Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2012 10:56 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Lipšic o Gorile: Preveríme každého, nech je z ktorejkoľvek strany

Minister vnútra Daniel Lipšic vidí najväčšiu šancu pri novom vyšetrovaní kauzy Gorila v tom, že ho bude dozorovať špeciálna prokuratúra.

Mnohé prípady jej pod dohľadom sa minulý rok podľa ministra pohli dopredu. Vyšetrovanie spisu, ktorý údajne pochádza z tajnej služby, naposledy zastavila vojenská prokuratúra. "Ja som sa dozvedel o tom, že prokuratúra trestné stíhanie zastavila, až v okamihu, keď bol spis na internete zverejnený," povedal minister Lipšic.

Mali by si ľudia prečítať tento spis?

Podľa mňa by mali sledovať postup vyšetrovania, ale aj vyjadrenia alebo nevyjadrenia jednotlivých politikov. Sú verejní činitelia, ktorí sa vyjadrujú, že to treba vyšetriť jasne, veľmi razantne a potom sú takí, ktorí sú ticho a nereagujú alebo len veľmi sporadicky a potom takí, ktorí sa snažia odviesť pozornosť na úplne iné veci. Či by si to mali prečítať, je to voľne prístupné, preto nebudem nikomu odporúčať, čo má robiť. Myslím si, že každý zváži, či to je tak zaujímané.

Pomenovali by ste tých, ktorí sú za vyšetrovanie, resp. ktorí nie?

Sú politici, ktorí mlčia, to sú politici strany Smer, alebo sa vyjadrujú veľmi zdržanlivo, až na nejaké otázky a boja sa chodiť do diskusných relácií. Potom sú politici, žiaľ, boli pre mňa sklamaním aj niektorí kolegovia z SDKÚ, ktorí sa snažili odviesť pozornosť, že veď to už bolo raz šetrené, načo to znovu vyšetrovať, veď to už raz bolo uzavreté a že by si mali iní upratať pred vlastným prahom. Teraz trošku zmenili rétoriku, čo vítam.

Prečo podľa Vás ich prvotná reakcia bola taká, aká bola?

To neviem, nikdy verejne nešpekulujem nad motiváciou kolegov z vlády. Ani ma to až tak veľmi nezaujíma. Mňa zaujíma, aby tento prípad, kde sú podozrenia z veľmi rozsiahlej korupcie a prepojenia politiky a ekonomiky, aby mali dohru konečne aj trestno-právnu, nie len politickú. Keď už sme tak ďaleko, že tu máme nejaký plán rozdávania provízií, ktorý vieme verifikovať nielen cez verifikáciu toho dokumentu, ale aj cez finančné toky, to si myslím, že je veľmi veľké množstvo nepriamych dôkazov, ktoré trestno-právny dopad môžu mať.

Čím bude vyšetrovanie Gorily, ktoré v súčasnosti prebieha, iné ako to posledné, ktoré sa viedlo pred pol rokom?

Vyšetrovanie sa začalo pred rokom a pol niekedy na jeseň 2010 na Úrade boja proti korupcii, začalo sa trestné stíhanie, následne o niekoľko mesiacov na to bol celý spis odňatý vyšetrovateľom vojenskou prokuratúrou a tá to zastavila. Zvyknem spomínať, ako je u nás štruktúrované trestné konanie, lebo je to dôležité. U nás polícia môže robiť čokoľvek, pokiaľ prokurátor v ktorejkoľvek fáze prípravného konania si vezme spis, zruší uznesenie, zastaví trestné stíhanie, tak je to vlastne finálne rozhodnutie. Čo teraz je iné a ja v to mám nádej, že dozor vykonáva špeciálna prokuratúra, ktorá je zložkou prokuratúry s najväčšou dôveryhodnosťou aj vo verejnosti, ale aj u mňa. Tam ja vidím najväčšiu šancu. Mnohé veci, ktoré aj teraz dozoruje špeciálna prokuratúra, ktoré sa týkajú zločineckých skupín, sa výrazne v minulom roku pohli. Máme za mrežami bossov najvýznamnejších zločineckých skupín. To si možno tiež niekto nevedel pred rokom predstaviť a bola medzi ľuďmi taká beznádej, že sa budú premávať na obrovských opancierovaných autách s vestami a v maskáčoch, no už sa nepremávajú. Možno sú zločinecké skupiny, ktoré páchajú ekonomickú trestnú činnosť, ešte ťažším súperom. Majú veľmi dobrých právnikov, advokátov, daňových poradcov, ekonómov aj bývalých policajtov a ľudí z bezpečnostných zložiek, ktorí pre nich pracujú. Nie je to ľahký súper, ale ani oni nie sú nepriestrelní a robia chyby.

