Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.11.2011 13:43 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Lipšic o tvrdom zásahu proti Piťovi: Zbrane boli v "detskej" izbe

Pri zatýkaní členov zločineckej skupiny, známej ako piťovci, polícia nepoužila žiadne neadekvátne postupy a konala miernejšie, ako by v takomto prípade mohla.

"Zákrok mohol byť minimálne trikrát razantnejší, ako bol," povedal dnes policajný prezident Jaroslav Spišiak na tlačovej konferencii s ministrom vnútra Danielom Lipšicom (KDH).

1079369:gallery:true:false:true

Vrcholoví predstavitelia rezortu vnútra dnes reagovali na informácie o neprimeranom použití sily pri zásahu zo strany polície. Na jej postup sa mali sťažovať aj niektorí príbuzní zadržaných. Lipšic dnes poukázal, že napríklad Juraj Ondrejčák, alias Piťo, býval v dome obohnanom päťmetrovým múrom s ostnatým drôtom. Polícia preto pri zásahu bola nútená použiť helikoptéru. Izba, ktorú niektoré médiá definovali ako detskú, mala podľa šéfa rezortu verné airsoftové kópie skutočných zbraní. Deti sa v čase zásahu nachádzali na inom poschodí a polícia ich izby podľa jeho slov prehľadala až po tom, ako sa zobudili.

"Išlo o jednu z najnebezpečnejších zločineckých skupín, ktorá sa presúvala po Bratislave v pancierovaných limuzínach, ozbrojená, v nepriestrelných vestách... Jej deti nepriestrelné vesty nemali," charakterizoval zatknutých minister s tým, že s ich rodinou a príbuznými polemizovať o zákroku ministerstvo neplánuje. "Zákrok mohol vyrušiť obyvateľov, ktorí žijú v lokalitách, kde sa zdržiavajú obvinení. Ak budú mať opodstatnené sťažnosti, budeme ich, samozrejme, riešiť," pokračoval.

Podľa šéfa polície pri informovaní o priebehu zásahu sa objavili nepravdivé informácie napríklad o družke Mateja B. a jej dieťati. "V súvislosti s tým, že v objektoch sa nachádzali deti a ženy, nepoužili sme až také prostriedky, ktoré by sme kedykoľvek vedeli z taktického alebo zákonného dôvodu obhájiť," uviedol na margo zákroku Spišiak. Cieľom takýchto dezinformácií je podľa neho zámer získať od polície informácie o jej taktike pri zákroku.

Ondrejčák bol zadržaný v utorok (15.11.) ráno v rámci najväčšej policajnej akcie od vzniku samostatného Slovenska. Celkom v rámci nej polícia zadržala 20 osôb a 23 osôb obvinila za viaceré násilné aj majetkové trestné činy. Trojica osôb sa v čase zásahu nedala zadržať. Podľa Spišiaka však nešlo o natoľko závažných členov gangu ako v prípade ostatných. Zadržaní podľa ministra čelia obvineniam z mimoriadne závažných trestných činov, pričom v niektorých prípadoch trestná sadzba siaha až po doživotné tresty.

Piťo mal na základe zistení vyšetrovateľov poveriť dve osoby, aby zariadili výbuch domu poškodeného R. T. a zapálili jeho autá. Samotný šéf zločineckej skupiny mal pritom zabezpečovať na uvedené útoky potrebný materiál ako výbušniny či časovú rozbušku. Okrem toho mal tiež vydať pokyn na podpálenie áut ľudí, ktorí s R. T. spolupracovali. Za obvinenia, ktoré voči nemu vyšetrovatelia už vzniesli, mu hrozí trest odňatia slobody do desať rokov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jozef bol ženatý s moderátorkou Alenou Heribanovou, s ktorou sa rozviedli po 39 rokoch.
Foto
Tají známy spisovateľ Jozef Heriban ROZCHOD?! Rázna reakcia a tajomný ODKAZ dcéry
Robert Kaliňák a Zuzana Dolinková boli na návšteve v Rooseveltovej nemocnici v BB za Robertom Ficom.
AktualizovanéFoto
Zdravotný stav Roberta Fica: Dolinková a Kaliňák prehovorili, toto sa neočakáva
Fotografia z miesta nehody.
Cyklista nezvládol jazdu na bicykli a nešťastne spadol: Horskí záchranári mu v Malej Fatre prišli na pomoc!
Muž zbiera svoje veci z poškodeného domu po silných záplavách v provincii Baglán na severe Afganistanu.
Tragické počasie v Afganistane: Prudký dážď a záplavy si vyžiadali desiatky obetí!
Svoj veľký deň chce osláviť v súkromí.
Foto
Jubilantka Zdena Studenková: Chystá MEGA žúr k 70-ke?! Aha, čo prezradil jej partner
Premiér Fico sa podrobil v piatok ďalšej operácii po atentáte v Handlovej.
Foto
Premiér Robert Fico má hrôzy atentátu v živej pamäti: Psychiatrička prezradila, aké môže mať NÁSLEDKY
Boris Valábik a Juraj Slafkovský
Valábik má pre kritikov Slafkovského jasný odkaz: TOTO nezažijete ani v 60 rokoch!
Zaľúbenci mali na seba len málo času.
FotoVáš Tip
Hviezdny seriál Dunaj so scénami, ktoré nemal nikto vidieť: Tieto prešľapy si všimol pozorný divák!
Tlačová konferencia predsedu SNS Andreja Danka vo Zvolene.
SNS očakáva od Smeru definitívne stanovisko: Zúčastníte sa stretnutia strán v Prezidentskom paláci alebo nie?
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
ONLINE Atentát na premiéra Fica: Súd rozhoduje o väzbe! Zostane obvinený za mrežami?
Zložitá situácia vládne aj v nemeckom meste Lebach.
Apokalypsa v Európe: Viaceré krajiny zasiahli husté lejaky, mestá zatopila voda
Rocket launch with fire clouds. Nuclear Missiles With Warhead Aimed at Gloomy Sky at night. Balistic Rockets War Backgound.
Severná Kórea odpálila novú balistickú raketu: Blíži sa vojna? Kim Čong-un vyzval na urýchlenie produkcie!