Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2011 12:16 | Správy | Zahraničné správy

Chytili Sajfa Isláma Kaddáfího: Prvá fotka po zadržaní!

Sajfa Isláma, syna zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, zatkli na juhu Líbye. Doteraz bol na úteku. Prechodná vláda ho súdu nechce vydať!

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na líbyjské ministerstvo spravodlivosti. K zadržaniu došlo v púšti neďaleko mesta Ubarí na juhu krajiny, zhruba 650 južne od Tripolisu. Líbyjskí lídri uviedli, že podrobnosti okolo zatknutia Sajfa Isláma zverejnia v priebehu nasledujúcich hodín.

Podľa televízie al-Džazíra už Kaddáfího syna vrtuľníkom previezli do západného mesta Zintán a plánujú jeho prevoz do Tripollisu. Sajfa a niekoľkých jeho bodyguardov, ktorí sa ho snažili dostať do Nigeru, zatkli neďaleko mesta Ubárí bojovníci milícií so Zintánu. Podľa ministerstva spravodlivosti líbyjskej prechodnej vlády je Sajf Islám v dobrom zdravotnom stave, citovala agentúra Reuters.

Druhorodený syn Muammara je na úteku odvtedy, ako revolučné sily dobili rodné mesto jeho otca, Syrtu. Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal v júni zatykače na Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a bývalého šéfa tajných služieb Abdulláha Sanúsího pre obvinenia zo zločinov proti ľudskosti, súvisiace s krvavými zásahmi voči účastníkom protivládnych protestov.

Prechodná vláda Sajfa súdu nevydá

Zdroje televízie Al-Džazíra tvrdí, že prechodná národná rada, ktorá teraz Líbyi vládne, v žiadnom prípade Sajfa Islamu ICC nevydá. Pre Líbyjčanov, ktorí už vo väčšine miest začali oslavovať slobodu, je vraj toto dolapenie skutočným koncom revolúcie. Doteraz panovali určité obavy, že by Sajf Islam mohol okolo seba ešte vytvoriť oddiel prenajatých vojakov a pokúsil sa obnoviť boj.

Súd bol v nepriamom kontakte so Sajfom Islámom, ktorý cez dôveryhodných prostredníkov sondoval, za akých podmienok by sa mohol vzdať ICC. "Tvrdí, že je nevinný, že dokáže svoju nevinu a zaujíma sa o to, čo by sa dialo v takomto prípade," vyhlásil predseda súdu Moreno-Ocampo po príchode na konferenciu v čínskom Pekingu.

Sajf Islám patril k mediálne najviditeľnejším z Kaddáfího detí. V čase bojov sa často objavoval na televíznych obrazovkách, popieral postup opozície a zastával sa vlády. Stále nie sú známe informácie o hľadanom bývalom šéfovi líbyjských tajných služieb Abdulláhovi Sanúsím, pripomenula agentúra AP.

Dolapenie potvrdil líbyjský premiér

Líbyjský premiér Abdar Rahím Kíb oficiálne potvrdil dnešné zajatie syna zabitého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, Sajfa Isláma, v púšti na juhu krajiny. Jeho zadržanie označil za "korunováciu" povstaleckých snáh a prisľúbil, že bude mať spravodlivý proces.

"Ubezpečujeme Líbyjčanov a svet, že Sajf Islám bude mať spravodlivý proces... za spravodlivých zákonných podmienok, ktoré boli našim vlastným ľuďom odopierané počas uplynulých 40 rokov," povedal premiér na tlačovej konferencii v západolíbyjskom horskom meste Zintán, kam bol Sajf Islám s niekoľkými svojimi telesnými ochrancami prevezený. Súčasne vyjadril plnú dôveru v tamojšie orgány, že sa postarajú o Kaddáfího syna, kým bude postavený pred súd.

Požiadavku na spravodlivý proces pre Kaddáfího syna dnes vyslovil aj britský premiér David Cameron. "Je to veľký úspech líbyjského národa a teraz sa musí stať aj víťazstvom medzinárodnej spravodlivosti," zdôraznil. Británia ponúkla Líbyi i haagskemu Medzinárodnému súdnemu dvoru (ICC) svoju pomoc, aby sa Sajf Islám plne zodpovedal za všetko, čo urobil. "Líbyjská vláda nám dnes opäť povedala, že bude mať spravodlivý proces v súlade s medzinárodnými štandardami a je dôležité, aby tomu tak bolo," dodal Cameron.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023