Keď prokuratúra polícii odňala spis a trestné stíhanie zastavila, prečo sa vtedy neinformovalo, že k niečomu takému došlo?

Lebo nás o tom prokuratúra neinformovala, že trestné stíhanie zastavila. Ja som sa dozvedel o tom, že prokuratúra trestné stíhanie zastavila, až v okamihu, keď bol spis na internete zverejnený.

Podľa stanoviska policajného prezídia bol vyšetrovateľ informovaný v septembri o meritórnom rozhodnutí prokurátora.

Ale zrejme neboli informovaní, aké bolo to meritórne rozhodnutie, predpokladám. Pokiaľ viem, ten spis je stále na prokuratúre, my ho vôbec nemáme.

Keď sa vo vláde rozhodovalo o tom, či Anna Bubeníková príde o svoju funkciu vo FNM, vtedy ste mali ministrov za Most-Híd presvedčiť nejakými argumentmi, aby hlasovali za. Aké argumenty to boli?

Pani Bubeníkovej som sa na vláde pýtal na jej reakciu. Nezvyknem o iných z rokovania vlády nič hovoriť, aj keď ma prekvapila poznámka jedného kolegu z vlády, že na vláde som sa pani Bubeníkovej nič nepýtal, no tak buď máme krátku pamäť, alebo už neviem o čo ide, stačí si zvukový záznam z rokovania vlády vyžiadať. Hovoril som tam o prípade, ktorý sa týkal materskej firmy spoločnosti Elementa, to je tá spoločnosť, cez ktorú podľa spisu mala ísť provízia pre pani Bubeníkovú. Polícia síce preverovala firmu Elementa v roku 2009 a to je to operatívne preverovanie, ktoré sa skončilo tým, že sa trestné stíhanie za bývalej vlády nezačalo, na ktoré sa odvolávajú aj kolegovia z SDKÚ. Preverovala firmu Elementa a zistila, že žiaden 200-miliónový transfer tam nešiel. Išiel síce nižší, ale preverovali len 200 miliónov a nepreverovali firmy, ktoré sú priamo s Elementou spojené. Konkrétne firmu, ktorá vlastní 100 percent jej akcií – Pressburg Properties. V nej figuruje manžel pani Bubeníkovej. Bola to firma, ktorá do roku 2006 nevykazovala takmer žiaden zisk. V rokoch 2007, 2008 mala zisk približne 80 miliónov korún a následne znovu žiaden. Jej webová stránka bola aktualizovaná naposledy v roku 2006. Je to firma, ktorá je 50-percentným spoluvlastníkom firmy Hotel Tatry a to už je tá firma, ktorá je známa, tam bol ďalší predstaviteľ FNM pán Jurica a tak ďalej. Neboli to informácie z vyšetrovania, ale z verejných zdrojov. Moja otázka bola, či to môže vysvetliť, či sú to iba náhodné vzťahy a súvislosti. Zrejme toto boli argumenty, ktoré presvedčili niektorých kolegov na vláde.

V Gorile sa spomína aj podnikateľ Ladislav Rehák, ktorý bol sponzorom KDH. Hovorí sa o jeho vzťahu s Jurajom Ondrejčákom. Veríte týmto informáciám?

Všetky informácie budú preverované, Juraj Ondrejčák je obvinený a je vo väzbe, toľko z mojej strany. Je tam veľa informácií, kto sa s kým stretáva, niektoré môžu byť relevantné, niektoré môžu byť klebety. Je to väčšinou rozhovor dvoch ľudí, keď sa dohovárajú o svojich službách, plneniach, províziách, vtedy je to najdôveryhodnejšie. Keď hovoria o tretích osobách, to treba preveriť. Bude preverovaný každý, z ktorejkoľvek strany a na ktorejkoľvek funkcii.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky