Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2012 00:00 | Správy | Domáce správy

Predčasné voľby do NR SR: Strany minú v kampani 10 miliónov eur!

Aj keď oficiálna kampaň sa začína až 18. februára, Slovensko je už vyzdobené bilbordmi, z ktorých sa na nás usmievajú krásne tváre politikov.

Nový Čas zisťoval, koľko sa chystajú politické strany minúť na svoju predvolebnú propagáciu a výdavky sme porovnali s kampaňou v roku 2010. Kým SNS a SDKÚ chcú minúť oveľa menej prostriedkov, Most a SaS investujú o niečo viac. Zákon hovorí, že na kampaň môžu strany použiť ľubovoľnú sumu. Do roku 2002 platilo obmedzenie do výšky 12 miliónov korún.

Smer 2 milióny eur

Kampaň v roku 2010: 2,15 mil. €

Najsilnejšia strana chce investovať podobnú sumu ako v predchádzajúcej kampani. Financie čerpajú zo zdrojov za hlasy v predošlých voľbách a zobrali si aj úver. „Veľkých mítingov budeme mať 24, okrem toho budeme mať stovky menších stretnutí s občanmi, pretože každý náš líder má aj svoj vlastný program,“ uviedol podpredseda Smeru Marek Maďarič. Na niektorých mítingoch vystúpi v programe skupina Drišľak, spevák Oto Weiter a na poslednom mítingu v Bratislave český spevák Michal David.

 

SDKÚ 2 milióny eur

Kampaň v roku 2010: 3,12 mil. €

1155090:gallery:false:false:false

Líder pravice SDKÚ do kampane podľa oficiálnych informácií vrazí o milión menej ako v roku 2010. „Na volebnú kampaň sme si zobrali úver vo výške 2 mil. €,“ povedal Novému Času hovorca strany Michal Lukáč.

 

KDH 1 milión eur

Kampaň v roku 2010: 940-tis. €

1155088:gallery:false:false:false

Kresťanskí demokrati cez víkend zverejnili svoj volebný program, ktorý zhrnuli do sloganu Prácou všetko začína. „Plánované výdavky na predvolebnú kampaň sú v rozsahu 1 milióna eur, pričom najväčšiu položku predstavuje kampaň v médiách,“ uviedol hovorca KDH Matej Kováč.

 

Most-Híd 700 - 750-tisíc eur

Kampaň v roku 2010: 690-tis. €

Kampaň Mostu-Híd bude stáť približne 700 000 až 750 000 €. „Neplánujeme si zobrať úver, vychádzali sme z finančných možností strany,“ informovala hovorkyňa Nora Czuczorová. Dodala, že bugárovci budú mať kampaň formou bilbordov, letákov či inzercie. Neplánujú však televízne a rozhlasové spoty. Čo sa týka umelcov, stavia na Cigánskych diablov, skupinu Kochanski, Roba Opatovského i Senzus. Čaká ich približne 80 stretnutí s občanmi. Cez víkend vo Valtickej doline predseda Béla Bugár s nezávislým kandidátom Andrejom Hrnčiarom ponúkali maďarskú klobásu a pálenku.

 

SNS 1 milión eur

Kampaň v 2010: 2,7 mil. €1155087:gallery:false:false:falseSNS chce zaujať potenciálnych voličov bilbordmi, osobnými stretnutiami aj súťažou o iPad. „Na kampaň plánujeme minúť okolo milióna eur, je to však živé číslo, ktoré sa počas nej bude ešte modifikovať podľa toho, kde budeme chcieť propagáciu zosilniť - či už to budú stretnutia s občanmi alebo bilbordy či tv spoty,“ uviedla hovorkyňa SNS Jana Benková.

 

SaS 780-tisíc eur

Kampaň v 2010: 530-tis. €

1155086:gallery:false:false:false

Generálna manažérka strany Jana Kiššová informovala, že náklady liberálov na kampaň budú približne 780 000 €. „Plánujeme využiť príspevky od štátu, vytvárali sme si rezervu na tieto účely. Ďalej plánujeme využiť aj členské príspevky a pôžičky od našich zakladajúcich členov,“ priblížila. SaS využíva na kampaň aj bilbordy či internet. S občanmi budú podobne ako v prvej kampani komunikovať aj cez sociálne siete.

 

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti 500-tisíc až milión eur

Kampaň v roku 2010: -

Tučnú sumu do kampane vloží aj nová strana Igora Matoviča. „Sumu odhadujeme niekde medzi 500-tisíc až 1 milión €, budeme sa však snažiť, aby sa to skôr priblížilo k tej 500-ke. Vybavujeme si úver, uvidíme, či ho dostaneme. Neviem presne, čo bude v kampani najdrahšie. Je tam viacero, asi 5 či 6 rovnakých položiek - bilbordy sú určite drahé, najdrahšie budeme mať asi tlačoviny,“ povedal Igor Matovič.

Wienk: Strany majú aj neoficiálne rozpočty

Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-Play majú strany popri oficiálnych rozpočtoch aj tie neoficiálne, ktoré sú vyššie. „Politické strany skrývajú časť nákladov, ktoré nevedia podložiť príjmami. Buď pochádzajú od darcov, ktorí chcú zostať v utajení, alebo tieto prostriedky pochádzajú z úplatkov a provízií,“ vysvetlila Wienk.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou