Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2011 10:00 | Správy | Domáce správy

Prešovský primár o štrajku lekárov: Do roboty pôjdem aj bez príkazu

Záhadná choroba! Napriek tomu, že vo viacerých nemocniciach panuje núdzový stav, niektorí lekári do práce neprišli. Vyhovorili sa na práceneschopnosť.

Ohrození pacienti čakajú na operácie. V Košiciach mnohí lekári považujú 300-eurové zvýšenie platu za seriózne a výpovede stiahli. Výpovede včera stiahlo 276 lekárov. Vo výpovedi však naďalej ostáva 636 doktorov z celkového počtu 1 339. Aká bola situácia v nemocniciach?

Prešovský primár: Do roboty prídem i bez príkazu

Až 75 lekárov z prešovskej fakultnej nemocnice včera ochorelo. Takmer všetci patria medzi 142 zdravotníkov, ktorí dali výpoveď. Popoludní v nemocnici, ktorú chce opustiť skoro polovica z 330 lekárov, zasadala aj Bezpečnostná rada Obvodného úradu. „Všetci lekári, ktorí podali výpoveď, dostali príkaz, aby zajtra nastúpili do zamestnania,“ uviedla Jana Jurašeková, námestníčka riaditeľa.

Jeden z lekárov, ktorý podal výpoveď a včera nemal byť v práci, lebo bol po službe, je primár traumatológie Jozef Bujňák. Chod jeho oddelenia je však ohrozený. Z osemnástich lekárov prišli do roboty piati. „Tiež som dostal príkaz na nastúpenie do práce, ale do roboty by som prišiel, i keby som ho nemal. Pracujem tu 19 rokov, som primárom, a preto cítim zodpovednosť za chod traumatológie. Ak nás však zostane len päť, neviem, dokedy to vydržíme. Traja totiž mávajú denne službu a po nej by mali mať voľno. Obávam sa, či naše oddelenie nezrušia,“ uviedol primár, ktorý už včera musel zrušiť plánované výkony a na traumatológii ošetrovali len akútne prípady.

Bratislava: Lekári neprišli, sú práceneschopní

Väčšina lekárov, ktorí podali výpovede, avizovala zdravotné problémy a absolvujú vyšetrenia. Z celkového počtu 1 400 lekárov Univerzitnej nemocnice Bratislava zatiaľ evidujú 453 podaných výpovedí. Zuzana (20) z Levíc je v deviatom mesiaci tehotenstva, verí, že jej dieťatko príde na svet v poriadku. „Prišla som sem v pondelok, už prenášam. Zatiaľ je všetko v poriadku, lekári sú milí. V stredu som dostala vyvolávačku, dúfam, že keď porodím, lekári tu budú, už som počula aj také informácie, že ich veľa nenastúpi,“ tvrdila budúca mamička. Na klinike chirurgie boli včera len prednosta a primár. „Ostatní lekári majú buď náhradné voľno za nadčasy, alebo sú na péenke. O pacientov, ktorí sú hospitalizovaní, je postarané. Plánované operácie sú odložené,“ uviedol lekár.

Rovnaká situácia bola anj na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. „Všetci, čo dali výpoveď, nenastúpili. Je nás tu málo, ale zatiaľ to zvládame. Neviem si však predstaviť, čo by bolo, keby havaroval autobus,“ vysvetlil prednosta kliniky Milan Májek. Na neurochirurgii na Kramároch sa ďalej operuje. „Zvládame to normálne. Operuje sa, lekári majú služby a príslužby. Všetci, ktorí dali výpoveď, boli v stredu chorí,“ tvrdil doktor z neurochirurgie.

Košický doktor: 300 eur je férová ponuka!

V druhej najväčšej nemocnici na Slovensku, v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, sa včera riaditeľ Tomáš Sieber poďakoval lekárom za seriózny prístup a ochotu nájsť kompromis. Postupne totiž stiahlo výpovede až 228 odborníkov a platných je len 10 výpovedí! Výpoveď sa rozhodol stiahnuť lekár oddelenia Štefan Ivanecký: „Išlo nám v prvom rade o to, aby zdravotníctvo bolo funkčné a aby sa zbytočne nepredávalo. V memorande, ktoré došlo, vláda v podstate splnila naše požiadavky,“ povedal. „Mne sa tých 300 eur zdá ako férová ponuka, ale aj ostatné jeho body považujem za prijateľné. Každý je predsa potenciálnym pacientom, nechceme nikoho ohroziť.“

Od januára bude tento skúsený lekár zarábať 1 540 € v hrubom. Výpoveď podal pre dlhodobé odsúvanie riešenia stavu zdravotníctva. „Vždy sú iné dôležitejšie veci, ktoré vláda rieši. Bolo nutné upozorniť konečne na zdravotníctvo. Naše platy boli zmrazené, ale ceny stále rastú. Máme náročné zamestnanie. Musíme byť prístupní nepretržite, vzdelávať sa. Máme zodpovednosť za životy ľudí,“ argumentoval. Problémy nemocníc sa podľa neho zanedbávali. No lekári, zvlášť na urgentnom príjme, musia urobiť vždy maximum na záchranu života. „Peniaze, ktoré majú ísť do zdravotníctva, sa tam často nedostanú. Ale toho pacienta nemá prečo zaujímať, že je pokazený rӧntgen alebo nefunguje cétečko. Musíme ošetriť každého, kto k nám príde,“ dodal. Situácia sa zlepšuje aj v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach.

