Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2011 16:02 | Správy | Domáce správy

Kaliňák: Vo VOS sa pokúsili vymazať celý odpočúvací systém

Vo Vojenskom obrannom spravodajstve (VOS) sa v októbri pokúsili vymazať celý odpočúvací systém. Tvrdí to exminister vnútra Robert Kaliňák.

Robert Kaliňák sa spolu s kolegami zúčastnil ďalšieho poslaneckého prieskumu vo VOS. "V deň, keď prezident vyhlásil, že vládu odvolá, došlo k veľmi vážnemu zásahu do odpočúvacieho systému. Okrem toho, že boli vypnuté odposluchy novinárov, došlo k príkazu na vymazanie celého systému odposluchov. Asi len šťastnou náhodou to záložný systém zálohoval, a to sa už vymazať nepodarilo," povedal Kaliňák. Tvrdí, že je to tak vážny zásah, že toto bude samostatná kauza v rámci tohto "celého odpočúvacieho bahna".

Podľa jeho slov sa zároveň potvrdilo kopírovanie žiadostí VOS o odpočúvanie, ktoré predkladá sudcovi. "Aj toto je samotný prípad na trestné stíhanie," myslí si Kaliňák. Zároveň sa podľa neho potvrdilo, že na základe odposluchov nebolo podané žiadne trestné oznámenie.

"Galkovo vyhlásenie, že chytili vynášača informácií z VOS, lebo odmietol ísť na detektor lži, nebolo pravdivé. Okrem neho nebolo na detektore lži ďalších šesť ľudí, ktorí pracovali so spismi a ktorým Galko umožnil útek z VOS. Zároveň sa potvrdilo, že človek, ktorého označil za podozrivého, sa oboznámil len s veľmi malo časťou informácií," povedal Kaliňák.

Na základe zisteného sa podľa jeho slov potvrdzuje, že bývalý minister obrany Ľubomír Galko si urobil súkromnú špicľovaciu štátnu bezpečnosť na ministerstve obrany a keď zistil, že hrozí jeho odvolanie, nechal pozametať všetky stopy. "Veľmi skoro príde dôkaz, že Galko dostával priamo na stôl prepisy hovorov. Aj keď si myslí, že väčšinu skartoval, je na hlbokom omyle. Napriek tomu, že zametali, nedokázali zamietnuť všetko," dodal Kaliňák.

Hladký z SaS: Akcia Dáma neexistuje

Vojenské obranné spravodajstvo nikdy nerealizovalo akciu Dáma, ktorá mala byť zameraná na monitorovanie premiérky Ivety Radičovej. Vyhlásil to Pavol Hladký (SaS). "Položili sme riaditeľovi VOS otázku, či spis s takýmto označením existuje. Jednoznačne odpovedal, že takýto spis sa na VOS nenachádza," povedal Hladký.

Zároveň odmietol, že by sa žiadosti na povolenie odpočúvaní od súdov mali kopírovať. Zo stovky žiadostí, ktoré poslanci dostali, sa podľa Hladkého podobali iba dve - asi na 90 percent. "Bublina spľasla, žiadne žiadosti neboli kopírované," povedal Hladký. Dodal, že žiadal, aby poslanci mohli dostať aj kópie žiadostí z čias predchádzajúcich vlád Roberta Fica a Mikuláša Dzurindu, ale nebolo im to umožnené. Na ďalšom zasadnutí výboru pre obranu a bezpečnosť o ne požiadajú znovu.

Galko: Zajtra sa možno dozviem, že som vo VOS údajne jedol deti

Bývalého ministra obrany Ľubomíra Galka už prestávajú baviť neustále sa vynárajúce nové informácie o tom, čo sa malo diať vo Vojenskom obrannom spravodajstve počas jeho funkčného obdobia. "Zajtra sa možno dozviem, že som na VOS údajne jedol malé deti," povedal.

Podľa neho sa všetky informácie ukazujú ako jednoznačné lži. Nevie si predstaviť, že by sa podieľal na pokuse vymazať nahrávací systém VOS, ktorý sa podľa poslanca Roberta Kaliňáka (Smer-SD) odohral v deň, keď prezident ohlásil, že odvolá vládu. "Ja osobne si neviem predstaviť, že by som sa pred piatimi týždňami o niečo pokúšal, zrejme asi nezákonného, v súvislosti s nejakým mazaním dát a potom keď by sa mi to nepodarilo, tak by som to päť týždňov potom nechal tak - s prepáčením, za päť týždňov by som ten počítač aj zjedol," vyhlásil Galko.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?