Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2011 19:08 | Správy | Domáce správy

Prezident Gašparovič: Vláda nemôže lekárom ustúpiť

Vláda nemôže podľa prezidenta Gašparoviča ustúpiť požiadavkám lekárov, ktorí sa ich naplnenie snažia dosiahnuť prostredníctvom hromadných výpovedí.

"Ja s tým súhlasím," vyhlásil po skončení dnešného rokovania Bezpečnostnej rady SR s tým, že ich požiadavky nie sú adekvátne. Zvolanie rady avizovala premiérka Iveta Radičová potom, čo vláda v piatok (25.11.) nedospela k dohode s lekárskymi odbormi. Hneď po rokovaní Bezpečnostnej rady SR sa začalo mimoriadne rokovanie kabinetu, ktorý sa zaoberá otázkou vyhlásenia núdzového stavu pre krízovú situáciu v zdravotníctve.

Bezpečnostná rada podľa slov najvyššieho ústavného činiteľa zvážila súčasnú situáciu, či sa však na niečom dohodla, nekonkretizoval. "Zaoberali sa možnosťou vyhlásenia núdzového stavu s tým, že ak minister predloží ešte niektoré návrhy a možnosti, tak môže ešte vláda na tomto zasadnutí prijať niektoré nové rozhodnutia," ozrejmil. Priblížil, že sa napríklad uvažuje o možnosti lekárskej výpomoci zo zahraničia. Pokiaľ sa vláda rozhodne, že vyhlási núdzový stav, ten by mal na Slovensku začať platiť od 29. novembra a trval by do 27. februára 2012, ale kabinet ho môže kedykoľvek zrušiť.

"Som presvedčený, že lekári okrem tých, ktorí tak dogmaticky chcú presadzovať niečo, čo nie je možné, si uvedomia situáciu, ktorá je nebezpečná pre ľudí," povedal Gašparovič. Poznamenal, že súčasný stav nie je výhodný ani pre lekárov, keďže stratia veľké výhody. Pokiaľ by došlo k núdzovému stavu, lekári by podľa piatkových vyjadrení ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika museli nastúpiť do práce pod hrozbou trestného stíhania. V opačnom prípade im môže hroziť pol roka až tri roky väzenia. Lekári by počas núdzového stavu mali robiť za 70 percent mzdy. Hlava štátu je preto presvedčená, že lekári výpovede stiahnu a prijmú kompromis ponúkaný vládou.

Požiadavky na vyššie platy lekárov ľudí rozčuľujú

Tým, že sa požiadavka na zvýšenie platov lekárov v súčasnosti najčastejšie objavuje v súvislosti s ich protestom, vytvára medzi ľuďmi zlú krv. Myslí si to sociologička Sylvia Porubänová. "Veľmi často sa z požiadaviek lekárov vyberá práve mzdová požiadavka. Robí to zlú krv medzi ľuďmi, keďže vieme, aké sú mzdy v regiónoch," uviedla pre TASR Porubänová. Čím viac sa pritom podľa nej bude blížiť 1. december, vcítenie sa ľudí do situácie lekárov bude postupne nahrádzať obava o vlastnú zdravotnú starostlivosť.

"Sympatie ľudí sa tak môžu zmeniť na nesympatie," dodala Porubänová. Pre ľudí na Slovensku je to pritom podľa nej nová situácia, nemajú skúsenosti s takýmito štrajkami. Otázne je preto aj to, ako dlho dokážu protest zvládať samotní lekári. So štrajkami a takýmito formami boja o svoje požiadavky nemajú ani oni žiadne skúsenosti. "Veľmi ťažko je predpokladať, ako sa to skončí a v akej miere vytrvajú lekári až do konca," povedala.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?