Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2011 10:52 | Správy | Domáce správy

Dodatky nikto nepodpisuje, tvrdí LOZ, ale je to naozaj pravda?

Na stránke Lekárskeho odborového združenia si lekári radia, aby sa zdržiavali spolu a nepodpisovali nič, dokonca ani operačné nálezy.

Lekári v štátnych nemocniciach, kde padla väčšina hromadných výpovedí, by mali v týchto hodinách dostávať na podpis dodatky, ktoré by im mali garantovať budúcoročné zvýšenie platov v priemere o 300 eur. V závislosti od toho, koľko lekárov ich akceptuje a stiahne výpoveď, bude Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodovať o prispôsobení opatrení v nemocniciach, prípadne vláda bude rozhodovať o vyhlásení núdzového stavu.

Tá sa v pondelok opäť zíde na mimoriadnom rokovaní a bude hovoriť o kríze v zdravotníctve.

Dodatky podľa informácií na stránke Lekárskeho odborového združenia odmietajú lekári podpísať, čo by znamenalo, že trvajú na svojich výpovediach. "Nikto to nepodpisuje a podpisujú Petíciu na podporu LOZ. Máme už overené informácie z Banskej Bystrice, Prešova, Nitry, DFN Bratislava, Kramárov, Liptovského Mikuláša, Spiškej Novej Vsi, Vyšných Hágov, Žiliny a ďalšie informácie prichádzajú," píše sa na ich webe. TASR tieto informácie v spomínaných nemocniciach preveruje. Lekári okrem toho na utorok 29. novembra plánujú celoslovenské stretnutie pred banskobystrickou Rooseveltovou nemocnicou.

Ministerstvo zdravotníctva SR je prekvapené, že lekárski odborári nechcú, aby lekári v nemocniciach zarábali o 300 eur viac na budúci rok. "Odborári tak dávajú prednosť ohrozovaniu zdravia detí a pacientov na Slovensku. Podľa informácií ministerstva sú lekári v nemocniciach vystavení obrovskému tlaku odborárov, aby nepodpisovali zvýšenie platov lekárov, napriek tomu mnohí z nich dodatky podpísali," reagovala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. O presných číslach chce ministerstvo informovať potom, ako zosumarizuje údaje zo všetkých nemocníc.

Lekári sa vzájomne hecujú, aby vyššie platy neprijali

Milí lekári, v týchto dňoch ste skutočná elita národa! Ďakujeme Vám! Vydržte! Pre seba! Pre nás! Pre naše deti! Táto vláda to už nerozchodí a žiadna budúca sa neopováži Vás prehliadať a ísť proti Vám! Robíte tejto spoločnosti obrovskú službu!!!, aj takéto odkazy si lekári medzi sebou posúvajú na stránke Lekárskeho odborového združenia. Zároveň svojich kolegov vyzývajú, aby nepodpisovali dodatky k pracovným zmluvám garantujúce od decembra zvýšenie ich platu v priemere o 300 eur, ktoré im od rána dávajú riaditelia štátnych nemocníc. "Nedáme sa kúpiť za 300 eur, ...nepodpísali sme, nikto, ani tí, ktorí výpovede nedali....", píše sa ďalej na stránke.

Lekári si zároveň navzájom radia, aby v súčasnosti nechodili sami a zdržiavali sa spolu. "Musíme stráviť celý deň naozaj spolu v jednote, najlepšie aj v jednom priestore. A ak niekto príde, tak nech predstúpi pred nás všetkých, vypískame ho," radia lekári svojim kolegom. "Treba si uvedomiť, že počítajú s tým, že sa im podarí akokoľvek podrazácky nahrabať aspoň 20 % lekárov z nás vo výpovedi. Toto číslo by im mohlo stačiť na to, aby to akože ustáli a dokázali to niekoľko dní po 1. decembri utiahnuť," obávajú sa lekári. Zároveň svojich kolegov vyzývajú, aby radšej nepodpisovali vôbec nič, "ani operačný nález a ani dekurz".

Ministerstvo zdravotníctva SR poslalo do štátnych nemocníc príkaz ministra, na základe ktorého sú ich riaditelia povinní zdvihnúť v budúcom roku plat všetkým lekárom v priemere o 300 eur. Tento príkaz je v zmysle memoranda podpísaného premiérkou Ivetou Radičovou. Minister zároveň vydal príkaz, aby v pondelok v dopoludňajších hodinách riaditelia nemocníc dali každému lekárovi dodatok k pracovnej zmluve, ktorý im zvýšenie platov garantuje. Lekári, ktorí sú vo výpovedi, by ich následne mali stiahnuť.

V závislosti od toho, koľko lekárov zvýšenie mzdy akceptuje a stiahne výpoveď, bude ministerstvo zdravotníctva rozhodovať o ďalších krokoch, prípadne vláda o vyhlásení núdzového stavu. Kabinet by sa mal zísť dnes o 18:00. Podľa predchádzajúcich vyjadrení by mal predložiť trvalé riešenie situácie v slovenských nemocniciach, v ktorých je podľa posledných zverejnených informácií podaných okolo 2 000 výpovedí lekárov, teda plán B.

Alternatívnymi riešeniami sú napríklad zlučovanie oddelení, ale v niektorých prípadoch možno aj úplné zrušenie nemocníc. Viacerých chýbajúcich lekárov by mohli nahradiť ich kolegovia zo zahraničia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia