Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2011 09:17 | Správy | Domáce správy

Zdravotníctvo sa dostáva do normálu: Vláda odvolala stav núdze

Situácia v zdravotníctve sa pomaly dostáva do normálu. Lekári sa postupne vracajú do práce. Vláda sa preto rozhodla núdzový stav skončiť.

Núdzový stav v 16 nemocniciach sa teda od štvrtka končí. Vláda prijala rozhodnutie na skončenie núdzového stavu. To na rokovanie predložil minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

"Postupná realizácia opatrení vyplývajúcich z memoranda vlády k riešeniu požiadaviek lekárskeho odborového združenia v uvedených poskytovateľoch ústavnej zdravotnej starostlivosti dospela do stavu, kedy nie je potrebné naďalej udržovať núdzový stav," vysvetlil Uhliarik.

Vláda ho vyhlásila 28. novembra ako reakciu na krízu v nemocniciach, ktorá vznikla v súvislosti so štrajkom lekárov.

Českí lekári zachránili 91 pacientov

Medzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie (Green Blade 2011), v rámci ktorého bolo na Slovensko vyslaných 25 lekárov z Českej republiky, sa dnes skončilo. Cvičenie súviselo so situáciou, ktorá na Slovensku vznikla po podaní výpovedí viac ako 2400 slovenských lekárov.

"Lekári počas svojho pobytu na Slovensku vykonali 91 urgentných výkonov, kde by bez okamžitej lekárskej starostlivosti došlo k ohrozeniu životov a zdravia slovenských občanov," uviedol poverený hovorca Ozbrojených síl SR Peter Michnica.

 

V slovenských nemocniciach počas núdzového stavu vyvolaného protestom lekárov vypomáhali približne tri desiatky českých špecialistov, predovšetkým chirurgov, traumatológov a anestéziológov. Podľa českého rezortu obrany išlo o špičkových odborníkov v daných odboroch.

Detská fakultná v Bratislave prevzala už 68 podpísaných zmlúv

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave v stredu prevzala 68 nových podpísaných pracovných zmlúv. Traja lekári nové zmluvy nepodpísali a z DFNsP odchádzajú. “Očakávame, že v stredu prinesú lekári podpísaných ešte 14 zmlúv,” uviedla hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Situácia v nemocnici je podľa hovorkyne stabilizovaná, všetky oddelenia a kliniky pracujú v plnej prevádzke.

Univerzitná nemocnica v Bratislave je stálev núdzovom stave

Univerzitná nemocnica v Bratislave má zatiaľ 240 podpísaných pracovných zmlúv. V stredu podľa hovorkyne nemocnice Danice Lehockej do práce nenastúpilo 88 lekárov, v utorok to bolo 177, v pondelok až 330.

Univerzitná nemocnica v Bratislave funguje stále v núdzovom režime, na všetkých oddeleniach a klinikách poskytuje akútnu zdravotnú starostlivosť.

Piati lekári v Banskej Bystrici sa do práce nevrátili

Lekári z Rooseveltovej fakultnej nemocnice, ktorí z nej k 1. decembru v rámci nátlakovej akcie odborov odišli, sa vracajú do práce. "Postupne podpisujeme zmluvy, 99 percent už je podpísaných. Núdzový stav môže byť zrušený," podotkol predseda lekárskych odborov v tejto nemocnici Jozef Baláž. Zo 145 lekárov, ktorí z tejto nemocnice odišli, sa vráti zhruba 140, zvyšní si našli prácu inde.

Nemocnica v Trenčíne už funguje normálne

Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne podpísali nové pracovné zmluvy všetci lekári a nemocnica funguje v normálnom režime. Väčšina lekárov podľa námestníčky riaditeľa nemocnice Terézie Drobnej podpísala zmluvy v pondelok, v utorok ešte dolaďovali nejaké dodatky zmlúv, avšak všetky oddelenia nemocnice už fungujú v normálnom režime a poskytujú komplexnú zdravotnú starostlivosť.

V trenčianskej nemocnici dalo v súvislosti so štrajkom výpoveď 144 lekárov, po vyhlásení núdzového stavu ju 122 z nich stiahlo. I napriek tomu, že všetci lekári, ktorí výpoveď nestiahli, prevzali poverenia na prácu, viacerí lekári nenastúpili 1. decembra do práce a na internom oddelení, gynekologicko-pôrodníckej klinike a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny zabezpečovali len akútnu zdravotnú starostlivosť.

Lekári v Lučenci výpovede stiahli

Protestná akcia lekárskych odborárov sa skončila aj vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Lučenci, kde na podporu odborárskych požiadaviek podalo výpoveď 35 lekárov. Svoje výpovede v stredu všetci stiahli, čo akceptoval riaditeľ nemocnice Július Höffer. Lučeneckí lekári podali výpovede až v októbri, výpovedná lehota by sa im preto končila až 31. decembra.

Prešovská nemocnica už zabezpečuje komplexnú zdravotnú starstlivosť

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) oddnes pracuje v riadnom režime. "Oproti utorku sa situácia vo FNsP  výrazne zlepšila. Kým v utorok do práce nenastúpilo 87 lekárov, v stredu už nemocnica prešla do riadneho režimu. Do práce prišlo toľko lekárov, že všetky oddelenia prešovskej nemocnice už zabezpečujú komplexnú zdravotnú starostlivosť," konštatovala hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková.

Doplnila, že do utorka bola napríklad jedným z najkritickejších oddelení urológia, kde v stredu prišli všetci lekári.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?