Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2011 10:00 | Správy | Domáce správy

Hasiči, smetiari, kňazi: Plus 300 eur by potešilo aj iné profesie!

Riešenie krízy v zdravotníctve sa zadrhlo na poslednej otázke: Je 300 eur veľa alebo máo? Väčšinu Slovákov by také zvýšenie platu príjemne šokovalo.

Pre mnohých by to bolo dokonca až zdvojnásobenie príjmu. Pre stresovanie pacientov vo verejnosti silnel odpor voči forme protestu, ktorú zvolili štrajkujúci lekári. Tí sa včera nakoniec dohodli na ešte vyššom zvýšení miezd ako 300 eur. „Nás by tristo eur k platu určite potešilo, ale svoju prácu nevnímame ako zamestnanie, ale ako poslanie. My by sme si ľudí za rukojemníkov nevzali,“ zhodli sa zástupcovia ďalších profesií v ankete Nového Času.

Skákali by sme od radosti

Zachraňujú životy takmer každý deň, no ani jeden z nich nepomyslel na to, že by išiel štrajkovať za väčší plat. „Nemôžem predsa štrajkovať a nechať ľudí, keď potrebujú moju pomoc, ja svoju prácu robím pre nich. Ak by mi riaditeľ povedal, že mi dá väčší plat o tristo eur, skákal by som od radosti,“ povedal hasič Marián Žitňanský.

1093673:gallery:true:true:false

„Tristo eur je veľa peňazí, my zarábame okolo 600 - 700 eur mesačne v čistom. Moja tohtoročná vianočná odmena je 40 eur,“ dodal jeho kolega Radoslav Pavlík (36). „Veľakrát sa nám pri výjazdoch stalo, že sme pri požiaroch alebo nehodách zachraňovali práve lekárov. Mali by si uvedomiť, že ak by sme štrajkovali a nezachraňovali, tak mnohí by tu dnes už nemuseli byť," dodal hasič Marián.

Aj moja robota je dôležitá! Jozef Horváth (47) zo Zlatých Klasov pracuje ako smetiar už desať rokov a svoje zamestnanie si váži. Nesťažuje sa ani, že do práce chodí na zmeny. Napriek tomu, že si váži povolanie lekárov, tvrdí, že existujú aj iné nenahraditeľné profesie.

„Naša robota je tiež dôležitá, pretože ľudí zbavujeme odpadkov a špiny z domácnosti. Bez nás by tu všade zavládol neporiadok,“ vraví Jozef. „Svoju robotu mám rád a nad štrajkom som nikdy neuvažoval, proste na to nemám čas. Zvýšenie platu o 300 eur by bolo fajn, ale nám nikto nič také neponúka. Lekári by si to mali vážiť,“ dodal Jozef.

Štrajk lekárov pre platy je trápny „Milí páni a dámy z LOZ. Rozumiem tomu, čo všetko sa potrebuje zmeniť v systéme fungovania tohto rezortu. Všetci vnímame, ako je táto oblasť podhodnocovaná. Ale, nehnevajte sa, je to už trápne, aby ste svoju štrajkovú pohotovosť stavali na otázke vašich platov,“ obrátil sa ešte pred dosiahnutím dohody na lekárov vo svojej prosbe Dušan Berta, rímskokatolícky kňaz z Kozároviec.

„Som kňaz. Nemám pocit, že by som mal ktovieako ľahšiu úlohu než vy. Pracujem s ľuďmi a to je to najnáročnejšie, čo môže človek robiť. Pritom mám mesačný plat 480 eur. Som s ním spokojný, len mi pripadá zvláštne, že ľudia, ktorí sa vložili do služieb dobra, nevnímajú svoju prácu ako poslanie a povolanie a stavajú ju na peniazoch. Ak môžem vysloviť nejaké prianie, tak by to bola prosba, aby ste opäť uvažovali v intenciách svojej nádhernej a dôležitej služby. Len tak si môžete opäť získať svoj kredit u ľudí, ktorí sú na vás odkázaní,“ dodal na záver.

Učitelia by plakali od šťastia! Ani povolanie učiteľa zďaleka nepatrí medzi tie dobre platené. Väčšina z nich však svoju prácu berie ako poslanie. „Masový štrajk učiteľov by spôsobil veľký problém. Doplatili by naň študenti a tí majú zo zákona nárok na vzdelanie. Ja sa cítim za svojich žiakov zodpovedný, chcem ich vychovať,“ povedal Miroslav Hrabovský.

Pri možnosti zvýšenia platu o 300 eur by však učitelia podľa riaditeľa prípadný štrajk nielenže ukončili, ale ako povedal: „Plakali by sme od šťastia!“ Nadšení by boli aj zo stovky! „Aj by som sa za ňu do kostola išiel pomodliť,“ zakončil M. Hrabovský.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Zranený Tomáš sa v nedeľu druhýkrát narodil
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Europarlament. (ilustr. foto)
Aktualizované
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!