Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2011 10:39 | Správy | Domáce správy

Memorandum lekárov: V čom sa líši od premiérkinho?

Lekárski odborári zverejnili návrh svojho memoranda, ktorým by podľa nich vláda mala reflektovať ich požiadavky.

Ako vyplýva z porovnania oboch materiálov, je medzi nimi vyše desať väčšinou technických rozdielov. Najväčšie rozpory sú v riešení platov lekárov. Kým odbory žiadajú od budúceho roka navýšenie základne mzdy na úroveň 1,25 až 2,5 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve podľa dosiahnutého vzdelania a dĺžky praxe, vláda im ponúka 1,17 až 1,73 násobok priemernej mzdy. Tá bola vlani 769 eur. Lekári okrem toho žiadajú aj ďalšie zvýšenie od roku 2013, a to na 1,5 až 3,0 násobok priemernej mzdy.

Podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) sa po poslednom piatkovom (25.11.) rokovaní s vládou nič zásadné v napĺňaní ich požiadaviek nezmenilo. "Ich ponuka ohľadom zvýšenia ostala prvá a posledná... Skúsenosť so zvyšovaním našej odmeny v nemocniciach nás učí, že akonáhle dôjde k zvýšeniu základného platu príde k zníženiu všetkých nenárokovatelných zložiek mzdy, preto sme presadzovali také zvýšenie, ktoré bude rátať už dopredu s tým, že zamestnávateľ zníži nenárokovatelné časti mzdy," napísalo LOZ na svojom webe s tým, že ich nechcel nikto počúvať. Garancia príkazu ministra, ktorý mal riaditeľom nemocníc prikázať, aby tak neurobili, odborom nestačila, ako poukázali ministri sa menia.

Lekári tiež žiadali garanciu zakotvenia zvýšenia miezd v pracovných zmluvách už od decembra. "Vraj na to nemajú. Tu sme sa tiež nedohodli, lebo keď sme videli absolútnu neochotu pri spravodlivej odmene, nevidíme dôvod na ďalšie ústupky z našej strany. Hlavne keď nám nato, aby nás rozvrátili boli ochotní riaditelia nemocníc už pred mesiacom ponúknuť aj 900 eur navyše. Takže nech nehovoria, že na to nemajú. Nie je to pravda," skonštatovali odbory. Poznamenali, že napriek osemhodinovému rokovaniu neustúpila vláda ohľadom výšky "spravodlivej" odmeny ani o krok.

Vláda chce v pondelok priniesť plán B

Návrh lekárskeho memoranda vláda odmietla, jej memorandum podpísané šéfkou kabinetu sa v súčasnosti distribuuje do nemocníc. Radičová vyzvala a poprosila lekárov, aby si ho prečítali a zvážili, či požiadavky, ktoré formulovali, vláda splnila alebo nie. "A prosím ich, aby sa vrátili do svojich nemocníc," doplnila. Zároveň avizovala, že na každého lekára, ktorý nastúpi 1. decembra do práce, sa bude vzťahovať vládne memorandum. To počíta s rastom mzdy v priemere o 300 eur.

Napätie, ktoré vzniklo v súvislosti s odborárskou akciou hromadných výpovedí lekárov, už pocítili aj pacienti. V mnohých nemocniciach dochádza alebo sa avizuje odklad plánovaných operácií. Viaceré zariadenia okrem toho oznámili, že budú mať problém aj so zabezpečením akútnej lekárskej starostlivosti. Vláda chce v pondelok predstaviť plán B, ten by mal priniesť trvalé riešenie situácie. Nevylučuje sa pritom zrušenie niektorých nemocníc. Po avizovanom núdzovom stave v zdravotníctve kabinet zatiaľ nesiahol. Ten sa po sobotnom (26.11.) mimoriadnom rokovaní zíde opäť v pondelok (28.11.).

K 1. októbru tohto roka podalo po vzore českých kolegov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Vo výpovedi je stále asi 2000 lekárov. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Vláda reagovala na tieto požiadavky návrhom memoranda, odbory ho však neprijali a pripravili vlastné memorandum.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!