Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2012 08:30 | Správy | Domáce správy

Slovensko zasypala snehová perina: Deti sa tešia, šoféri hromžia

Konečne prišla pravá zima! Na celom území Slovenska začalo výdatne snežiť. Kým deti sa tešia na sánkovačku, šoféri z toho takú radosť nemajú.

Po nadpriemerne teplom decembri k nám konečne zavítala tá pravá zima. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu takmer na celom území Slovenska, s výnimkou krajného východu krajiny, sneží. Predpovede meteorológov sa teda naplnili. Kým deti sa zo snehovej nádielky tešia, šoféri z toho veľkú radosť nemajú.

1157009:gallery:true:false:true

V Bratislave kolabuje doprava

V Bratislave husto sneží. Vytvárajú sa kolóny a cestári nestíhajú upravovať a posýpať cesty. Najhoršia situácia je hlavne pri vjazdoch do hlavného mesta.

Cestári mali plné ruky práce už od skorých ranných hodín. "Mesto začalo s celomestským výjazdom o 5.30 h., momentálne v teréne je 54 mechanizmov a 81 ľudí," povedal hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.

Mesto prioritne riešilo hlavné cestné ťahy, čistilo tiež autobusové zastávky a chodníky smerujúce k hlavným nemocniciam. "V týchto chvíľach (8.00 h.) končíme prvý celomestský posyp," uviedol Andrassy s tým, že na základe intenzity sneženia sa dá predpokladať, že mesto pristúpi nielen k posypu, ale aj k použitiu pluhov a odhŕňaniu snehu. "Pluhy museli byť použité už aj ráno vo vyšších častiach slovenskej metropoly," pripomenul hovorca.

Doprava je zhustená a mesto žiada o väčšiu opatrnosť vodičov. "Pri chodníkoch v kontakte s cestou vznikajú kašovité nánosy snehu. Vodiči by mali byť čo najviac ohľaduplní aj k chodcom, ktorí po tých chodníkoch chodia," dodal Andrassy.

Napriek tomu však bolo nehôd ako maku - za tri hodiny bratislavská polícia zaznamenala v hlavnom meste 13 dopravných nehôd a škodových udalostí.

V Trenčianskom kraji sú cesty zjazdné

Všetky cesty v Trenčianskom samosprávnom kraji sú mokré a zjazdné, nikde nie sú dopravné obmedzenia či problémy. Na horských priechodoch je utlačená vrstva snehu v hrúbke jeden až dva centimetre.

Žilinský kraj problémy nehlási

Napriek pokračujúcemu sneženiu a silnému vetru boli v utorok predpoludním prejazdné všetky cestné komunikácie a horské priechody severného Slovenska.

Na vozovkách I. triedy je podľa neho väčšinou kašovitá vrstva snehu od 1 do 3 cm. Cesty II. a III. triedy pokrýva utlačený sneh s hrúbkou približne do 5 cm. „Najzložitejšia situácia je na Orave, kde ujazdená vrstva čerstvého snehu dosahuje na mnohých miestach až 10 cm,“ informoval službukonajúci dispečer Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja.

Donovaly boli uzavreté

Kvôli skríženým kamiónom museli v utorok ráno uzavrieť horský priechod Donovaly pre nákladné vozidlá dlhšie ako 10,5 metra. Dopravu obnovili až po 12. hodine.

V okresoch Brezno a Banská Bystrica je slabé sneženie a tiež slabý vietor. Ďalšie horské priechody v okresoch - Šturec a Čertovica majú na vozovke kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Povrch cesty na Donovaloch tvorí utlačený sneh do troch centimetrov.

Cesty I. triedy sú mokré, niektoré vozovky I. triedy v okrese Brezno majú miestami kašovitý sneh do jedného centimetra.

Andrea Vitmanová z Banskobystrickej regionálnej správy ciestd odala, že vozidlá zimnej údržby majú v teréne, kde posýpajú povrch ciest a pluhujú ich.

Na západe výstraha pred závejmi

Na území západného Slovenska sa v predpoludňajších hodinách môžu vytvárať snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre tento jav vydal výstrahu prvého stupňa.

Hrozba platí pre regióny Záhorie a západ Podunajskej nížiny. Upozornenie trvá v čase medzi 7.00 h a 12.00 h. "Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," konštatuje web meteorológov.

V Prešovskom kraji uzavreli cestu medzi Štrbou a ŠuňavouNa väčšine územia Prešovského samosprávneho kraja momentálne sneží, všetky cesty sú aj napriek tomu zjazdné. Výnimkou je cesta medzi Štrbou a Šuňavou v Popradskom okrese. Dispečer Správy a údržby Miroslav Milý uviedol, že najhustejšie sneží v okolí Prešova. "Ustalo sneženie v okresoch Vranov nad Topľou a Humenné, na miestach, kde stále sneží, sa na vozovke nachádza čerstvý sneh, resp. kašovitá vrstva snehu do troch centimetrov," priblížil situáciu Milý. V teréne je momentálne cca 40 vozidiel, situácia sa však mení každú chvíľu.

"Všetky cesty sú zjazdné, je však nutné prispôsobiť jazdu aktuálnym podmienkam," upozornil Milý. Problémy by podľa neho nemali byť ani na horských priechodoch Vernár a Podspády. Nachádza sa tam utlačená, poprípade čerstvá vrstva snehu. Najviac cestárov je v súčasnosti v okresoch Prešov, Stará Ľubovňa, Medzilaborce, Poprad a v okolí Vysokých Tatier.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené