Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2011 15:28 | Správy | Peniaze

Británia sa izolovala, Sarkozy ani ruku nepodal Cameronovi

Na strane Británie nezostal nikto, sedemnásť krajín eurozóny a ďalších deväť členských krajín únie je za väčšiu integráciu.

Až 26 krajín z 27-člennej Európskej únie sa môže zapojiť do novej dohody týkajúcej sa fiškálnych pravidiel. V materiáli vydanom tesne pred skončením summitu únie sa píše, že lídri 9 z 10 krajín únie, ktoré sú mimo eurozóny, signalizovali možnosť zapojenia sa do tohto procesu po konzultáciách s parlamentmi, ak to je potrebné. To znamená, že Británia zostáva izolovaná vo svojom postoji. Potvrdil to na tlačovej konferencii aj stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. "Všetky krajiny okrem jednej uvažujú o účasti."

Londýn dal jasne najavo, že nesúhlasí s navrhovanými zmenami úniových zmlúv, ktoré smerujú k sprísneniu fiškálnej kontroly a prehĺbeniu integrácie na fiškálnej úrovni. Za tento postoj francúzsky prezident potrestal britského premiéra tým, že mu ani ruku nepodal!

1099438:fullwidth:true:true:true

Nečlenovia eurozóny novú zmluvu zvažujú

"Hlavy štátov či vlád Bulharska, Dánska, Lotyšska, Litvy, Poľska a Rumunska naznačili záujem pripojiť sa k procesu," uvádzalo vyhlásenie eurozóny prijaté ešte nad ránom. Lenže teraz je podľa diplomatov všetko inak. Šesť zmienených krajín sa totiž rozhodlo, že o zapojení, ktoré spomínali, rozhodnú až po konzultáciách s národnými parlamentami.

Takúto obozretnú pozíciu už v noci zastávala Česká republika a Švédsko. Maďarsko potom malo podobný odmietavý postoj ako Veľká Británia. Dopoludnia však svoj postoj zmiernilo. Maďari uviedli, že prípadné pristúpenie k dohode ešte zváži po debate so zákonodarcami.

Pôvodná snaha väčšiny únijných hráčov pred summitom bola presadiť reformy v záujme utíšenia dlhovej krízy a zabráneniu pádu eura prostredníctvom zmien v základnej zmluve o fungovaní únie. Kvôli odporu Británie, ktorá požadovala ústupky týkajúce sa rozhodovania o finančných záležitostiach, sa ale nakoniec väčšina únie rozhodla ísť cestou medzivládnej dohody.

Camerona izolácia nedesí

Riziko, že Británia môže byť po nesúhlase s dohodou o zmene rozpočtových pravidiel v budúcnosti mimo kľúčových rozhodovaní únie, britského premiéra Davida Camerona "nedesí".

"Určite ma nevydesilo, že niekedy v budúcnosti nemusíme byť súčasťou určitých záležitostí. A či je lepšie, že sme mimo eurozóny? Na to môžte vziať jed, že áno," povedal Cameron v Bruseli v rozhovore pre BBC.

Euro posilnilo

Euro vzrástlo oproti doláru v reakcii na oznámenie Európskej únie (EÚ), že drvivá väčšina členských štátov je ochotná prijať zmenu rozpočtových pravidiel.

Kurz eura posilnil oproti doláru na 1,3389 USD/EUR zo štvrtkovej úrovne 1,3340 USD/EUR. V priebehu dňa vyskočil kurz európskej meny až na 1,3434 USD/EUR.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka