

13. január 1991 - Johannesburg, Juhoafrická republika (JAR) - 42 ľudí zahynulo pri panike na zápase Kaizer Chiefs a Orlando Pirates v juhoafrickom Johannesburgu.

5. mája 1992 - Bastia, Francúzsko - 18 obetí zapríčinilo zrútenie terasy na štadióne v Bastii na ostrove Korzika počas semifinálového zápasu francúzskeho pohára proti Olympique Marseille.

16. októbra 1996 - Guatemala City, Guatemala - 84 ľudí zomrelo a okolo 150 ďalších sa zranilo počas masovej paniky, ktorá vypukla na štadióne pred kvalifikačným zápasom na majstrovstvá sveta medzi Guatemalou a Kostarikou.

20. december 1998 - Kolumbia - 4 ľudia zomreli a asi 50 ich bolo zranených v dopravnom chaose na uliciach po skončení zápasu kolumbijskej ligy.

5. jún 1999 - Beja, Tunisko - 3 fanúšikovia prišli o život pri výtržnostiach počas zápasu Tuniského pohára.

5. apríl 2000 - Istanbul, Turecko - 2 anglických prívržencov zavraždili tureckí chuligáni počas potýčok pred semifinálovým zápasom Pohára UEFA medzi Galatasarayom Istanbul a Leeds United.

9. júl 2000 - Harare, Zimbabwe - 13 ľudí zahynulo počas zrážok s policajtmi pri masovej panike pred kvalifikačným zápasom Zimbabwe proti JAR.

11. apríla 2001 - Johannesburg, JAR - 43 ľudí zomrelo počas toho, ako sa s tisíckou ďalších fanúšikov pokúšali dostať do už aj tak zaplneného štadióna Elles Park na zápas medzi miestnymi rivalmi Kaizer Chiefs a Orlando Pirates.

29. apríla 2001 - Lubumbashi, Kongo - 14 ľudí prišlo o život pri panike, ktorú zapríčinila polícia počas zápasu medzi klubmi Mazembe a Lupopo.

6. mája 2001 - Sari, Irán - 1 ľudský život a 284 zranených si vyžiadalo zrútenie časti strechy na štadióne.

9. mája 2001 - Accra, Ghana - 127 fanúšikov zomrelo v hromadnej panike. Polícia použila na dav, ktorý hádzal počas zápasu medzi Hearts of Oak a Asante Kotoko umelé fľaše na ihrisko, slzný plyn a to vyústilo v paniku.

25. novembra 2007 - Salvádor, Brazília - 8 futbalových fanúšikov zahynulo pri kolapse tribúny na štadióne Fonte Nova v severovýchodnom brazílskom meste Salvádor. Tragédia sa odohrala krátko po skončení zápasu Bahia - Vila Nova (0:0), ktorého výsledok znamenal postup domácich do druhej najvyššej brazílskej súťaže.

29. marca 2009 - Abidjan, Pobrežie Slonoviny - 22 ľudí neprežilo pád steny počas kvalifikačného zápasu na majstrovstvá sveta medzi Pobrežím slonoviny a Malawi. Desaťtisíce fanúšikov natlačili do preplneného štadióna Houphouet-Boigny.

23. októbra 2010 - Nairobi, Keňa - 7 fanúšikov futbalu prišlo o život v tlačenici pred vstupom na kenský národný štadión v Nairobi, kde bol zápas dvoch najpopulárnejších kenských tímov. Šiestich ľudí ušliapal dav a jedna osoba zomrela po prevoze do nemocnice. Fanúšikovia, ktorí sa snažili dostať na zápas, polámali jednu vstupnú bránu.

31. októbra 2010 - San Pedro Sula, Honduras - 14 osôb - amatérski hráči, rozhodcovia a diváci padlo za obeť, keď neznámi páchatelia rozpútali krvavý kúpeľ priamo na futbalovom ihrisku. Desať ľudí zomrelo priamo na štadióne, zostávajúci štyria po prevoze do nemocnice. Išlo o akt pomsty súperiacich drogových kartelov.

6. mája 2011 - Kvéta, Pakistan - 8 ľudí prišlo o život a 15 ďalších utrpelo zranenia pri útoku neznámych ozbrojencov počas priateľského kriketového zápasu. Útočníci, ktorí prišli v dvoch vozidlách, najprv odpálili rakety a potom spustili paľbu a na ľudí útočnými puškami. Útok uskutočnilo 12-15 mužov a trval 25 minút.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili