Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2011 11:42 | Správy | Domáce správy

Vieme, čo jedia naše deti? Hydina z dovozu má otázny pôvod

Podľa prieskumu Únie hydinárov Slovenska len päť percent hydiny v školských jedálňach pochádza zo Slovenska, zvyšok je z dovozu.

Väčšina hydinového mäsa, ktoré dostávajú na tanieri školáci v zariadeniach školského stravovania, pochádza zo zahraničia a kvalita tohto mäsa je otázna. Vyplýva to z prieskumu Únie hydinárov Slovenska, ktorý hydinári uskutočnili v 583 školských jedálňach v Nitrianskom kraji.

„Naše zistenia sú horšie, ako boli očakávania. Iba 30 z nich nakupuje hydinové mäso priamo od slovenských výrobcov, čo predstavuje podiel päť percent,“ povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Prieskum hydinári uskutočnili v Nitrianskom kraji, pretože v tomto kraji majú svoje prevádzky dvaja slovenskí spracovatelia hydiny. „Predpokladáme, že v ostatných krajoch je tento podiel ešte nižší,“ povedal Karol Ponesz, generálny riaditeľ spoločnosti Hyza, a.s. Topoľčany.

Hydinári tvrdia, že školské jedálne tým, že uprednostňujú hydinu z dovozu, ponúkajú školákom hydinu od rôznych sprostredkovateľov, veľkoobchodov a obchodných reťazcov, ktorí ponúkajú nekvalitné výrobky, čo preukázali kontroly a rozbory veterinárov. Ponesz uviedol, že mnohé výrobky boli v minulosti dokonca stiahnuté z predaja. Niektoré jedálne si pritom myslia, že nakupujú hydinu od slovenských spracovateľov, ide pritom o prebalenú hydinu, ktorá pochádza zo zahraničia, napríklad z Brazílie, Rumunska či Poľska, a len dovozca je slovenský.

Financií je dosť

Hydinári preto vyzývajú rodičov, aby viac dbali na to, čo jedia ich deti. To, že 30 zariadení školského stravovania sa vie zmestiť do cenových a kvalitatívnych noriem, stanovených ministerstvom školstva, podľa nich svedčí, že jedálne sú schopné kupovať slovenskú hydinu, ktorá je kvalitná. Podľa Molnára je totiž zdravšia a pod kontrolou viac ako zahraničná hydina, u ktorej je približne 60 percent problematických.

Slovenskí spracovatelia pritom dodávajú až 90 percent čerstvého hydinového mäsa, ktoré vedia doviezť do 24 hodín. „Chladená hydina je oveľa kvalitnejšia ako mrazená,“ uviedol Ponesz. Hydinári tvrdia, že mrazená hydina z dovozu má otázny pôvod, čas porážky a nízka cena, ktoré je lákadlom, musí znamenať aj nízku kvalitu, čo v minulosti preukázali aj výsledky kontrol.

Únia hydinárov Slovenska bude preto zobrazovať na webovej stránke, zoznam školských jedální, ktoré nakupujú slovenské kuracie mäso.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle