Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2011 11:25 | Správy | Domáce správy

Lekári sa do práce nehrnú, s podpisovaním nových zmlúv váhajú!

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave očakávajú, že by sa situácia mohla zmeniť v pondelok.

Nové pracovné zmluvy pre lekárov pripravujú aj v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave. Týkajú sa 85 lekárov, ktorí majú od 1. decembra platné výpovede. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická, personálne oddelenie bolo lekárom v sobotu k dispozícii do 20:00, nikto však zmluvu podpísať neprišiel. V nemocnici očakávajú, že by sa situácia mohla zmeniť v pondelok a lekári prídu nové pracovné zmluvy, ktoré im zabezpečujú vyšší plat, potvrdiť. V Detskej fakultnej nemocnici je situácia pokojná, do služby nastúpili všetci lekári podľa rozpisu.

V Nitre sa lekári vrátia do roboty asi až v utorok

Lekári, ktorí odišli z Fakultnej nemocnice v Nitre, sa do práce vrátia pravdepodobne v utorok, aj keď nemocnica má nové zmluvy pre všetkých lekárov pripravené už dnes. Nemocnica mala v novembri zamestnaných viac ako 230 lekárov, k 1. decembru ich odišlo 47. Podľa námestníka riaditeľa Petra Mondeka si nové zmluvy podpísané riaditeľom príde dnes večer zobrať koordinátor Lekárskeho odborového združenia. V pondelok ich budú podpisovať lekári, do práce tak prídu asi až v utorok.

V nitrianskej nemocnici fungujú podľa Mondeka všetky oddelenia v normálnom víkendovom režime, do práce sa už zapojili aj lekári z Českej republiky. Ich príchod na Slovensko v čase núdzového stavu je výsledkom medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Českou Vláda v podpísanom memorande s Lekárskym odborovým združením lekárom garantuje výraznejšie dodržiavanie Zákonníka práce, zreálnenie platieb zo strany zdravotných poisťovní, ale aj zrušenie transformácie nemocníc a zvýšenie miezd v troch fázach.

V Trnave sa chcú lekári pravdepodobne poradiť s právnikom

Fakultná nemocnica v Trnave má pripravené pre lekárov nové pracovné zmluvy, ktoré im zabezpečujú vyššie platy podľa dohody medzi vládou a Lekárskym odborovým združením. Podľa riaditeľa Gabriela Paveleka zmluvy zatiaľ nikto z lekárov neprišiel podpísať. ,,My máme všetko pripravené podľa pokynov z ministerstva zdravotníctva, len z lekárov zatiaľ neprišiel ani jeden,“ povedal Pavelek. Personálne oddelenie nemocnice je dnes otvorené od 8.00 do 18.00. Nové zmluvy sa budú týkať 190 lekárov.

Z pokynov vedenia lekárskych odborárov vyplýva, že lekári by zmluvy mali podpisovať až po kontrole ich právnikom. V trnavskej nemocnici dnes obnovili činnosť neurologického oddelenia, ktoré bolo od piatku zatvorené pre nedostatok lekárov. Okrem centrálneho príjmu už v obmedzenej miere funguje aj lôžková časť, takže prevážanie pacientov do Galanty nie je potrebné. Sťahovanie pacientov z Galanty podľa Paveleka príde na rad až v priebehu týždňa. Všetky ďalšie kliniky a oddelenia nemocnice fungujú v bežnom víkendovom režime.

Lekári zmluvy nepodpisujú ani v Prešove

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove sa od soboty 3. decembra pracuje na príprave nových pracovných zmlúv pre lekárov.

"Podľa sobotňajších pokynov Ministerstva zdravotníctva od soboty pripravuje personálno-mzdový odbor FNsP J. A. Reimana Prešov nové zmluvy. Zároveň je pre lekárov otvorený aj počas víkendu, no do tejto chvíle sa ani jeden nedostavil k podpisu novej pracovnej zmluvy," konkretizovala hovorkyňa zdravotníckeho zariadenia Renáta Koziaková.

Lekári tak zrejme budú čakať pred podpísaním zmlúv na ich posúdenie Lekárskym odborovým združením.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?