Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2011 00:00 | Správy | Domáce správy

Megaškandál: Agenti odpočúvali novinárov, vrátane šéfa TA3!

Tento škandál nemá u nás obdobu! Nový Čas má k dispozícii dokumenty z Vojenského obranného spravodajstva, ktoré spadá pod rezort ministra obrany.

Tie jasne hovoria o tom, že v uplynulých mesiacoch prebiehalo v našej krajine veľké odpočúvanie novinárov. Z prepisov telefonátov vyplýva, že agenti sa nezastavili absolútne pred ničím!

Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) je špeciálna služba, ktorá má zabezpečovať obranu Slovenska. Často sa o nej hovorí, že vlastne robí rovnakú činnosť ako kontrarozviedka civilnej Slovenskej informačnej služby, teda odpočúva či sleduje.

Do redakcie Nového Času sa však dostali dokumenty, podľa ktorých sa VOS v uplynulých mesiacoch venovala aj úplne inej činnosti. Tou bolo sledovanie novinárov!

Z prepisov vyplýva, že „vojenskí tajní“ napichli telefón šéfa televízie TA 3 Michala Gučíka, ale aj novinárov denníka Pravda. V dokumentoch sa okrem prepisov ich telefonátov nachádzajú aj informácie o zdravotnom stave či intímnom živote! Gučíka viedli ako Osobu spravodajského záujmu, čiže v skratke OSZ.

Kto dal na túto rozsiahlu akciu príkaz? Odpočúvanie je totiž možné na základe súhlasu zákonného sudcu. A to musí byť riadne odôvodnené. Len preverovanie „stykovej bázy novinára“, čiže zisťovanie, s kým sa stretáva a komunikuje, je nedostatočné!

Podľa zákona za činnosť agentov VOS zodpovedá priamo minister obrany, v tomto prípade nominant SaS Ľubomír Galko. Vojenské spravodajstvo riadi a za jeho činnosť zodpovedá minister, ktorý vymenúva a odvoláva riaditeľov vojenského obranného spravodajstva a vojenskej spravodajskej služby, cituje sa v zákone o vojenskom spravodajstve. Na dôvody odpočúvania novinárov sa preto Nový Čas chcel priamo opýtať ministra Galka. Nedvíhal však mobilný telefón a do uzávierky neodpovedal ani na SMS-ky.

Podľa dôveryhodného zdroja Nového Času sa však krátko po páde vlády mali tieto kompromitujúce materiály skartovať. Agenti však zabudli na jeden zásadný fakt. Všetky informácie sa zálohujú ešte v ďalšom silovom rezorte.

Galko: Niekomu musím poriadne šliapať na otlaky

Minister Galko sa zatiaľ oficiálne k celej kauze nevyjadril. Jediný jeho komentár k škandálu s odpočúvaním novinárov sa objavil na jeho facebookovej stránke.

Toto napísal minister vo svojom profile na facebooku

 

1081047:gallery:false:false:false

 

Čo je Vojenské obranné spravodajstvo (VOS)?
Je súčasťou špeciálnej služby, ktorá sa volá Vojenské spravodajstvo, ktoré spadá pod rezort obrany. Vojenské obranné spravodajstvo je vojenská kontrarozviedka. Za jeho činnosť zodpovedá priamo minister obrany. VOS získava, sústreďuje a vyhodnocuje informácie dôležité pre ochranu vymedzenú pred činnosťou cudzích spravodajských služieb a pred páchaním trestnej činnosti zameranej proti základom, bezpečnosti a obrane republiky.

Kauza odpočúvania sa bude preberať aj na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Potvrdil to jeho predseda Martin Fedor. Ten upozorňuje, že na kontrolu činnosti VOS je osobitný kontrolný výbor parlamentu, ale branno-bezpečnostný výbor, ktorý dohliada nad činnosťou celého rezortu obrany a zároveň má na starosti kontrolu informačno-technických prostriedkov, nemôže takúto tému obísť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí