Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2012 13:08 | Správy | Zahraničné správy

Neuveriteľné obrazy na oblohe: Toto vytvorila solárna búrka

"Bolo to absolútne neuveriteľné," konštatoval britský astronóm John Mason na margo polárnej žiary, ktorú na oblohe nad Škandináviou vytvorila solárna búrka.

Slnečná erupcia ovplyvnila magnetické pole našej planéty a v utorok večer zmenila mrazivú oblohu nad severnou Škandináviou na premenlivé a úžasné svetelné predstavenie polárnej žiary, aká sa nad Zemou objavila naposledy pred začiatkom druhej svetovej vojny, v roku 1939.

Dokonca aj skúsených pozorovateľov hviezd udivila intenzita polárnej žiary, ktorá v utorok rozsvietila nočnú oblohu nad severnou časťou našej planéty po najväčšej slnečnej erupcii za uplynulých šesť rokov.

"Bolo to absolútne neuveriteľné," konštatoval britský astronóm John Mason z paluby výletnej lode Midnatsol, ktorá sa plaví po fjordoch severného Nórska. "Svoju prvú polárnu žiaru som videl pred 40 rokmi a táto patrí medzi najlepšie," povedal svojim spolucestujúcim.

Už predtým, ako čiastočky slnečnej búrky dosiahli v utorok Zem, bolo vidno polárnu žiaru na oblohe aj v Írsku a Anglicku, kde ľudia iba zriedkavo majú šancu zachytiť toto úžasné svetelné predstavenie.

Utorňajšia farebná svetelná šou nemala taký dosah, o to väčšiu však mala intenzitu. "Bola to najväčšia polárna žiara, akú som videl za uplynulých päť či šesť rokov, čo tu pracujem," povedal Andreas Hermansson, sprievodca z Ľadového hotela vo švédskom meste Jukkasjärvi, ktoré leží za polárnym kruhom. Viedol skupinu turistov do oblasti, kde zelená žiara pretrvávajúcu na oblohe po väčšinu večera, explodovala do predstavenia plného farieb.
"Bolo to absolútne úžasné, gigantické predstavenie tancujúcich svetiel a farieb. Trvalo to vyše hodiny. Fakticky by si človek musel ľahnúť na zem, aby to všetko zachytil."

To však nebolo za tridsaťstupňového mrazu možné.
Polárna žiara sa objaví, keď magnetický slnečný vietor zasiahne magnetické pole Zeme a rozbúri elektróny kyslíka a dusíka.

Polárna žiara býva niekedy viditeľná zo severného Škótska, ale v pondelok v noci bola viditeľná aj zo severovýchodného Anglicka a Írska, čo je vzácnosť.
"Vyzerá to ako zelená a červená hmla. Počas niekoľkých uplynulých nocí však bola prevažne zelená," vyhlásil 41-ročný írsky taxikár a podpredseda fotografického klubu Buncrana zo severozápadu Írska, Gerard O'Kane. Spolu s dvadsiatkou amatérskych fotografov od piatkovej noci fotografujú horizont z desiatok rozličných miest.

1165092:gallery:false:true:true

Vedci očakávali zosilnenie slnečných erupcií, keď Slnko vstúpi do aktívnejšej fázy svojho 11-ročného cyklu, s predpokladaným vyvrcholením v roku 2013. Ale v uplynulých rokoch sa Slnko zdalo byť pokojnejšie ako zvyčajne, čo viedlo vedcov k úvahám, že vstupuje do nezvyčajne pokojného cyklu, k čomu dochádza približne raz za storočie.

V pondelok a v utorok protónová radiácia z erupcie dosiahla najsilnejšej úrovne od októbra 2003. Zvyčajne to ovplyvní astronautov a satelity, ale NASA informovala, že posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) nemala problémy a satelity ich mali iba drobné.

Presmerované boli niektoré letecké spoje cez severný pól, pretože sa očakávali problémy s komunikáciou, spôsobené radiáciou.

Geomagnetické búrky sú vizuálne úžasné, ale spôsobujú aj problémy - od nárastu energie v elektrickom vedení, cez rušenie vysielania rozhlasu a televízie až po narušenia telefónneho signálu. V utorok takéto problémy nik nehlásil.

Riaditeľ sekcie polárnej žiary v Britskej astronomickej spoločnosti, Ken Kennedy, povedal, že polárna žiara môže byť viditeľná ešte niekoľko dní.
Kanadská kozmická agentúra v utorok varovala pred geomagnetickou búrkou po tom, ako si aj obyvatelia Kanady užili veľkolepé predstavenie polárnej žiary na nočnej oblohe.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom