Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2011 11:30 | Správy | Domáce správy

Užite si pekné počasie: Babie leto potrvá do konca novembra

Príjemné počasie bude aj naďalej! Tak znie predpoveď na najbližšie dni. A hoci sa november prehupne do svojej druhej polovice, jeseň je v plnej paráde.

Babie leto sa zvyčajne končí v polovici októbra, no tentoraz to potiahne vraj až do konca novembra. Tak teda neváhajte a hor sa do pestrofarebnej prírody!

November je teplý a suchý a vyzerá to tak, že do konca mesiaca sa to môže naďalej udržať. „Ani Martin neprišiel na bielom koni, možno len v bielom kožúšku, keďže v noci pri jasnej oblohe mrzne. Stále pokračuje babie leto a je neskutočne dlhé, pretože zvyčajne sa začína začiatkom septembra a končí sa v polovici októbra. A my už máme polovicu novembra,“ hovorí meteorológ Peter Jurčovič.

„Nie je to však až taká zvláštnosť, pretože v niektorých krajinách sa v minulosti babiemu letu hovorilo aj leto sv. Martina. A k novembru patria aj hmly,“dodáva. „Predpokladáme, že takéto počasie bude pokračovať, zvrat by mal priniesť až december,“ objasňuje Jurčovič. Aká bude teda zima?

Snehu bude dosť

December by mal byť dokonca o niečo chladnejší, než na aký sme zvyknutí. „Priemerná odchýlka sa má pohybovať o 1 stupeň pod dlhodobým priemerom,“ vraví meteorológ. Hoci je to najteplejší mesiac zimy, prevažovať môžu studené a mrazivé dni. Je to však aj premenlivý mesiac a veľmi často prichádza vzduch z Atlantického oceána, takže zrážok býva ešte dosť. „Ak bude chladné počasie, je predpoklad, že sa zrážky prejavia vo forme snehu. A toho by malo byť v decembri dostatok. Ak nie v nížinách, tak minimálne na horách. Treba však rátať aj s tým, že vždy môže prísť nejaká perióda teplého vzduchu,“ vraví Jurčovič. „Predbežne sa čaká, že to bude v polovici decembra alebo tesne do Vianoc. A to by bolo aj vyvrcholenie teplého počasia, čo by bolo o niečo skôr, ako po minulé roky. To je však zatiaľ len teória,“ upresňuje Peter Jurčovič. V decembri padli už aj teplotné rekordy. „V Bratislave 17. decembra v roku 1989 namerali 17,9 °C a na Štedrý deň 24. decembra v roku 1969 bol zaznamenaný rekordný mráz mínus 18,6 °C. Takže priemerné teploty sú niekde medzi tým. Prevládať by však malo viac mrazivých dní ako teplejších.“

Mierna zima

Niektorí špičkoví klimatológovia tvrdia, že zima bude mierna. December studený, január v rámci priemeru a február by mal byť teplejší, ako je dlhodobý priemer. „Znamená to, že u nás môžu byť teploty v januári aj mínus 20 stupňov, čo je v podstate normálne, teda nebude tam nejaká teplotná odchýlka ako v decembri,“ vraví meteorológ. „Vo februári veľmi skoro nastúpi jar, aj keď s mrazmi treba rátať, a to najmä v prvej tretine mesiaca. Zima sa teda veľmi rýchlo skončí, čo nemusí byť dobre, lebo hrozí, že sa v marci alebo apríli na nejaký čas vráti,“ hovorí Peter Jurčovič, ktorý vychádza z predpovedí amerických univerzít a najväčších meteorologických centier. „Je ťažké robiť mesačnú alebo sezónnu predpoveď a urobiť ju seriózne, ale kto ju má zostavovať, ak nie meteorológovia?“

Extrémy počasia

Podstatnejšie ako to, či bude zima teplejšia, alebo chladnejšia, sú extrémy. „Tie začínajú byť veľmi nebezpečné a prekvapivé. Nevieme si ani predstaviť, aký extrém v počasí môže prísť, a preto sa naň nevieme ani pripraviť,“ vystríha meteorológ. „V posledných dvoch rokoch boli dva extrémy, a to v lete 2010, keď v Moskve zaznamenali 45 tropických dní, pričom tam bývajú jeden až dva. Druhý extrém sa objavil začiatkom novembra, keď v Stredomorí v priebehu troch-štyroch dní napršalo vyše 900 milimetrov zrážok. V odborných kruhoch sa hovorí, že v Európe sme mali prvú tropickú búrku,“ prezrádza odborník. „Šokujúce je aj to, že keby bola v lete, dalo by sa to pochopiť, ale že to bolo na začiatku novembra a napršalo toľko čo v trópoch a pri monzúnových dažďoch, tak to už je znepokojujúce. A čo môže prísť v ďalších mesiacoch, to nikto nevie,“ dodáva Peter Jurčovič.

Fotogalériu plnú tých najkrajších záberov jesene nájdete TU >>

Ešte máte dosť času nafotiť takéto krásne zábery! Svoje výtvory posielajte na tip@novycas.sk.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Ponorka Titan.
Záhada ponorky Titan ODHALENÁ: Bolo všetko inak? Takto mali zomrieť milionári
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Rokovania o mieri pretrvávajú: Ako pokračuje diskusia v Egypte?
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!
Na snímke sanitka a záchranárske autá sú na mieste nehody vetroňa
Pri nehode vetroňa v Martine zahynul skúsený pilot († 62): Strašné, čo sa stalo po páde
Mimoriadna situácia v Partizánskom.
Foto
Stačilo 15 minút, aby ich vytopilo: Kvôli prietrži mračien vyhlásili v časti Partizánskeho mimoriadnu situáciu
Herečka a speváčka žije dlhodobo v Prahe
Foto
DETAILY z nakrúcania seriálu Iveta: DYM na scéne, všetci sa začali DUSIŤ! Preboha, čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe, nikdy nie pred okupantmi! Rusko útočilo aj počas pravoslávnej Veľkej noci
Speváčka Britney Spears
Strach o Britney Spears: Najprv psychické zrútenie v hoteli a potom... Čo má znamenať to video?!