Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2012 18:54 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Nového roku sa nedožili: Oslavy Silvestra si vyžiadali aj obete!

Novoročné oslavy si užili milióny ľudí v rôznych kútoch sveta. Na niektorých miestach ale posledný deň roka znamenal veľkú tragédiu.

Taliansko: 2 mŕtvi a 561 zranených na novoročných oslavách

Najmenej dvoch mŕtvych a 561 zranených si vyžiadali novoročné oslavy v Taliansku. Väčšina ľudí sa zranila pri manipulácii s nelegálnou alebo podomácky vyrobenou zábavnou pyrotechnikou. Medzi zranenými je aj 76 detí mladších ako 12 rokov.

K najvážnejšiemu incidentu došlo v metropole Rím, kde 31-ročný muž odpálil veľkú svetlicu, ktorá explodovala skôr, než ju stihol vyhodiť z okna, pričom sa v jeho byte vznietila aj ďalšia pyrotechnika. Veľký výbuch zabil muža, poškodil dom a zranil niekoľko ľudí vrátane troch detí.

V juhotalianskom Neapole bol zastrelený 39-ročný majiteľ reštaurácie, ktorého pri odpaľovaní ohňostroja náhodne zrejme zasiahla zablúdená guľka, vypálená pri streľbe do vzduchu na oslavu príchodu nového roka.

Lotyšsko: Zomrelo 7 mladých ľudí, spadli s autom do rieky

Sedem mladých ľudí zahynulo počas novoročnej noci na východe Lotyšska, keď ich auto zišlo z cesty a spadlo do rieky.

K havárii došlo okolo 3.30 h miestneho času v kraslavskom kraji. Vo vozidle Mazda 626 cestovali štyria mladíci a tri dievčatá vo veku 16-19 rokov. Všetci sa v rieke Rudna utopili.

Podľa predpokladov sa skupina vracala z osláv vítania nového roka, uviedla agentúra RIA Novosti. Okolnosti nehody polícia vyšetruje.

India: Na otravu ilegálnym alkoholom umrelo 17 ľudíNa otravu načierno vyrobeného alkoholu zomrelo cez víkend na juhu Indii najmenej 17 ľudí. K úmrtiam došlo počas osláv Nového roku vo zväzovom štáte Ándhrapradéš. Viacerých ľudí hospitalizovali.

Obete sa po konzumácii alkoholu sťažovali na závrate. Podľa lekárov bol príčinou otravy metylakohol. Príbuzní obetí dnes verejne žiadali zásah úradov proti tým, ktorí mali na svedomí výrobu a predaj toxickej liehoviny.

Obchod s čiernym alkoholom je v Indii veľmi rozšírený vzhľadom k nižším cenám oproti oficiálnemu predaju. Takéto liehoviny však často obsahujú metylalkohol, ktorý môže spôsobiť slepotu až smrť. Podľa oficiálnych štatistík následkom požitia pochybného alkoholu zomrelo vlani v Indii viac ako 1200 ľudí.

KDR: Pri pokuse o útek zomrelo 9 a zranilo sa 50 väzňov

Deväť ľudí zahynulo a 50 utrpelo zranenia pri nedeľnom pokuse o útek z väzenia v Konžskej demokratickej republike, keď jeden z väzňov vytiahol poistku granátu, avšak nehodil ho.

K incidentu došlo po vlne väzenského násilia a útekov v tejto stredoafrickej krajine vrátane septembrového úteku takmer 1000 väzňov z prísne stráženého žalára. "Civilista (väzeň) nevedel ako použiť granát, vytiahol poistku, ale nehodil ho," povedal šéf provinčnej polície generál Gaston Luzembo.

Pri výbuchu vo väznici v prístavnom meste Bukavu na východe krajiny utrpelo podľa neho zranenia 50 ľudí. Polícia vyšetruje, ako sa väzeň ku granátu dostal. Medzi organizátormi pokusu o útek bol údajne väznený explukovník.
Svedok pre Reuters uviedol, že rannému výbuchu predchádzala streľba. Väzňov s ťažkými zraneniami previezli do miestnej nemocnice.

Saudská Arábia: Náboženská polícia zatkla muža s balónmi, lebo oslavoval Nový rok

Saudskoarabská náboženská polícia zatkla muža s balónmi, ktorý porušil zákaz osláv nového roku. Zahraničného Saudskoaraba zadržali priamo na ulici s balónmi, na ktorých boli nápisy vítajúce nový rok 2012.

V púštnej moslimskej monarchii sa uplatňuje prísny výklad sunnitského islamského práva, takzvaný wahhábizmus, presadzovaný vplyvnými konzervatívnymi duchovnými.

Najvyšší moslimský klerik v Saudskej Arábii, šejk Abdal Azíz bin Abdalláh v decembri varoval obyvateľov, že oslavy príchodu nového roku, narodenín a výročí uzavretia manželstva sú v rozpore s islamom.

Japonsko: Krajinou otriaslo silné zemetrasenie

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,0 zasiahlo dnes východné a severovýchodné Japonsko, bezprostredne však neboli hlásené zranenia či materiálne škody a nebolo ani vyhlásené varovanie pred prívalovými vlnami cunami.

Budovy sa triasli aj v hlavnom meste Tokio. Japonská meteorologická agentúra uviedla, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 370 kilometrov pod morskou hladinou, 600 kilometrov južne od Tokia.

Hovorca elektrárenskej spoločnosti Tokyo Electric Power uviedol, že oblasť elektrárne Fukušima, poškodenej zemetrasením z marca tohto roka, nevykázala nijaké odchýlky od normálu.

Severovýchodné Japonsko zničilo 11. marca veľmi silné zemetrasenie s následným cunami, v dôsledku ktorého prišlo o život alebo zostalo nezvestných takmer 20.000 ľudí. Japonsko, ktoré leží na tzv. tichomorskom Ohnivom kruhu, patrí k seizmicky najaktívnejších krajinám sveta.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!