Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2011 13:54 | Správy | Domáce správy

Uhliarik oslovil personálne agentúry: Chystá nábor zahraničných lekárov

Zdravotná starostlivosť u nás bude zabezpečená aj po 1. decembri. Po rokovaní parlamentného zdravotníckeho výboru to uviedol minister Ivan Uhliarik.

"Práve preto sa v niektorých rizikovejších obvodoch vyhlásil núdzový stav," povedal minister. Uhliarik lekárov upozornil, že na sťahovanie výpovedí majú čas iba do stredy. Ak vláda v rámci núdzového stavu nevyhodnotí, že odchádzajúcich lekárov potrebuje aj naďalej, ich výpoveď sa stane platnou a z nemocníc odídu. Je pritom dosť možné, že ich zdravotnícke zariadenia ďalej potrebovať nebudú, minister totiž potvrdil, že vláda uvažuje nad rušením a zlučovaním oddelení, ale aj nad zatváraním celých nemocníc. O prácu by tak neprišli iba lekári, ale aj ďalší zamestnanci, ako napríklad sestry. "Toto asi nie je tá systémová zmena, ktorú odborári chceli," pýtal sa Uhliarik.

Aktuálne vláda uvažuje, že pracovnú povinnosť bude nariaďovať iba lekárom, ktorí dali výpovede, hoci by mohla povolať aj iných. Ak sa rozhodnú, pre ktorých lekárov by mala platiť pracovná povinnosť, tí sa to samozrejme musia dozvedieť cez miestny obvodný úrad. Ak by pracovnú povinnosť odmietli, hrozia im sankcie. Minister však verí, že k takejto situácii nepríde. Uhliarik rokoval o pomoci aj s českým a ukrajinským ministrom zdravotníctva. Detaily ich pomoci dohadujú. Jeho rezort oslovil aj personálne agentúry a pripravuje nábor lekárov v zahraničí. "V prvom rade sa však chcem dohodnúť s našimi lekármi," skonštatoval minister.

Podľa Viliama Novotného (SDKÚ-DS) sa však bude rokovať s lekármi a nie so šéfom Lekárskeho odborového združenia Marianom Kollárom. Už v utorok o 16.00 by pritom mala s lekármi nemocníc, ktorých sa týka vyhlásenie núdzového stavu, rokovať premiérka.

Uhliarik prosí české ministerstvo zdravotníctva o pomoc

České ministerstvo zdravotníctva dostalo v pondelok popoludní písomnú žiadosť slovenského ministra zdravotníctva o možnú spoluprácu pri poskytnutí ľudských zdrojov.

Obaja ministri v pondelok aj krátko telefonicky hovorili. Možnosti českého ministerstva sú však obmedzené, pretože je zriaďovateľom iba niekoľkých nemocníc v Česku.

"Rozhodne sme pripravení ponúknuť týmto lekárom možnosť, aby mohli na výzvu Slovenskej republiky zareagovať. V tejto chvíli však nemáme podrobnejšie informácie ani špecifikáciu požiadavky," informoval riaditeľ komunikačného odboru českého ministerstva zdravotníctva Vlastimil Sršeň.

Maďari žiadosť o pomoc dostali

Maďarské ministerstvo národných zdrojov potvrdilo prijatie žiadosti slovenského rezortu zdravotníctva o pomoc pre prípad krízovej situácie v slovenských nemocniciach.

"Úradu štátneho tajomníka ministerstva národných zdrojov zodpovedného za zdravotníctvo bola doručená požiadavka pána ministra Ivana Uhliarika. Úrad sa ňou bude urýchlene zaoberať," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré zatiaľ bez detailov prípadnej pomoci poskytol komunikačný odbor rezortu.

Maďarské médiá pripomínajú, že podobne ako na Slovensku, aj v Maďarsku hrozí masový odchod lekárov pre nespokojnosť so mzdami. Kým na Slovensku môžu lekári zo zdravotného systému zmiznúť masovo už tento štvrtok, v Maďarsku to môže nastať v marci.

Podľa viacerých zdrojov sú platy maďarských lekárov v súčasnosti o 20-70 percent nižšie než platy ich slovenských kolegov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený