Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2011 14:00 | Správy | Domáce správy

Matejko (†4) podľahol rakovine: Kamarátom pomáha z nebíčka

Roky statočne bojoval so zákernou chorobou! Matejko Moravec (†4) mal len rok, keď mu lekári diagnostikovali rozsiahly nádor na mozgu.

Chlapček sa nevzdával a so zákernou chorobou odvážne bojoval. Podstupoval desiatky chemoterapií, série vyčerpávajúcich ožarovaní, absolvoval niekoľko operácií, no vytúžené zdravie mu to neprinieslo. Pred rokom svoj boj s ťažkou chorobou prehral a odišiel do nebíčka. Nový Čas sa mu snažil utrpenie v živote zmierniť a splnil mu niekoľko jeho veľkých snov. Teraz môže tento statočný chlapček prostredníctvom Nového Času pomôcť iným chorým deťom.

Bolo obdobie, keď sme boli v nemocnici na Kramároch niekoľko mesiacov v kuse. Potom nádor prestal rásť a išli sme domov a boli aspoň chvíľu šťastní,“ spomína na náročné obdobie Matejkovho liečenia mamina Erika. Keď bolo chlapčekovi najhoršie, nemohol jesť inak ako cez sondu. Bol taký slabý, že nechodil, nerozprával a zo silných ožarovaní mu vypadali vlásky.


Nový Čas počas celej liečby stál pri statočnom chlapčekovi, plnil mu jeho vytúžené sny, v čom mu výdatne pomáhali obetaví čitatelia. Matejko sníval o hovoriacom papagájovi, ktorého mu poslali chlapci zo Žiliny. Túžil aj po autíčku na diaľkové ovládanie, ktoré mu daroval podnikateľ Jozef Hílek. Statočný bojovník dokonca dostal aj zájazd k moru, ktoré však napokon nikdy neuvidel. „Veľmi sme sa tam tešili aj Maťko, no keď už sme si mysleli, že sa jeho stav zlepšil a budeme môcť vycestovať, vždy sa niečo skomplikovalo,“ hovorí smutne Erika.

Čitatelia zbierali aj financie na jeho ďalšiu liečbu. Keď mal Maťo tri roky magnetická rezonancia ukázala, že zákerný nádor prestal rásť. „Bolo to krásne obdobie. Synčekovi sa tak polepšilo, že začal samostatne jesť, chodiť, rozprávať, priberal a narástli mu vlásky. Bol taký živý a usmiaty... Veľmi sme sa vtedy tešili,“ spomína Matejkova mama.

V lete 2010 sa zdravotný stav najväčšieho bojovníka Slovenska rapídne zhoršil a podľa lekárov chemoterapia už nemala význam. „Jeho snom bolo mať živé zvieratko. Preto sme mu pred Vianocami kúpili zajačika, aby sa opäť usmieval. Povedali sme mu, že živé darčeky nosí Ježiško skôr,“ hovorí Erika so slzami v očiach. Matejko dva dni pred Vianocami zomrel...

„Každý deň si na Maťka spomenieme, hovoríme si, čo by asi teraz povedal, urobil. Veľmi nám chýba, ale my vieme, že je stále s nami. A vďaka projektu Srdce pre deti sa môžeme aj my spolu s Matejkom v nebíčku podieľať na pomoci chorým deťom, pretože dobre vieme, čo tieto rodiny prežívajú,“ uzatvára Erika.

Alex potrebuje špeciálny kočík

Má 3 roky a 23 diagnóz. Alex z Veľkého Krtíša váži len 7 kg, je slepý, nechodí, nerozpráva, trpí detskou mozgovou obrnou a epilepsiou. Alex súrne potrebuje špeciálny kočík, aby mu netŕpli nožičky.

Renátka je odkázaná na pomoc mamičky

Renátka (14) z Levíc je po detskej mozgovej obrne pripútaná na lôžko. Navyše trpí epileptickými záchvatmi, takže mama sa o ňu musí starať 24 hodín denne. Veľmi by im pomohli zdvíhacie zariadenie a špeciálne upravený kočík.

Paťko je od narodenia v nemocnici

Paťko (2) z Nového Mesta nad Váhom žije od narodenia v nemocnici. Pre ťažké ochorenie tenkého čreva musí byť neustále pod lekárskym dohľadom. Rodičia za ním dennodenne dochádzajú, ale túžia mať milovaného synčeka doma. Pomôcť mu môže len náročná operácia v Berlíne.

Ako pomôcť chorým deťom

Pomôžte ťažko chorým deťom na zdravotné pomôcky a lekársku starostlivosť zaslaním darcovskej prázdnej SMS na číslo 871 od 3. decembra do 7. decembra (vrátane). Cena SMS je 5 eur u všetkých operátorov, pričom celú túto sumu darujete na dobrý účel.

Veľká akcia Nového Času

Sme silní, a preto sme sa rozhodli pomáhať! Nový Čas pokračuje v boji na pomoc chorým a deťom v tiesni na Slovensku! Už 5 rokov zverejňujeme osudy malých pacientov a stojíme pri nich v liečbe! Nový Čas pomáha deťom prostredníctvom svojho charitatívneho programu Srdce pre deti, ktorý spravuje v spolupráci s Nadáciou Pontis. Pomôcť môžete aj vy! Prostredníctvom darcovskej SMS v hodnote 5 € na číslo 871.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?