Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2011 16:26 | Správy | Domáce správy

Lekári na Kramároch skrývajú nervozitu, pacienti sú zatiaľ pokojní

Kým na pacientoch paniku nebadať, lekári na bratislavských Kramároch sú nervózni. Situácia sa začína vymykať spod kontroly.

Hoci pacienti v bratislavskej nemocnici na Kramároch sú zatiaľ pokojní a výrazné zmeny v zdravotnej starostlivosti nezaznamenali, nervozita medzi lekármi je citeľná. Zhromažďujú sa na chodbách a pred nástenkou so zverejnenými zoznamami mien, na ktoré sa vzťahuje pracovná povinnosť v dôsledku vyhláseného núdzového stavu, a diskutujú.

"Videl som správy, že nejaký Liptovský Mikuláš. Aký Liptovský Mikuláš?" kričí do telefónu doktor v strednom veku. Dnes vyšla informácia, že vedenie nemocnice s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši zvažuje po konzultácii s okresným prokurátorom podanie trestného oznámenia na skupinu lekárov vo výpovednej lehote, ktorí dnes ráno nenastúpili do práce.

Aj na Kramároch sa však časť lekárov snaží vyhnúť nástupu do práce práceneschopnosťou. "Podľa mňa to už prestali koordinovať, vymklo sa to spod kontroly," hovorí doktor dvom kolegom v bielych plášťoch.

"To sú tie zoznamy lekárov?"
pýta sa ďalší pred nástenkou. Reakcie na otázku, či sú ochotní povedať o situácii v nemocnici pár viet, sú chladné. "Však vidíte," konštatuje lekárka a urýchlene odchádza. "My sa k tomu nebudeme vyjadrovať. Opýtajte sa vedenia nemocnice," konštatuje dvojica lekárov a dôrazne dáva najavo, že prítomnosť reportéra nie je vítaná.

O niečo zhovorčivejší je nemocničný personál. "Na centrálnom príjme zatiaľ všetko funguje normálne. Neviem, čo bude ďalej, to závisí od doktorov," priznáva sanitárka.

Pacientka z urológie hovorí, že zdravotná starostlivosť je zatiaľ rovnaká ako počas predchádzajúcich dní, zmenenú atmosféru však cítiť. "Na chodbách vidíte menej lekárov. Menej operujú. Keď som ja bola na operácii minulý týždeň, bolo nás v tej 'čakacej miestnosti' šesť. Teraz priviezli na oddelenie len jedného - dvoch, čo asi operovali včera," hovorí. "U nás na neurochirurgii všetko funguje normálne. Aspoň ja som si nič nevšimol," dopĺňa ju pacient Richard.

Kam zmizli doktori? Na chodbách ich je menej

Atmosféra v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) pôsobí na prvý pohľad pokojnejšie, hoci tu stále evidujú výpovede 90 ich z 274 lekárov. Ani tu však nikto nechce hovoriť pre médiá. "Obráťte sa na hovorkyňu," odkázala nás mladá lekárka.

Pacienti zatiaľ problémy neevidujú. "My sme boli na rehabilitácii. Tam je všetko rovnaké ako predtým. Ešte máme dva termíny a ostali nám, nemenia sa. Máme normálne prísť," hovorí žena s asi desaťročným chlapcom.
Tínedžerka, ktorá je v nemocnici spolu s paňou v strednom veku pre vyšetrenie na krčnom oddelení, hovorí, že prebehlo normálne. "Nemyslím, že by sme čakali dlhšie ako zvyčajne. Ale zdá sa mi, že po chodbách chodí menej doktorov," hovorí pani.

Ako priblížil nemenovaný lekár z bratislavskej detskej nemocnice, lekári, ktorí neprišli, oznámili svojim nadriadeným, že sa cítia zle a neprítomnosť by tak mali ospravedlniť práceneschopnosťou. Lekárske odbory v noci prostredníctvom svojich komunikačných kanálov vyzvali lekárov vo výpovediach, aby sa okamžite ozvali koordinátorom. Zároveň zverejnili manuály, ako postupovať v prípade povolania do práce v rámci núdzového stavu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Patrícia bola účastníčkou Farmy 13.
Foto
Veľká RADOSŤ mladej farmárky: Prišlo nám do života šťastie z nebies! FOTO ako dôkaz
Dorazila Flašíkova exmanželka Monika Beňová v sprievode svojho syna Martina či Robert Kaliňák.
Foto
Netradičný pohreb mediálneho mága Flašíka († 66): Rozlúčiť sa prišla aj exmanželka Beňová a zástup politikov
Foto
Cibulková jasá od radosti: Pozrite, čo predviedla dcéra Ninka!
Americký prezident Joe Biden.
Biden by mal zatlačiť na Izrael: Žiadajú ho o to demokrati z americkej Snemovne reprezentantov
Martine Schindlerovej hudobnú novinku produkoval človek, ktorý spolupracoval aj so svetoznámym raperom.
Foto
Sexica Schindlerová má za sebou priam svetový počin: Aha, čo speváčku spája so Snoop Doggom!
Ilustračné foto
Podľa Rakúska je rozšírenie EÚ obrovský úspech: Optimálne využili jej hospodársku spoluprácu
Slovenský raper Michael Kmeť (37) alias Separ
Foto
Raper Separ rozbieha nový biznis ďaleko za hranicami: Na odľahlom mieste sa črtá poriadny LUXUS
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Ukrajina hlási požiare a zranených: Rusko opäť útočili dronmi
Archív
Peniaze za rekonštrukciu budovy stále neprišli: Dokedy bude budova Najvyššieho súdu čakať?
Agáta Hanychová sa vysmievala z plastiky Dary Rolins.
Hanychová si robila srandu z plastiky Dary Rolins, keď vtom... Agáta, toto je ešte väčší trapas
Foto
Luka Radivojevič o senzačnom postupe mladíkov do semifinále MS: Po mítingu sme sa...
(ilustr. foto)
Vlani zomrelo na cestách trinásť cyklistov: Celkový počet nehôd je však oveľa vyšší!