Liptovský Mikuláš: Porušili zákon

V nemocnici metropoly Liptova nenastúpilo do roboty devätnásť lekárov, z toho 10 na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, 7 chirurgov a dvaja traumatológovia. Riadením nemocnice je poverený Ivan Rusnák. „Postup lekárov vnímam ako skupinovú dohodu. Chceli sa pravdepodobne vyhnúť prevzatiu nariadení o núdzovom stave. Porušili zákon a budem postupovať v rámci legislatívy,“ povedal Rusnák. Situácia nespôsobila žiadne komplikácie, zariadenie komunikuje aj s ružomberskou nemocnicou. Primárka OAIM Mária Buffová prišla do práce so zápalom pľúc až napoludnie. „Doteraz to vyzeralo, ako keby sme hrach o stenu hádzali. Museli sme pristúpiť až k takémuto kroku, aby si nás všimli,“ stručne reagovala primárka.

Banská Bystrica a Žilina: Vykašľali sa aj na deti

Neistota vládne v oboch banskobystrických nemocniciach. Viacerí lekári nenastúpili do práce. Pod ich zdravie sa vraj podpísalo počasie na proteste. Neistotu prežíva aj Peter, ktorý čaká na operáciu oka. „V nemocnici ma prijali v stredu. Dnes ma čaká zákrok. Už raz mi operáciu odložili, mám strach, aby sa to neopakovalo,“ dodal Peter. Viacerí lekári ochoreli. „Neviem počty, ale sú vysoké,“ povedal Jozef Baláž, predseda lekárskych odborov v Rooseveltovej nemocnici. V Detskej nemocnici je vo výpovednej lehote 32 lekárov. Niektorí z nich v stredu neprišli. „Týka sa to lekárov z chirurgie, kde je pre výpovede najvážnejší stav. Situáciu preto budeme riešiť lekármi z externého prostredia,“ povedal riaditeľ Ján Nosko. V Rooseveltovej nemocnici vydal príkazný list, ktorým ukladá pracovnú povinnosť zamestnancom. „O probléme zvýšenia chorobnosti zatiaľ neviem. Snažíme sa, aby od štvrtka všetko fungovalo,“ povedala Ružena Maťašeje, hovorkyňa nemocnice.

Vo Fakultnej nemocnice v Žiline nespravili v stredu ani jednu operáciu. Z 21 anestéziológov do práce nastúpili piati, z toho štyria sú vo výpovedi. Aby fungovalo všetko tak, ako má, je potrebných šestnásť anestéziológov. „Situácia je kritická. Bez týchto lekárov sa operovať nedá. Dokážeme zabezpečiť iba urgentnú starostlivosť,“ informoval lekár Branislav Serva. „Napätie je enormné, pociťujeme obrovský tlak,“ dodal. V žilinskej nemocnici ostáva vo výpovedi 90 z 230 lekárov. Podľa našich informácií pracovné povinnosti neplnila ani polovica lekárov! Mnohí v stredu nenastúpili do práce, zobrali si PN-ky alebo OČR-ky. Rovnakú situáciu očakávajú aj zajtra. „Mám od kolegov, ktorí sú mimo nemocnice, prísľub, že sa vieme zmobilizovať,“ dodal primár chirurgického oddelenia Rastislav Johanes.

Trenčín: Pracujú aj tí, čo podali výpovede

Trenčianska nemocnica fungovala bez obmedzení. Robili aj tí lekári, ktorí si podali výpovede. V pôrodnici, o ktorej sa hovorilo, že pre štrajk prestane fungovať, rodili dve mamičky cisárskym rezom a ďalšie prirodzene. „Ani sme si nevšimli, že je štrajk,“ povedala mamička Petronela, ktorej sa včera narodila dcérka Patrícia. „Situácia je stabilizovaná. Robíme všetky výkony, ktoré sme mali robiť,“ uviedol Peter Kaščák, primár pôrodnice.

Výpovede ráno nestiahlo 51 lekárov, poobede ich už bolo iba štyridsať. Lekári ošetrovali pacientov aj na úrazovke. „Od rána sme prešli už štyri ambulancie, vravia nám, že nepatríme sem, treba ísť tam, ale tvrdia, že neštrajkujú,“ posťažoval sa iba Tichomír Savič, ktorý prišiel do nemocnice s chorým kamarátom Milanom Stupárom.

Trnava: Lekárov hľadá polícia, pracujú na príkaz

„Čo nám prikázali, to budeme plniť. Nič iné nám nezostáva, len poslúchať. Dostali sme príkazy, kde sa jasne hovorí, že do práce musíme nastúpiť, inak budeme stíhaní,“ povedal Patrik Princ, lekár traumatológie. Lekári sa cítia už unavení a vyčerpaní. Na oddeleniach cítiť strach a paniku. „Je ťažké sa k niečomu vyjadrovať, no výpovede nestiahneme a naďalej budeme za svoje práva bojovať,“ opísal situáciu Princ.

V trnavskej nemocnici bolo včera 64 lekárov, ktorí svoje výpovede nestiahli. „Tým lekárom, ktorí boli v práci, sme doručili osobne príkazy, kde sa hovorí, že musia nastúpiť do práce,“ povedal Gabriel Pavelek, riaditeľ nemocnice. Včera tu chýbalo 21 lekárov, dvanástim z nich polícia písomný príkaz doručí domov a deviatim lekárom sa príkazy nepodarí doručiť vzhľadom na to, že ich trvalé bydliská sú mimo Trnavského kraja. Riaditeľ nemocnice bude neuposlúchnutie príkazu prísne trestať. Lekári sú dnes odhodlaní štrajkovať väzenskými páskami, ktoré budú mať na rukávoch bielych plášťov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc