Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2011 14:30 | Správy | Domáce správy

Padne Galkova hlava! Premiérka ho zajtra zbaví funkcie!

Megaškadál s odpočúvaním sa preňho stane osudným - ministra obrany Ľubomíra Galka zbavia v stredu funkcie.

Po dohode s prezidentom Ivanom Gašparovičom, ktorý je dnes na regionálnom výjazde, dá premiérka Iveta Radičová návrh na odvolanie ministra Ľubomíra Galka zajtra. Čas.sk to zistil z veľmi dobre informovaného zdroja.

Galkovi sa osudným stala kauza s odpočúvaním novinárov denníka Pravda a šéfa spravodajskej televízie TA3 Michala Gučíka. Galko sa pre tento škandál v utorok zodpovedal samotnej premiérke na bezpečnostnej rade i dvom parlamentným výborom - osobitnému kontrolnému výboru a branno-bezpečnostnému výboru. Poobede si ho Radičová zavolala na úrad vlády, no minister neprišiel! "Čakali sme ho dve hodiny," prezradila premiérka. Snažila sa mu dovolať, ale nedvíhal ani mobil.

Premiérka na brífingu k tejto veci povedala: "Nerozhodujem sa len na základe medializovaných informácií. Vyžiadala som si teda dokumenty z rezortu," vyhlásila Radičová, ktorá zdôraznila, že odpočúvanie novinárov, či už v súlade so zákonom alebo nie, je nezlučiteľné so základnými princípmi demokracie a právneho štátu, na ktorom je postavená jej vláda.

"Práve sa to dozvedá," povedala Radičová na otázku, či Galko o svojom odvolaní už vie.

Radičová považuje Galka za bojovníka

Radičová povedala, že aj podľa nej je celá kauza súčasťou predvolebnej kampane. Hlavou ministra Galka sa to však nekončí, premiérka naznačila, že chce vyvodiť ďalšie dôsledky.

Považuje však naďalej Galka za bojovníka a je jej osobne ľúto, že na svojom poste musí skončiť. "Snažil sa prerušiť zasieťovanie, nevýhodné tendre, nevýhodné objednávky, bol to bojovník, naozaj bol a za toto vyslovujem slová uznania," povedala.

Dodala však, že osobná ľútosť musí ísť bokom a prípad má aj druhú stranu a každý minister musí zvládať celú agendu svojho rezortu a v rámci tejto agendy ministerstva obrany je aj tajná služba. „Tajná služba rezortu obrany zlyhala. Plnú zodpovednosť nesie minister,“ vysvetlila.

Sulík: Radičovej rozhodnutie je nekorektné!

Strana Sloboda a Solidarita nepovažuje rozhodnutie premiérky Ivety Radičovej ohľadom ministra obrany Ľubomíra Galka za slušné a korektné. Uviedol to na tlačovej konferencii šéf liberálov Richard Sulík s tým, že ide o ďalšie pokračovanie útokov na jeho stranu.

Odôvodnil to tým, že predsedníčka vlády sa predpoludním stretla s Galkom a nepožiadala ho o uvoľnenie kresla ministra. Rovnako ho neinformovala o svojom úmysle predložiť prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na jeho uvoľnenie z poverenia výkonu funkcie. O tom nedala vedieť ani samotnému Sulíkovi. Tomu to pripomína situáciu, ktorá viedla k pádu súčasnej vlády.
Sulík deklaroval, že jeho strana bude pozorne sledovať, či poverenie riadiť rezort obrany nebude smerovať k jej straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi.

Prezident zatiaľ návrh na odvolanie Galka nemá

Kancelária prezidenta SR nemá zatiaľ návrh od premiérky Ivety Radičovej na odobratie poverenia viesť ministerstvo obrany pre Ľubomíra Galka. Ako uviedol hovorca prezidenta Marek Trubač, prezident o vzniknutej situácii v súvislosti s odpočúvaním novinárov telefonicky hovoril s predsedníčkou vlády.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?